Čekajući vetar, 23. 6. 2019.

Čekajući vetar, 23. 6. 2019.

Biti vegan znači poštovati sva živa bića i njihova prava, a sebe shvatiti kao deo koji sa ostalim bićima čini celinu. Više od 70 milijardi životinja godišnje se uzgaja zbog hrane. Na svetu je deset puta više farmskih životinja nego ljudi. Vegani ističu da je ta vrsta proizvodnje hrane jedan od najvećih zagađivača životne sredine, a na često pitanje: odakle ti proteini ako si vegan - odgovaraju: odakle kravama i slonovima proteini i kako to da, jedući biljke, izrastu tako veliki i jaki? Čućete iskustva Ivane Slavkovski Bilić i Aleksandra Galovića.

Frižider bačen u prirodu, obično u potok, zagadi životnu sredinu kao i automobil za godinu dana. Najveća fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada nalazi se u Nišu. Za reciklažu jednog frižidera potrebno je desetak minuta. Gvožđe, bakar i plastika ponovo se upotrebljavaju, a freon se, kao opasan otpad, izvozi u Nemačku.

Mašinski inženjer Mile Stanković patentirao je izum kojim bi problem pepela na odlagalištima pored rudnika bio rešen brzo i jeftino. Siromašne zemlje uvek više vole sporo i skupo, pa gospodin Mile i dalje čeka zainteresovane.

Milivoj Mile Vučenović je rendžer Parka prirode Vršački breg. Za život u prirodi i brigu o divljim životinjama opredelio se još kao dečak. Izuzetnom posvećenošću zaslužio je i Zeleni list, priznanje koje dodeljuju naš program i Pokret gorana Vojvodine.

Vinova loza je doneta u Sremske Karlovce iz Italije pre 1800 godina. Danas stručnjaci Instituta za vinovu lozu u ovom gradu stvaraju nove sorte od kojih su neke autohtone, kao na primer sila, a neke i potpuno ekološke - ne zahtevaju ni minimum zaštite. Čućete i priču o bermetu, simbolu Sremskih Karlovaca, kao i predanje o prvom marketinškom potezu u kome su glavnu ulogu imali studenti.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj
 

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.


PREPORUKA PPNS

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html