Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo prosvete i Petnicu

Zaštitnik građana kontroliše Ministarstvo prosvete i Petnicu

Zaštitnik građana mr Zoran Pašalić je po sopstvenoj inicijativi, povodom informacija iz medija da je nekoliko bivših polaznica seminara ranije prijavljivalo seksualno zlostavljanje koje je doživelo u Istraživačkoj stanici Petnica (prim. PPNS - Vreme: Zavera ćutanja koja je dugo trajala), pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove obrazovne ustanove, objavljeno je u petak 25. juna.

Zaštitnik građana od resornog ministarstva traži da ga u roku od 15 dana izvesti da li je do sada imalo saznanja o prijavama za seksualno zlostavljanje polaznica seminara u „Petnici“ i na koji način je po njima postupalo.

Od Istraživačke stanice „Petnica“ Zaštitnik građana traži da ga u istom roku obavesti da li je uprava ove ustanove imala saznanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja polaznica od strane istog zaposlenog u „Petnici“ i na koji način je ustanova postupala u svakom od prijavljenih slučajeva.

Zaštitnika građana uprava „Petnice“ takođe treba da obavesti da li ova obrazovna ustanova ima formiran Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i da li se u slučaju saznanja za nasilje u ustanovi primenjuje Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, stoji na sajtu Zaštitnika građana.

Istog dana na sajtu Ministarstva prosvete nije objavljen nikakav sadržaj koji se odnosi na IS Petnica - objavljene su četiri vesti o završnom ispitu. Poslednja vest o Petnici objavljena je juna prošle godine i ticala se početka seminara.

Obaveštenje o održavanju seminara

Istraživačka stanica Petnica je danas objavila da se "trenutno suočava sa krizom poverenja u upravu koja će dovesti do određenih promena u organizaciji seminara". U nastavku je navedeno da će polaznici biti obaveštavani o promenama čim budu dostupne.

Petnica je još objavila:

"Podsećamo da se u članku koji je izašao u nedeljniku Vreme govori o događajima iz prošlosti. Žene koje su hrabro progovorile o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja. Takođe podsećamo da pored uprave koja se poziva na odgovornost Petnicu čine i zaposleni koji su sposobni da odgovore na ovaj izazov i programe sprovedu u saradnji sa rukovodiocima koji su to spremni da urade. Imamo poverenja u rukovodioce i saradnike koji odluče da u ovoj situaciji sprovedu seminare i Petnica će učiniti sve što može da ih podrži u sprovođenju kvalitetnih programa u najbezbednijim mogućim uslovima. Želimo da omogućimo da što više polaznika iz Petnice ode sa novim znanjima i iskustvima kao i 30.000 njihovih vršnjaka tokom poslednjih 40 godina".

„Petnicu” potresaju slučajevi zlostavljanja devojčica

Nekoliko seminara je odloženo, a učesnici se od dolaska u istraživačku stanicu ograđuju dok se ne promeni uprava, saznaje „Politika”.

Kalendar planiranih programa u Istraživačkoj stanici „Petnica” doveden je u pitanje nakon bure u medijima zbog višegodišnjeg zlostavljanja polaznica ovog rasadnika budućih naučnika, o kojima mediji bruje, a uprava te navode ne demantuje.

Seminari tehničkih nauka, svih prirodnih nauka, primenjene fizike, elektronike, arheologije, antropologije, biomedicine i lingvistike odloženi su, a učesnici se od dolaska u Petnicu ograđuju dok se ne promeni uprava, saznaje „Politika” od stručnih saradnika angažovanih za ove programe.

U razgovoru za naš list kažu da im se čini da je uprava sve vreme bila svesna da problem postoji i smatraju da je za osudu to što nije odmah onemogućila da se slične situacije ponove. Nedopustive scene, sad shvataju, odigravale su se neopaženo pred polaznicima i saradnicima koji su, kao zaljubljenici u nauku, razmišljali da su svi petničani otvorenog uma, a sloboda je izbora ko šta radi posle deset uveče, kada se završe predavanja. Svojevremeno, dok su bili polaznici ove stanice, neki od naših sagovornika sećaju se da se šuškalo o druženjima i lagodnijem ponašanju u tim prilikama, koje je organizovao čovek koji se sada optužuje da je seksualno uznemiravao više učenica. Šta se na tim druženjima događalo, o kakvom fotografisanju je reč, ostajalo je nedorečeno i nepoznato za one koji u tome nisu učestvovali.

