Čekajući vetar, 20. 11. 2022.

Čekajući vetar, 20. 11. 2022.

Ekološka tužba

Ovih dana očekuje se presuda povodom tužbe koju je protiv EPS-a podneo RERI (Regulatorni institut za obnovljive izvore i životnu sredinu), a zbog ugrožavanja zdravlja građana usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac. Tužba bi, pravno gledano, morala da bude dobijena i pored svih podmetanja kamenja u točkove: odbijanja inspekcije da izađe na teren; nedostatka sudskih veštaka; pristajanja, pa brže-bolje odustajanja stručnjaka kada shvate ko je sa druge strane... A EPS-u se neće desiti ništa. To je ekološka tužba kojom bi im samo bilo naloženo da prestanu da zagađuju. Ne moraju da poslušaju. Jedino što bi, u tom slučaju, nosili žig odgovornosti za bolesti i smrti. I što bi se to uporno, glasno i javno govorilo. Čućete Hristinu Vojvodić i Jovana Rajića.

Nekoliko meseci pre početka grejne sezone mnogi gradovi u Srbiji su uveliko premašili dozvoljeni broj dana sa prekomernim zagađenjem. Ima i gradova koji nisu na listi, ali samo zato što nemaju merenje PM čestica. U Beogradu je održan još jedan Protest za bezopasan vazduh, u organizaciji Eko Straže.

Dobar prečistač vazduha većina ne može sebi da priušti. Tu mogu da nam pomognu biljke: lozice, fikus, svekrvin jezik... sve one sa velikim zelenim listovima - čiste vazduh od hemikalija i povećavaju količinu kiseonika u zatvorenom prostoru. O tome govori dr Bojana Mandić.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar - ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati. 
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari