Bogdan Šekler - Džambo, Afriko

Bogdan Šekler - Džambo, Afriko

„Džambo, Afriko“ Bogdan Šekler
Beograd : Književna zajednica „Petar Kočić“, 1976

Riječ „džambo“ u podnožju Kilimandžara, u Tanzaniji, znači zdravo. Kao putopisac za tu riječ sam saznao na visinama „bijele kape“ Afrike i uvijek ću je pamtiti. Na početku zapisa sa velikog afričkog kontinenta premjestio sam je ovdje sa samog kraja, čak iz Tanzanije, i zato je ponavljam: „Džambo, džambo Afriko!“

Taj put od Kragujevca do najvećeg vrha afričkog kontinenta, do Kilimandžara, dug je preko 11.000 kilometara. Bio je to put i poduhvat ekspedicije „Crvena zastava“ iz Kragujevca sa pet novih, upravo s trake sišlih kola „Zastava 101“, sa našim gumama „Tigar“ i uljem iz Modriče. Nama, učesnicima ekspedicije i kolima ponuđeno je veliko iskušenje: put od Kragujevca do Kilimandžara samo kolima i to preko Grčke, Egipta, Sudana, Kenije, Ugande i Tanzanije. Cilj je vožnja do ispod Kilimandžara, a vrh „krov“ Afrike, odvažnima i hrabrima ponuđen je i kao nagrada i kao zadnja tačka velikog puta.

Sakupljeni po raznim zaduženjima, našli smo se prvi put svi zajedno u Kragujevcu tmurnog i hladnog 14. februara 1975. godine, kasno popodne. Ekspediciju su sačinjavali Vladimir Perić Džo, vođa ekspedicije i njegovi pomoćnici Ginka Milinković, jedina žena u ekspediciji i Milan Rakočević, organizator, Slobodan Nikolić i Miodrag Barlov, automehaničari „Crvene zastave“, Joža Vlahović, novinar „Vjesnika“ iz Zagreba, Bratislav Grbić, televizijski kamerman i Branko Baletić, televizijski reditelj, Dušan Sekulić, novinar, Mioljub Jelesijević, fotoreporter i pisac ovih redova književnik Bogdan Šekler, ljekar ekspedicije.

Ideja za organizovanje KK ekspedicije je potekla od Dragana Drakulića. „Crvena zastava“ je željela da isproba svoja nova kola u eksploataciji pod nenormalnim uslovima, u bespuću, u pustinji, pod vrelim suncem žarke Afrike. Izabrala je put kroz zemlje nesvrstanog svijeta, kroz slobodne zemlje probuđene Afrike, s ciljem da i na taj način provuče nit prijateljstva sa ovim narodima. Ljude iz ekspedicije stavila je pred veliku odgovornost, izložila ih opasnostima i nepoznatim ćudima vrelog afričkog kontinenta. Ukupno: kreirano je jedno veliko iskušenje kako za kola tako i za učesnike nevjerovatnog pohoda dugog jedanaest hiljada kilometara!

Bogdan Šekler

BIOGRAFIJA

Bogdan Šekler, novinar, književnik i lekar, rođen je 1936. godine u Pobrđu (Grbalj) kod Kotora. Gimnaziju je završio u Ivangradu (Beranama), a studije u Beogradu.

Objavio je sledeće naslove: „Neznabošci“, „Sami smo krivi“, „Sestre i braća“, „Vječna kuća“, „Tama sa zapada“, „Tvrdi sinovi“, „To sam vidio“, „Slučaj se dogodio“, „Leteće kamenje“, „Grob u Kalni“, „To sam rekao“, „Božovićeva ruka“, „Metro za brda“, „Pusta masa“ i dr.

U okviru ekspedicije Kragujevac-Kilimandžaro bio je lekar i reporter „Borbe“ i „Večernjih novosti“. 

Umro je u Beogradu 1999.


Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje 
Obrada: Portal PPNS  

PRVI PRVI NA SKALI NBVK logotip


NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html