In memoriam: Prof. dr Danica Josifović

In memoriam: Prof. dr Danica Josifović

Sa žaljenjem obaveštavamo javnost da je 27. marta preminula dr Danica Josifović, redovna profesorka u penziji Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.


Odlazak dr Danice Josifović je veliki gubitak za Fakultet inženjerskih nauka i čitavu akademsku zajednicu. Izgubili smo jednu izuzetnu, hrabru, plemenitu i časnu osobu visokog ličnog integriteta. U periodu dugom četiri decenije, profesorka Danica je dala ogroman doprinos, kako razvoju nauke, tako i negovanju tehničke pismenosti mnogih generacija Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, koji je smatrala svojom drugom kućom. Njeni bivši studenti pamte maestralna predavanja i tople, roditeljske savete, a kolege i saradnici profesionalnost, istrajnost i posvećenost.

Prof. dr Danica Josifović je rođena 11. marta 1943. u Kragujevcu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, a magistrirala i doktorirala na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Objavila je preko 150 naučnih radova u zemlji i inostranstvu i učestvovala u realizaciji deset naučnoistraživačkih projekata. Autor je tri udžbenika i jedne naučne monografije, mentor tri doktorske disertacije, tri magistarske teze i 65 diplomskih radova.

Rezultati njenog rada su prepoznati i u međunarodnoj akademskoj naučnoj zajednici, pa je tako kao gostujući profesor i istraživač boravila na Tehničkom Univerzitetu u Drezdenu, Tehničkom Univerzitetu u Minhenu i Fakultetu za strojništvo u Ljubljani i bila član međunarodnog COST komiteta u Briselu.

Gospođa, profesorka Danica je bila divna i posvećena majka i supruga, predani naučni radnik i divan prijatelj. Gajila je danas skoro zaboravljene vrednosti, empatiju i želju da pomogne, da vas nauči. Uživala je veliki ugled u svojoj sredini, mnogo veći od priznanja, funkcija i prilika koje je za sve godine svoje profesionalne karijere dobila. Uvek je više pružala nego li je zahtevala i taj balans nikada nije poremetila, niti očekivala zahvalnost. Pre bi se moglo reći da je ponekad bila tužna što nije mogla da pruži više u skladu sa vrednostima koje je u sebi nosila i sa kojima je nastojala da oplemeni svet oko sebe.

Otišla je prva žena redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Živela je skromno, radila dostojanstveno, često prema sebi i svojim najbližima i strogo, ali uvek dobronamerno, sa nenametljivom spremnošću da doprinese u svakoj prilici, a sa jasnom etičkom granicom aristokratske građanske pristojnosti i najširih obzira. Bila je ugledan profesor širokih akademskih i građanskih gledišta koja je dostojno predstavljala naš Fakultet i naš Kragujevac i u zemlji i u inostranstvu.

Ispraćaj na kremaciju drage profesorke obavljen je u ponedeljak 1. aprila u Beogradu, a komemoracija povodom ovog tužnog događaja obaviće se u petak 12. aprila u Svečanoj sali Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu sa početkom u 11 časova. 

IZ ARHIVE PPNS: RADION
OBLAK U BERMUDAMA MALI SVETIONIK NEONSKA DUGA
PRVI PRVI NA SKALI Oblak u bermudama Darko Kocjan 202 PRVI PRVI NA SKALI Mali svetionik The Little Lighthouse Stanislav Zabic PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Neonska duga - rokenrol magazin Zikice Simica
LET IT ROLL SREDINOM ULICE ČEKAJUĆI VETAR
PRVI PRVI NA SKALI Let It Roll Zoran Paunovic Portal PRVI PRVI NA SKALI Sredinom ulice Moma Rajin PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Cekajuci vetar Radio Beograd


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html