Sada su mnogi detalji poznati i javnosti budući da se nekoliko žrtava ohrabrilo da javno progovori o zlostavljanju koje je pretrpelo u „Petnici” u vreme kada je većina njih bila maloletna. Prema navodima u medijima, zlostavljanje je trajalo još od 2003. godine i pretrpelo ga je bar dvadeset devojčica. Žrtve su ispričale za jedan beogradski nedeljnik da je bila opštepoznata stvar da je uticajna zaposlena osoba u Petnici, koju su imenovale kao S., često neprijatna prema devojčicama. Navele su da voli da ih fotografiše, navodno čak i nage, zadržava po pet-šest sati u svom kabinetu jer je bio zadužen da pregleda radove koje su pisale u toku seminara ili letnje naučne škole. Tvrdile su da manipuliše njima, ucenjujući ih da je zadužen za objavljivanje njihovih radova, a maltretiranje je, kako su posvedočile, umelo da bude i celonoćno.

Vigor Majić, donedavni direktor „Petnice” i jedan od njenih osnivača, izvinio se javno žrtvama, izjavio da je pokušao da reši problem, ali i da je računar saradnika s fotografijama devojčica uzet, reformatiran, što znači da su svi podaci izbrisani, bez pregledanja. Imenovani S., prema njegovim rečima, od 2014. nije više radio direktno s decom, a 2018. s njim je sporazumno raskinut radni odnos, posle čega je povremeno angažovan. Na „Politikina” pitanja o ovom slučaju odgovorio je SMS-om da je „nažalost obećao da će sačekati reakciju upravnog odbora istraživačke stanice”.

Kratak je u izjavi bio i Nikola Božić, koji je od 2017. bio programski direktor „Petnice”, a od sredine maja, kada se Majić samoinicijativno povukao, rukovodi tom institucijom. Božić nam je rekao da je vreme da se o pomenutim slučajevima priča, ali da „najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva”.

– Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas – kratko je prokomentarisao Nikola Božić, koji je u javnosti istakao da je pomenuti S. u „Petnici” bio jako dugo, od osnivanja.

Tako smo, za sada, od uprave ostali uskraćeni za odgovore na pitanja da li je po saznanju da je bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja o svemu obavešten bilo ko od nadležnih organa i da li su informisali i roditelje devojčica o onome što se desilo.

Većina članova Saveta IS „Petnica” s kojima smo pokušali da kontaktiramo ili se nije javljala na telefon ili nisu želeli da daju izjave dok ne formulišu zajedničko saopštenje za javnost.

Prof. dr Vladica Cvetković, jedan od članova saveta, kaže da mu je žao što prethodnog četvrtka nije bio na sednici na kojoj se razgovaralo o sastavljanju saopštenja i na kojoj je prvi put izneto više detalja o ovom slučaju. Kaže da je za seksualno nasilje koje se pripisuje jednom od zaposlenih u „Petnici”, koga lično ne poznaje iako je više puta tamo bio predavač, prvi put čuo pre desetak dana.

– Ništa o tome, ni u smislu govorkanja, nisam pre toga znao. Čuo sam koja je osoba u pitanju, ali nisam bio na sastanku, pa su to neproverene informacije o kojima ne mogu, nažalost, da govorim. Ovaj slučaj mora da se sprovede do kraja po svim najvišim mogućim standardima. Kao pojedinac mislim da se mora reći javnosti šta se dogodilo, ko je kriv, ko treba da snosi odgovornost – naglasio je prof. dr Cvetković.

Uz napomenu da je IS „Petnica” od osnivanja samostalna institucija, predstavnici Ministarstva prosvete juče su za naš list rekli da najoštrije osuđuju svaki mogući oblik zloupotrebe i nasilja nad decom i da očekuju „da u takvim situacijama reaguju nadležne institucije”.

– Zabrinjavajuće je da se nepostupanjem nadležnih toliko vremena urušava kredibilitet i reputacija jednog od dragulja koji Srbija poseduje, a koji je planetarno poznat – ističu u ministarstvu.

Sledeće nedelje zvanični stav saveta

Niko od članova Saveta „Petnice”, prema saznanjima predsednika tog tela, akademika Zorana Kneževića, generalnog sekretara SANU, o „tužnim događajima u istraživačkoj stanici” ništa nije znao do pre 15 dana, kada im je stigao dopis Nikole Božića.

– On nas je imejlom obavestio da ga je kontaktirala novinarka koja je došla do saznanja o neprijatnim događajima iz ranijeg perioda, posle čega sam sazvao neformalan sastanak saveta. Tada se javilo nekoliko članova da pokušaju da sastave zajedničko saopštenje, koje još nije formulisano. U nedelju sam pozvan na sastanak u „Petnicu”, gde se nadam da ću dobiti dodatne informacije i da ćemo se dogovoriti na koji način ćemo dalje raditi – ističe Knežević.

