Rastko Zakić (Kragujevac, 1942 - Beograd, 2014)

Rastko Zakić (Kragujevac, 1942 - Beograd, 2014)

Juče je u Beogradu, posle duge bolesti, preminuo istaknuti srpski satiričar Rastko Zakić, član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga.

Zakić je rođen u Kragujevcu 1942. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pored književnog rada bavio se arhitekturom, novinarstvom i izdavaštvom. Bio je glavni urednik i direktor ZAPISA, prve trajne radne zajednice pisaca u Jugoslaviji.

Zakić je autor više knjiga aforizama i satirične poezije, među kojima su „Na ljutu ranu, ljutu travu“, „Kuda nas modni kreatori vode“, „Udarci glavom“, „Isterivanje pravde“, „Ukrštene reči“, „Pristojnost nalaže da se pobunimo“, „Ulaznica za pakao“…

Rastko Zakić je apsolutni rekorder u Jugoslaviji i Srbiji po broju zabranjenih knjiga, počev od njegove prve knjige „Na ljutu ranu, ljutu travu“, koja je objavljena 1967. godine i čiji je celokupan tiraž spaljen presudom suda u Kragujevcu. Sličnu sudbinu doživela su i njegova izdanja „Državne brige“ i „Ukrštene reči“ i nekoliko drugih dela, uključujući i „Belu knjigu“, koju je 1984. godine priredio sa novinarom Draganom Antićem.

Zakić je dobitnik nagrada za satiru Radoje Domanović, Jovan Hadži-Kostić, Dragiša Kašiković, Tipar, Beogradskog aforističarskog kruga i Aprilske nagrade Beogradskog Univerziteta. Zastupljen je u brojnim antologijama u Srbiji, Rusiji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji.

Po njegovom aforizmu nazvana je antologija srpskog aforizma, objavljena 1989. godine u Nemačkoj, pod naslovom „Kameleoni su trenutno crveni“. Jedan je od samo trojice srpskih aforističara koji su zastupljeni u Antologiji svetskog aforizma koja je izdata 2007. godine Sjedinjenim Američkim Državama.

Skup sećanja na Rastka Zakića biće održan u Udruženju književnika Srbije, u Francuskoj ulici broj 7, u Beogradu, u utorak, 23. septembra, s početkom u 12 časova.

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE
BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

Izvor: Žikišon Blog

* * *

Aforizmi Rastka Zakića

Biti ispred svoga vremena znači biti bliže grobu.

Mi smo pod Turcima izdržali petsto godina, Turci pod nama ne bi mogli toliko!

Hvalio se mrtvi zec: Danas sam bio u lovu!

Petsto godina bili smo pod Turcima, potom pod našima.

I mrak se prostire brzinom svetlosti.

Radnička klasa je kostur našeg sistema.

Mi se nesebično zalažemo da svima u svetu bude bolje nego nama.

Kad se narod stavi na muke, priznaće ko je kriv!

Kod nas je: ne može biti bolje!

Nema slobode za neprijatelje, nema je dovoljno ni za nas!

Više od pogotka: Duplo golo!

Mnogi su ginuli za ovo, ali ni mi ovo nećemo preživeti!

Mi smo za svet najbolji primer kako prođe ko ovako radi!

Nas ništa ne može pokolebati kad nismo u pravu!

Pristojnost nalaže da se pobunimo!

Nas možeš na ranu da priviješ, ali prvo moramo da te ranimo!

Moraćemo svi da izginemo! Inače nećemo preživeti.

Ubica je bio izazvan: žrtva je bežala!

Vođu smo birali između sebe, a hteli smo da bude mudriji od nas!

Tačno vreme se menja iz sekunda u sekund!

Rodoljub je čovekoljubac u granicama.

Nama je sloboda skupa jer je imamo malo.

Mi smo za bratsku ljubav milom ili silom!

Kurvinski narod: hoće promene!

Ne bismo imali problema sa demokratijom da narod neće kako hoće!

Satira je veština da se biranim rečima nekome kaže da je govno.

Opšti mrak nastaje kad svi zažmurimo.

Nikoga ne ubijamo s leđa, osim onoga ispred nas.

Zašto ćutim? Duga je to priča!

Diktator uporno sedi na buretu baruta. Čeka da mu dođe iz dupeta u glavu. 

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html