Slučaj torti sa deponije: Proverava se proizvođač; Uhapšeni se brane sa slobode

Slučaj torti sa deponije: Proverava se proizvođač; Uhapšeni se brane sa slobode

Načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić rekao je da je neobično što su se torte tako brzo otopile, kao i to da su bile ispravne i posle nekoliko dana

Torte sa deponije u Kragujevcu zavadile su mnoge inspekcije u Srbiji, a neke od njih "peru ruke" i prebacuju odgovornost u tuđe dvorište. Sada se pod sumnjom našao i proizvođač, pa se proveravaju i moguće malverzacije sa osiguranjem. Načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić rekao je da je neobično što su se torte tako brzo otopile, kao i to da su bile ispravne i posle nekoliko dana.

- To dovodi u sumnju ceo sistem i sled događaja - rekao je Srejić. - Ispituje i deo koji ima veze sa osiguranjem. Neke indicije postoje, ali treba sačekati zvanične nalaze i kraj istrage. Veterinarski inspektor je ovaj otpad klasifikovao kao komunalni, što nije tačno.

Da uništavanje 18.000 torti, koje su završile u ilegalnoj prodaji, nije bilo po zakonu, smatra i Marjan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu:

- Ambalaža je trebalo da bude obeležena ili uništena.

J. Su.
Izvor: Novosti

* * *

UHAPŠENI U AFERI "TORTA“ PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE

Petorica uhapšenih zbog prodaje neispravnih torti sa deponije u Kragujevcu, kasno sinoć su nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu pušteni da se brane sa slobode, i niko od njih nije u pritvoru.

Policija je juče uhapsila Dejana Raonića (50), direktora JKP "Čistoća" zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo neotklanjanja opasnosti, kao i još četvoro radnika ovog preduzeća, S. N. (36), S. S. (45), Lj. J. (55) i Z. K. (42) zbog sumnje da su zlopotrebili službeni položaj.

Pored direktora, na saslušanje je privedenoi tri čuvara deponije, kao i jedan buldožerista. Svi su nakon saslušanja koje je trajalo više sati pušteni kućama.

I pored toga što je tužilac tražio pritvor, sudija je odlučio da oni budu pušteni na slobodu.

Direktor "Čistoće" je, prema istrazi policije, pogrešio u tome što i pored toga što je saznao za organizovanu krađu torti sa deponije nakon par dana, nije odmah obavesti policiju i druge nadleđne organe, pa se za skandal saznalo tek nakon Nove godine, 3. januara. Za to delo je predviđena kazna do godinu dana zatvora.

Dalja istraga će da se vodi u pravcu propusta inspekcija, pre svega veterinarske, jer se sumnja da ona nije završila svoj posao kako treba.

Načelnik okruga Danjan Srejić je odmah postavio pitanje odgovornosti veterinarske inspekcije, jer su torte trebale da zbog animalnog sadržaja unište u posebnoj ustanovi, a nisu smele da se odnesu u originalnim pakovanjima, već obeležene bojom ili kiselinom sa znakom da su neispravne za ljudsku upotrebu.

Postoje sumnje da su 24. decembra prošle godine radnici JKP "Čistoća" 18.432 komada torti, teških ukupno 13.260 kilograma, koje su radi uništenja odnete na deponiju u Jovanovac, odneli dalje i prodavali ih na području Kragujevca.

Ni jednu od torti koje su odnete sa deponije, kako saznaje BLIC, policija nije pronašla.

Krađa torti sa gradske deponije je snimljena video nadzorom, i na snimcima se jasno vidi da je za kratko vreme hladnjača istovarena, a da je zatim nastao pravi grabež. Torte su odvožene traktorima, pikapovima, pa čak i velikim kamionom sa "kandžom" koji služi za prevoz kabastog tereta.

Inače, torte su prodavane uglavnom na ulici i ispred pijaca, po cenama od 150 do 200 dinara.

One su sa deponije odntete u originalnim pakovanjima u obliku srca, a na sreću, zbog niskih temperatura nisu stigle da se ukvare tako da se Kliničkom centru nije javio niko ko je dobio trovanje od ovih torti.

Nebojša Radišić
Izvor: Blic
Foto: kragujevac.rs 

RTK: PROTPAROL OSNOVNOG SUDA IVANA RAČIĆ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://www.facebook.com/dristic72/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html