Oskrnavljen Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima

Oskrnavljen Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima

Grad Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar i apeluje na nadležne službe da otkriju počinioce i primereno ih kazne. Spomen obeležje išarano je grafitima. To je čin kojim šaljemo lošu poruku javnosti i pred kojim nećemo da ćutimo, saopšteno je na sajtu Grada.

Na tom mestu 20. oktobra 1941. godine nacistička vojska u znak odmazde za svoje ubijene vojnike streljala je 41 Jevreja i 81 Srbina. Na tom mestu svake godine 20. oktobra i u januaru, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela šaljemo poruke mira i tolerancije, uz sećanje na tragediju naša dva naroda. Spomen obeležje u Bagremaru, poklon je grada Bat-Jama. To je samo jedna u nizu naših svetinja rasutih po Spomen-parku Šumarice, koje predstavljaju opomenu čovečanstvu da se nikada i nigde više ne ponovi.

Grad Kragujevac zahvaljuje se radnicima JKP Šumadija koji su tokom prepodneva očistili spomenik i još jednom apeluje na svest i savest o čuvanju naših svetinja, objavila je info-služba Grada. 

Foto: Grad Kragujevac, 1. 3. 2021.


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari