Prevara: ’zdrave’ pahuljice

Prevara: ’zdrave’ pahuljice

Sa pakovanja žitarica "vrište" poruke o količini vitamina. Nutricionisti smatraju da bi ovi proizvodi zbog količine šećera trebalo da se nalaze među slatkišima, a ne na policama zdrave hrane.

Nijedan roditelj ne bi dozvolio detetu da za doručak pojede celu čokoladu. Ipak, skoro će svaki deci umutiti porciju "čokolina" koji u 100 grama sadrži 45 grama šećera, samo dva grama manje nego 90 grama čokolade. Zato nutricionisti savetuju kupcima da ozbiljno čitaju šta piše na etiketi, i to na onoj koja se nalazi na poleđini kutije.

Samo jedan pogled na deklaraciju pokazaće vam da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, odnosno četiri-pet kašičica šećera. Tokom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranljive materije, a naduvani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale dobar ukus, dodaje im se šećer.

Branka Mirković, nutricionista, smatra da većina industrijskih žitarica, upravo zbog toga, nisu poželjan doručak.

- Tu modu smo pokupili sa televizije, iz filmova i reklama i to je za decu postala čarolija. Ali, što je hrana više industrijski obrađena, to ona sadrži više veštačkih sastojaka koje ne razumemo, a da bi se deci svidele žitarice u njih se stavlja mnogo šećera. Šećer nam oduzima sve vitamine, minerale, i gvožđe - kaže Mirković.

Uprkos tome, pahuljice se u prodavnicama nalaze na policama sa zdravom hranom. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju, a nju dodatno podstiču marketinške agencije koje ističu samo dobre strane, osobito ako su proizvodu dodati vitamini i minerali. Mirkovićeva napominje da je ista situacija sa ovsenim kašama.

- Ovsene pahuljice moraju da se skuvaju, nikako da se preliju vodom, jer na taj način ne mogu da se razlože u želucu i crevima i daju organizmu ono zbog čega ih i jedemo - kaže ona, i dodaje da bi oni koji se opredele za tu vrstu doručka trebalo da uzmu obične žitarice i da dodaju med i suvo voće.

Za odrasle kupce proizvođači su osmislili slogan "sa niskim udelom masnoća", što zrna bilo koje žitarice i jesu po samoj svojoj prirodi. Ipak, uz pomoć ove dimne zavese skreće se pažnja sa velike količine dodatog šećera i soli, koji se nalaze i u žitaricama koje u nazivu nose reč "fitnes".

Zagovornici zdrave ishrane slikovito nazivaju belo brašno, ulje, kuhinjsku so i beli šećer - "četiri bele smrti".

Šećer

  • Jedna supena kašika sadrži 15 grama šećera
  • jedna kašičica sadrži pet grama šećera
  • u jednoj kocki šećera ima oko tri grama
  • u 90 grama mlečne čokolade ima 47,7 grama šećera

PPNS/VIDEO: ŽELJA DŽEJMIJA OLIVERA: NAUČITI SVAKO DETE O HRANI

Gorica Avalić
Izvor: Blica

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari