Čekajući vetar, 9. 6. 2019.

Čekajući vetar, 9. 6. 2019.

I Srpska akademija nauka i umetnosti progovorila je o uticaju mini hidroelektrana na životnu sredinu. Prvi takav objekat u Srbiji je izgrađen još 1900. godine, ali ni on, ni oni napravljeni u narednih devet decenija nisu izazivali polemike u javnosti. U čemu je problem danas: to što struka ćuti ili nije ni pitana ili što se na putu od teorije do prakse objekat "osveži" rešenjima smrtonosnim za životnu sredinu?

SNIMAK SIMPOZIJUMA

Organsko pčelarstvo postaje popularno, ali i sve teže izvodljivo. Dozvoljeni preparati nisu uvek efikasni u lečenju pčela, a ako se i ne razbole - često im legla pojede meda. O "čobanici" protiv medveda i alternativnoj zaradi od pčelinjeg otrova govori Miloš Jovanović.

Ne žele svi da oteraju medveda. Nacionalni park Tara uvrstio je u svoju ponudu posmatranje ove životinje. Turističku grupu rendžer odvede u kućicu pored hranilišta i onda čekaju - dva sata, tri, pet... bez hrane, mirisa, razgovora i šuškanja. Nema garancije da će meda doći, ali stranci su za ovo veoma zainteresovani.

O strpljenju može mnogo da ispriča i fotograf Saša Preradović. Tri godine je pratio po Srbiji crnog lešinara, a kad je uspeo da ga snimi postao je udarna vest na sajtu Nacionalne geografije. Ponosan je i na činjenicu da je jedan od retkih koga su orlovi napali - toliko dobro se kamuflirao da nisu znali da je čovek.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj
 

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Foto: SANU; Centar za proučavanje i zaštitu ptica


PREPORUKA PPNS

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari