Veroljub Trifunović - Parkanci

Veroljub Trifunović - Parkanci

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Veliki park je formiran na Vašarištu 1898. godine, po uzoru na tadašnje francuske parkove, sa preovlađujućim stablima bora i jele, javora, lipe, kestena i bagrema, centralnim trgom na kome se nalazi fontana "Ranjenik" i francuskim parterom na kraju. Veliki ili Gornji park je između dva rata u više navrata proširivan, oko njega je zasađena živa ograda, a 1948. je obnovljen i preuređen na 12 hektara površine. Bio je prepoznatljiv i po Aleji narodnih heroja koju su činile bronzane spomen-biste 16 partizana.

Veliki park je, po arhitekti Veroljubu Trifunoviću, autoru knjige "Parkanci", i "slobodna teritorija na Vašarištu", kao nekad "Slobodna teritorija Trsta". Pišući o svojoj mladosti i duhu tadašnjeg vremena kada su svi bili jednaki, a delili se samo po nazivima naselja – "Parkanci", "Palilulci", "Kolonci", "Fontanci","Erdoglijanci", "Grobljanci", "Pivarci"..., autor nas sentimentalno vraća u, ne tako davnu, prošlost. Tada su se "teritorijalno" organizovani momci takmičili u sportovima, "nastupali" zajedno i merkali devojke po igrankama, štitili mlađe i slabije i, samo ponekad, tukli se na "ferku".

U Veliki park se ulivala glavna kragujevačka čaršija, a momci – Parkanci sa nadimcima dobijenim po majkama (Zaginac, Perkinac, Zorkinac) odrastali su u nekim, ne manje teškim, ali ipak boljim i humanijim vremenima. Knjiga "Parkanci" se nalazi, a gde drugde nego u Zavičajnom odeljenju naše biblioteke i, kako autor kaže, predstavlja "vraćanje duga mladim Kragujevčanima, koji su sredinom XX veka bili skromnog imanja, a bogate mašte".

Pridružujemo se Trifunovićevom pokušaju da se sačuva duh Parkanaca.

BIOGRAFIJA

Veroljub Trifunović je rođen u Kragujevcu 1940. godine. Mladost proveo u Vašarištu i Velikom parku. Arhitekturu studirao i doktorirao u Beogradu. Četiri decenije radio u Direkciji za urbanizam i izgradnju Kragujevca. Štampao više knjiga o svom gradu. 

Knjiga "Parkanci" je vraćanje duga onom delu mladih Kragujevčana, koji su sredinom dvadesetog veka bili skromnog imanja, a bogate mašte. Autor je posvećuje svom unuku Luki, sa nadom da će se duh Velikog parka primiti i u Čikagu.

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html