Dodaje da će potom naredne sedmice i zvanično sazvati savet, posle čega bi trebalo da izađu u javnost sa saopštenjem i stavom na koji način mogu da pruže satisfakciju žrtvama.

Nezavisna obrazovna institucija

Istraživačka stanica „Petnica” je nezavisna neprofitna organizacija registrovana kao udruženje građana sa oko 140 ravnopravnih osnivača, kako se to navodi na njihovom sajtu. Najviše upravno i kontrolno telo je savet, čiji se članovi biraju iz redova iskusnih naučnih i javnih radnika, koji imenuje članove upravnog odbora kao operativnog upravnog i nadzornog organa. Radom IS „Petnica” operativno rukovodi direktor s tri pomoćnika. Osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju naučnih kadrova i bila je prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Istraživačka stanica se finansira iz različitih izvora, a od osnivanja ih, kako navode, manje ili više redovno pomaže Vlada Srbije.

Izvor: Politika, 25. 6. 2021.

Podaci sa sajta IS Petnica - iz odeljka Formalno

Savet IS Petnica imenuje članove Upravnog odbora kao operativnog upravnog i nadzornog organa. Radom IS Petnica operativno rukovodi direktor sa tri pomoćnika direktora.

Članovi Saveta:

 • akademik dr Zoran Knežević, SANU
 • prof. dr Dragan Mašulović, PMF Novi Sad
 • prof. dr Dragica Pavlović – Babić, Filozofski fakultet u Beogradu
 • prof. dr Nada Majkić – Sigh, Farmaceutski fakultet u Beogradu
 • dr Predrag Marković, Institut za savremenu istoriju
 • Sonja Liht, Beogradski fond za političku izuzetnost
 • akademik dr Vidojko Jović, SANU
 • Mr Vlado Đukanović, Lexicom – језички инжењеринг
 • prof. dr Desanka Radunović, Matematički fakultet
 • prof. dr Vladica Cetković, Rudarskogeološki fakultet
 • prof. dr Marija Đurić, Medicinski fakultet
 • prof. dr Danica Pajović, Fakultet dramskih umetnosti
 • prof. dr Aleksandar Popović, Hemijski fakultet
 • dr Sofija Stefanović, Institut Biosens, i Filozofski fakultet u Beogradu
 • prof. dr Borut Vild, Fakultet za medije i komunikacije
 • Goran Svilanović, konsultant
 • Korado Korlević, Znanstveno edukacijski centar Višnjan
 • prof. dr Srđan Verbić, Fakultet FEFA
 • Vigor Majić, IS Petnica

Članovi Upravnog odbora:

 • dr Tanja Adnađević, IBISS i Centar za promociju nauke
 • prof dr Branislav Ranđelović, Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja
 • prof. dr Nevenka Đerić, Rudarsko geološki fakultet
 • Srđan Janev, IS Petnica
 • Andrej Starović, Narodni muzej Beograd
 • Slobodan Perović, konsultant
 • Srđan Jovanović, HTEC
 • Zoran Rilak, Microsoft
 • Nina Jevtić, IS Petnica
 • Direktor: Nikola Božić
 • Programski direktor: Jelena Gledić
 • Finansijski direktor: Branko Jakovljević
 • Tehnički direktor: Srđan Janev
Podaci iz Agencije za privredne registre (APR)

Fondacija Petnicaje osnovana 31. marta 2003. godine sa sedištem u selu Petnica, Valjevo (delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja).

Osnivači su: Branko Jakovljević, Vigor Majić, Srđan Janev, Srđan Verbić i Radisav Golubović.

Predsednik upravnog odbora je Nikola Božić. Članovi upravnog odbora su: Miloš Hrkić, Nina Jevtić, Radisav Golubović i Srđan Verbić. Upravitelj je Srđan Janev.

Pored ostalih ciljeva Petnica je promovisanje, zaštitu i unapređenje brige o deci i mladima.

Rešenjem APR-a od 25. aprila 2019. godine kao dopunski podatak briše se iz Registra internet adresa www.fond.petnica.rs, a upisuje se u Registar:

Istraživačka stanica Petnica je udruženje osnovano 23. juna 1982. godine (datum donošenja statuta: 31. mart 2011).

Oblast ostvarivanja ciljeva: slobodno obrazovanje mladih sa skolonostima i interesovanjem za bavljenje istraživanja i stvaralaštva u nauci i tehnologiji kao i razvoju savremenih obrazovnih metoda i promocija naučne i tehničke pismenosti i kulture.

Zastupnik je Nikola Božić (1978), Beograd-Voždovac, rešenjem APR od 3. 6. 2021. godine.

Objavljenih dokumenata udruženja nema, uključujući Statut udruženja.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html