U Holandiji i Nemačkoj masovno povlače zagađena jaja

U Holandiji i Nemačkoj masovno povlače zagađena jaja

NEMAČKI MINISTAR KAŽE DA JE SKANDAL SA JAJIMA KRIMINAL

Dok vlasti više evropskih zemalja istražuju slučaj jaja kontaminiranih potencijalno opasnim po čovekovo zdravlje insekticidom fipronilom a građani strahuju za zdravlje, nemački ministar poljoprivrede kaže da je u tom slučaju reč o "kriminalu". Supermarketi za to vreme prazne police sa jajima a u Holandiji će možda morati da budu zaklani milioni koka. U međuvremenu je belgijski ministar optužio Holandiju da je za zaražena jaja znala još u novembru. U Srbiji nema razloga za brigu jer se jaja iz Holandije nisu uvozila.

"To je kriminal, to je jasno", rekao je 8. avgusta nemački ministar Kristijan Šmit (Christian Schmidt) za nemačku TV ARD.

Fipronil je inače popularan insekticid koji se koristi protiv buva i krpelja kod kućnih ljubimaca ali je njegova upotreba zabranjena u lancu ishrane jer može da škodi zdravlju ljudi ako se unese u većoj količini.

Holandske i belgijske vlasti su utvrdile da je izvor insekticida isporučilac proizvoda za čišćenje iz Holandije.

Evropska komisija je saopštila da je o slučaju kontaminacije jaja prvi put čula krajem jula, kada je iz Belgije dobila zvanično obaveštenje. Komisija međutim još nije ustanovila da li je ta zemlja prekršila neki propis EU što stvar nije prijavila ranije, piše EURACTIV.com.

Belgijska agencija za bezbednost hrane našla se na meti kritika, i kod kuće i u inostranstvu, nakon što je saopštila da je početkom juna saznala o prvom slučaju kontaminacije fipronilom.

Taj regulator, koji je stalno ponavljao da nijedno testirano jaje nije imalo sadržaj fipronila veći od onog koji se smatra bezbednim u EU, saopštio je kasnije da je drugi test belgijskih jaja pokazao sadržaj koji premašuje dozvoljeni.

S obzirom da dolaze od proizvođača čija su jaja povučena sa tržišta 18. jula, kontaminirana jaja već su povučena iz lanca ishrane, navela je belgijska agencija.

Nemački ministar rekao je da na policama prodavnica u Nemačkoj sada ne bi trebalo da bude nijedno kontaminirano jaje.

Potencijalno kontaminirana jaja iz Holandije i Nemačke isporučena su i Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Britaniji, pokazala je istraga EU.

Zaražena jaja iz Holandije i Belgije takođe su otkrivena u pet proizvodnih pogona u Francuskoj, rekao je ministar poljoprivrede te zemlje i dodao da je zabranjena prodaja svih proizvoda iz tih fabrika.

Vlasti rade na "identifikovanju destinacije proizvoda koji su već isporučeni a možda su kontaminirani", navelo je ministarstvo u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

U međuvremnu holandski mediji javljaju da je agencija za bezbednost hrane te zemlje sada usmerena na piliće koji se gaje zbog mesa kako bi utvrdila da li su i oni zaraženi fipronilom.

Prema grupi za lobiranje u poljoprivredi LTO Holandija, pogođene farme proizvode i jaja i pileće meso.

Belgijski ministar: Holandija u novembru znala za zagađena jaja

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dikarm izjavio je 9. avgusta da su holandske vlasti još u novembru znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavestile svoje evropske partnere.

Dikarm je rekao da belgijske vlasti imaju zvanična dokumenta koja "ukazuju na prisustvo fipronila u holandskim jajima već krajem novembra 2016".

On je rekao belgijskim poslanicima da je "nedostatak komunikacije s Holandijom izazvao zabrinutost", prenela je agencija AP.

Belgijski ministar je izjavio da je od holandskog kolege zatražio objašnjenje, kao i da se obratio Evropskoj komisiji, "koji su, izgleda, već imali tu informaciju".

Evropska unija je saopštila da su jaja zaražena insekticidom "fipronilom" prodavana u sedam njenih članica.

Srbija ne uvozi jaja iz Holandije

Srbija nije uvozila jaja iz Holandije, tako da građani na moraju da brinu, rečeno je 9. avgusta agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Evropska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja EU.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Holandski i nemački supermarketi masovno sa svojih polica povlače hemijski zagađena jaja, uz milionski gubitak u evrima, naveli su holandski uzgajivači živine.

Foto: Beta/AP
Izvor: EURACTIV.rs 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html