Čekajući vetar, 17. 6. 2018.

Čekajući vetar, 17. 6. 2018.

Nekadašnji beogradski klinci mogli su da dobiju besplatnu kartu za zoološki vrt u zamenu za kesu kestenja. Zvali su ga "konjski kesten" jer se njime hrane papkari. Zovu ga i "balkanski lepotan" zbog raskošne krošnje i divnih cvetova. Gradsko drveće deli skučeni prostor sa ljudima, pa im proredjuju drvorede, zalivaju ih betonom, oštećuju mašinama i automobilima. U svetu arbori hirurgija ustupa mesto arbori kulturi. Mi smo, pogađate, nehajni prema onome što imamo. Priču o drveću ispričaće vam Ljubomir Popara, koji je već pola veka u Pokretu gorana Srbije.

Kantonalni sud u Novom Travniku poništio je dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane na reci Kruščici. Žene istoimenog bosanskog naselja u Opštini Vitez protestovale su više od 300 dana, 24 sata dnevno, po kiši i suncu, pored mosta koji se sada simbolično zove Most hrabrih žena Kruščice. Često su se sukobljavale sa policijom koja je pokušavala da spreči protest. Sada su spremne da pruže podršku i drugima koji imaju isti problem. Čućete Tahiru Tibold, predsednicu Mesne zajednice Kruščica.

Građani Vinče i Ivanova fotografisali su ambalaže različitih agrohemijskih preparata kod skelskog prelaza Marijino polje, nadomak plavnih područja Dunava ka Vinči, evidentiranog staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Gotovo svi preparati nose oznaku da su toksični po živi svet u vodi, a nekoliko ima i akutno toksično dejstvo na pčele i ptice. O tome govori Aleksandar Dobrić iz Omladinskog udruženja UNU.

U organizaciji Jedriličarskog kluba Ada, u subotu će biti održana treća po redu regata Belgrade Cruiser Cup 2018. Osnovna ideja ovogodišnje trke je popularizacija sportskog jedrenja u prestonici, kao i ekološki odgovornog života na vodi. Gosti emisije su Ivana Srdanović i Miloš Dobrosavljević.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 


ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html