Čekajući vetar, 4. 11. 2018.

Čekajući vetar, 4. 11. 2018.

Poslednjih trideset godina u našem zakonodavstvu postoji ekološka tužba. Može da je pokrene bilo ko, za nešto što se još nije desilo, možda i neće, ali postoji bojazan da hoće. U sudskoj praksi nema pisanih tragova da je neko kod nas ikad pokrenuo - da li zato što su nekada institucije mnogo bolje brinule o životnoj sredini ili zbog visokih troškova pokretanja, taksi i veštačenja? Zašto bi bilo oživeti je danas i šta bi je učinilo efikasnijom? Ivana Stjelja i Aleksa Radonjić autori su priručnika namenjenih stručnoj javnosti i organizacijama civilnog društva za korišćenje ekološke tužbe, jedine koja može da deluje preventivno.

Pod sloganom "Plastika nije igračka. Promeni igru", od 13. do 16. novembra u Domu omladine Beograda održava se Međunarodni festival zelene kulture Greeen fest. Posetioci će moći da vide najznačajnije "zelene" dokumentarne filmove iz ove i prethodne godine; postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije; da nauče nešto novo kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe, kao i da čuju niz zanimljivih predavanja u okviru obrazovnog programa. Gosti emisije su Ivana Jovčić i Vladan Šćekić, koji će, osim o Greeen festu, govoriti i o utiscima sa Prvog međunarodnog foruma zelenih ekoloških festivala Green Film Network, održanog u portugalskom gradu Seia.

U Brazilu je isečena šuma na površini veličine Španije i posađena genetički modifikovana soja. Za proizvodnju hrane potroši se više nafte nego za prevoz, a krave stvarno svojim gasovima povećavaju efekat staklene bašte. Srbija i dalje najviše struje dobija iz uglja lošeg kvaliteta i, dok se priča kako pepeo može da se iskoristi za izgradnju puteva, tone i tone razvejava vetar, pa ni udaljenost od nekoliko stotina kilometara nije zaštita za pluća. O cirkularnoj ekonomiji i održivoj proizvodnji govore Pera Todorović iz CEKOR-a i Nenad Novaković, direktor firme za kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji.

Selo Rakita, naseljeno većinski bugarskim stanovništvom, posetio je bugarski konzul u Srbiji. Nije došao da ih pita kako žive i treba li im nešto. Došao je sa investitorom, da mu pomogne da ih ubedi da se odreknu reke. Eto, u zamenu će da im izgrade put. Meštani ne odustaju, verujući i dalje u to da treba da se pitaju o onome što se tiče njihovog života - a reku ne daju. O tome govori Nensila Radojković.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html