Aleksandar Sretenović - Mač u pesku

Aleksandar Sretenović - Mač u pesku

Slovce dobrodošlice

Ulazeć u ovaj rukopis, već posle nekoliko pročitanih pesama, učinilo mi se da pristižem upravo u trenutku nastajanja knjige. Pesnik je tu negde! Zadihan, pod radnom temperaturom, prekinuo je, očas, omamljivu igru stihotvorenja, dok reči – podesne za narednu pesmu – kao loptice skočice, iznalaze jedna drugu. Jezik žubori, slogovi se susreću kao „bračni završeci“, kako Osip Mandeljštam svečarski nazva rime. Sve teče lagodno kao tuš niz pero dobrog crtača: ne osećamo skelu, a građevina (pesma) gotova! I ruralno i urbano u prikladnom su ruhu, a boje i zvukovi, omamljivi, gode stvaralačkoj gladi Sretenovića. Dečju pesmu, ne retko, do svoje lepote i punoće, uznosi duhovitost, a ovde je pesnik ima u izobilju. Htedoh reć – humor okrilati pesmu, a takva iznađe prečicu do naše radoznalosti i ushita. Aleksandar Sretenović (s pogodnim inicijalima) pristiže u srpsku pevaniju za đačke naraštaje, mada njegova pesma ne insistira, ne traga za „ciljnom grupom“. Jednako je dobra svima kojima je do poezije. Da ovo presložim kao podršku pesnika pesniku: dobra, u celosti dobra pesma, jednako vredi – i zahuktalom unučetu i dremljivom dedi! Na korici, obično, sve se svede na dva-tri pasusa... a pred nama nova, zanimljiva, autentična ličnost. Mogla bi se ovde dodati još koja ukrasna rečenica u slavu pesme i pesništva, al spomenimo istog Sretenovića i kao izuzetnog muzičara, kantautora o kom će se tek pričati.

U ovom veku, upravo u ovoj deceniji i po, u srpskom pesništvu za decu obavlja se primopredaja poetike: pisaca negdanjih starinskih (tradicionalnih) načela i ovih pristiglih iz kompjuterskih naraštaja. Evo nam u pravom trenu Aleksandra Sretenovića. Svojim darom i stvaralačkim žarom imaće mesto koje je dato, koje pripada bogomdanima.

Mošo OdalovićBIOGRAFIJA

Aleksandar Sretenović je rođen 14. maja 1974. godine. Osnivač i frontmen grupe Propaganda 117. Kao tekstopisac i kompozitor dobitnik je više nagrada na muzičkim festivalima. Pored muzike bavi se slikarstvom, dizajnom...

Pesme za decu je počeo pisati, kao i svi pošteni pesnici, kada je dobio dete. Knjiga je posvećena njegovom klincu jedincu.


Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS 

nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html