Čekajući vetar, 28. 10. 2018.

Čekajući vetar, 28. 10. 2018.

Najnovija evropska studija pokazuje da toksične hemikalije iz elektronskog otpada putem reciklaže kontaminiraju dečje igračke. Analizirano je 109 igračaka pribora za kosu – od toga je 107 predmeta imalo koncentraciju bromovanih usporivača gorenja koja može štetno da utiče na rad štitne žlezde i da izazove neurološke probleme i poremećaje pažnje kod dece. Visoka koncentracije štetnih hemikalija moguća je zbog "toksične" pukotine u propisima. Gošća emisije je Jasminka Ranđelović, programski koordinator AlHema, jedine organizacije iz Srbije koja je učestvovala u ovom istraživanju.

Svakog minuta sa planete nestane površina pod šumama veličine fudbalskog stadiona. Godišnje je to jedna Srbija. Pande više ne mogu da se razmnožavaju bez pomoći čoveka. Tijana Ležajić iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana upoznaće vas sa projektom Šuma i klima i podsetiti zbog čega su šume važne. Čućete i dr Zorana Katrinku, čija upozorenja o povezanosti bezbednosti hrane i brige o ekosistemu, političari – i domaći i strani, doživljavaju kao bajke sa lošim krajem.

Priznaćete da nije teško: u zelenu kesu odlažete ostatke od hrane, a u plavu plastičnu ambalažu – ostalo đubre po ukusu. Na kori od banane se onda udobno vozite, ali ne tako što se okliznete, već time što ona postaje biogas. Igor Jezdimirović, iz Inženjera zaštite životne sredine, upoznao je sve čari upravljanja otpadom u Norveškoj.

Na Staroj planini meštani Rakite stražare ispred bagera. Čim se pomere, nastavljaju se radovi na izgradnji mini hidroelektrane, na parcelama koje su privatno vlasništvo nekih od njih, a nikom ih nisu ni dali ni prodali. U Niškoj Banji, na savetovanju o obnovljivim izvorima energije, čak su i investitori priznali da se guranjem reka u cevi priroda nepovratno uništava.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html