Čekajući vetar, 11. 11. 2018.

Čekajući vetar, 11. 11. 2018.

To je vaš mozak, samo brži i bolji - uz pomoć kognitivnih pojačivača: "pametnih" lekova, energetskih pića, pa i aparata koji se jednostavno, bez prisustva stručnih lica, priključuju na glavu - što posebno vole ambiciozni roditelji. Više od polovine studenata, kako je pokazalo istraživanje na uzorku od tri hiljade njih sa Univerziteta u Beogradu, pred ispit pije tablete ili energetska pića. Mnogima dodatna energija treba za predavanja, pa i za žurke. Prvo energetsko piće pojavilo se u Japanu, još 1962.godine. Ono o čemu se ne govori dovoljno, su rizici korišćenja, a ostaju i etičke dileme, na primer: da li je isto koristititi kognitivne pojačivače kao i doping u sportu? Pre nego što osudite, razmislite koliko kafe i čokolade uzimate dnevno. O tome govori Andrijana Milošević Georgiev.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine organizovalo je seminar, namenjen inspektorima, pravosuđu i strukovnim organizacijama. Predstavljeni su podaci o zagađenju i kvalitetu voda i vazduha na teritoriji Srbije. Predstavnici dve nevladine organizacije, koji su pozvani na seminar, skrenuli su pažnju na pritisak izvršne vlasti na inspektore, njihovu degradaciju niskim zaradama, što kao posledicu ima nemotivisanost i selektivnu primenu propisa. Čućete Ratka Đurđevca, predsednika Ekološkog pokreta Vrbas.

Da li vam lekove prepisuje lekar ili komšinica? Možda kozmetičarka? Dolazite li u apoteku sa sopstvenom idejom o tome šta treba da uzmete u slučaju ovakvih ili onakvih tegoba? Svi znamo da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, ali mnogi i dalje to rade, "prepisujući" ih i deci. Da li znate da je rizično uzimati napamet i preparate koji su u slobodnoj prodaji: kapi za nos, kapi za oči, meleme na prirodnoj bazi protiv raznih ekcema... Korisna znanja preneće vam Olivera Lazarević.

Građani Opštine Raška predali su peticiju kojom se zahteva vanredna javna sednica Skupštine opštine Raška, sa jednom tačkom dnevnog reda: donošenje moratorijuma na dalju izgradnju derivacionih mini hidroelektrana i preispitivanje postojećih na području te opštine. Čućete Blagoja Pejića.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ



Čekajući vetar
 је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html