1. 9. 1969: Objavljen ’Five Leaves Left’

1. 9. 1969: Objavljen ’Five Leaves Left’

Album-prvenac Nika Drejka "Five Leaves Left" objavljen je 1. septembra 1969. godine.

Tim povodom, izdvajamo deo sadržaja iz jednog domaćeg članka.

DILANOVA ELEKTRIČNA GITARA

Junak naše priče, Džo Bojd, učestvovao je u stvaranju pojma rok muzika.

Saradnja sa Nikom Drejkom

Krajem šezdesetih godina Bojd je došao u vezu s darovitim ali nepoznatim muzičarem Nikom Drejkom. Bio je zadivljen Nikovim načinom sviranja akustične gitare, a posebno je bio očaran njegovim glasom. Njih dvojica zajedno su radili na prva dva Nikova albuma „Five Leaves Left” i „Bryter Layter”. Prvi je obojen gudačima i orkestriranim zvukom, dok je drugi bliži pop žanru, ponajviše zahvaljujući duvačima, i klaviru koji je svirao Džon Kejl, nekada član grupe „Velvet Underground”. Bojd je Nika oduvek nazivao perfekcionistom. Kada su snimali njegov prvi album, na kome je učestvovao orkestar, Džo je morao više puta da moli ljude iz orkestra da ponovo ili malo drugačije odsviraju neki deo pesme, ali ne i Nika, koji je gotovo ceo album odsvirao iz prvog pokušaja, bez greške.

Nakon što je snimio Nikov prvi album, Bojd je imao neograničeno vreme za produkciju i postprodukciju. Trošio je bukvalno desetine sati ni bi li zvuk ove ploče učinio što bližim savršenstvu. Danas album „Fives Leaves Left” važi za jedan od najlepših debi albuma prošlog veka, a pored očiglednog i ogromnog dara Nika Drejka, nema sumnje da je toj tituli umnogome doprineo i sam Bojd. Uostalom, kakav rezultat može biti kada se na istom zadatku nađu dvojica tako darovitih perfekcionista?

Izvor: Politikin zabavnik

R’N’R VESTI: PRVA AUTORIZOVANA KNJIGA O NIKU DREJKU

  • Time Has Told Me - 0:00
  • River Man - 4:25
  • Three Hours - 8:48
  • Way to Blue - 15:03
  • Day is Done - 18:15
  • ’Cello Song - 20:44
  • The Thoughts of Mary Jane - 25:32
  • Man in a Shed - 28:54
  • Fruit Tree - 32:50
  • Saturday Sun - 37:37

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html