Dobrica Erić sahranjen u rodnom selu

Dobrica Erić sahranjen u rodnom selu"I želim da proživim, ostarim i umrem u zemlji Srbiji

i da budem grumen ove zemlje o kojoj pevam bez predaha
i u kojoj svetli prah mojih predaka"

* * *

"ORFEJ" USNUO MEĐU ŠLjIVAMA

Poznati srpski pesnik sahranjen na groblju u Donjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca. Bio je mag i čudotvorac, bio i ostao srž srpskog jezika. Do večnog konačišta ispratilo ga više stotina ljudi

Uz stihove antologijskih pesama, na groblju u Donjoj Crnući, između Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Čačka i Kraljeva u nedelju je sahranjen Dobrica Erić, za mnogobrojne poštovaoce njegovog dela - najistaknutiji pesnik Šumadije.

- Dobrica je mag i čudotvorac, srž srpskog jezika, bio i jeste - rekao je na odru Miloš Janković, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije, i dodao da ne želi da bude opširan jer mu je Erić jednom prilikom rekao da je dobar, ali opširan. - I ja reč takvog velikana moram da poštujem.

Do večnog konačišta pesnika je otpratilo više stotina ljudi iz skoro svih gradova Srbije, a među njima i brojni profesori univerziteta, kolege, poznati izvođači izvorne narodne muzike.

Prijatelj sa Golije Gojko Munjić kaže da su dušu Dobrice Erića najbolje dočarale njegove dečje pesme, dok Časlav Milašković, dugogodišnji direktor Kulturnog centra u Svilajncu, tvrdi da je veliki pesnik bio istinski simbol književne manifestacije "Sinđelićevi dani", koja se već dve i po decenije održava u tom gradu. U povorci je bio i potomak vojvode Stevana Sinđelića, Rade, koji priča kako mu je Dobrica odmah nakon upoznavanja nabrojao sve pretke - do oca, ali i imena svih mladih potomaka...

Iako najpoznatiji kao dečji pesnik, Erić je bio autor brojnih pesama izvorne narodne muzike. Sarađivao je sa poznatim pevačima, poput Miroslava Ilića (kome je napisao prvi hit "Devojka iz grada"), Nedeljka Bilkića, Dobrivoja Topalovića...

- Sigurno neću preterati ako kažem da je bio veliki junak koji je branio srpstvo oštrim perom - kaže popularni pevač narodne muzike Rade Jorović. - Mnogi su tražili da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a ja sam siguran da mu je ovde mesto - u aleji Šumadije.

Na poslednjem putu, od rodne kuće do seoskog groblja, u povorci se čulo da se svuda okolo vide prepoznatljivi pejzaži iz Erićevih pesama, zabeleženih u brojnim antologijama, ali i u svojevrsnom zborniku savremenih srpskih pesnika sa sela - "Orfej među šljivama". Čak i da mogu da osete prostor gde se kalio prkos za najlepše rodoljubive pesme.

KOMEMORACIJA U PODNE

Komemoracija povodom smrti velikog pesnika Dobrice Erića biće održana u ponedeljak u podne, u Udruženju književnika Srbije. Od omiljenog pisca oprostiće se njegovi prijatelji i kolege Ljubivoje Ršumović, Radomir Andrić, Slobodan Stanišić, Mirjana Bulatović, Miloš Janković i Miljurko Vukadinović.

KUĆA USKORO LEGAT

Najbliži rođaci kažu da će rodna kuća Dobrice Erića u Donjoj Crnući uskoro postati legat. Kažu da je pesnik koji je autentičnom lepotom svojih stihova Šumadiju dočarao celom svetu, a sa još većim žarom pisao o kosmetskim ranama, Gračanici, srpskim zemljama - to svakako zaslužio.

Foto: M. Đošović; Društvo srpskih domaćina; Glas Zapadne Srbije/Rina
Izvor: Novosti 

* * *

TUŽNI SVEDOCI

A mi, ponosni domorodci
I barjaktari bivše slave
Tužni svedoci i potomci
Stevana Nemanje i Svetog Save.

Okupljamo se, srebrne kose
Oko klonule srpske zastave
U tesnoj Jocinoj sojenici
Kao nekad gorski vuci hajduci
U manastirskoj vodenici.

U Bracovoj staroj garaži
I Društvu srpskih domaćina
S kojima ćemo biti na straži
Dok ne prođe ova oblačina.

I dok Pravda ne vaskrsne kao
Što je i Hristos vaskrsao
I ne zasija njezino lice
Ponad ponižene Srbijice!

Dobrica Erić, srpski domaćin


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html