Vulin: Otišao u Bubanj Potok, proveo neko vreme, ali nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a

Vulin: Otišao u Bubanj Potok, proveo neko vreme, ali nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a

2017.

Javna funkcija - privatna stvar?

Analiza o granicama privatnosti nosilaca javnih funkcija

3.3. Postupci funkcionera kojima se stvara povod za objavljivanje ličnih podataka

Partneri Srbija su u oktobru 2017. godine poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu odbrane. Deo zahteva odnosio se na informacije u vezi sa oslobađanjem od obaveza služenja vojnog roka ministra Aleksandra Vulina.

Naime, prilikom obilaska Drugog centra za obuku vojnika u Valjevu ministar Vulin izjavio je da je jedno od najvećih razočarenja kao mlad čovek doživeo kada se suočio s činjenicom da ga je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka: „Za mladog čoveka je teško kada shvati da ne može, a u godinama je kada misli da može sve, imao sam dioptriju više od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan[...] Stalo mi je šta vi mislite o meni, o Vojsci i državi, jer ja nisam služio Vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želeo nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim.“30 Međutim, na
društvenim mrežama istog tog dana pojavio se arhivski snimak dokumentarne emisije RTS-a, pod nazivom „Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat“ u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao funkcionera Jugoslovenske levice za vreme NATO agresije 1999, izjavio da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac, ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti: „Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti), tražili su protivavionce, a ne pešadiju...“31

BOMBARDOVANJE: KAKO SE VODIO RAT (VREME)

...Nakon Poverenikovog rešenja, Ministarstvo je Partnerima Srbija dostavilo dokumentaciju iz koje se mogu izvući određeni odgovori na gore postavljena pitanja. Prema dostavljenoj dokumentaciji (regrutni karton, obrazac RG-10) Aleksandar Vulin je proglašen nesposobnim za vojnu službu 25. maja 1990. godine. Međutim u kopiji dokumenta koji su Partneri Srbija dobili nije naznačen razlog zbog kog je ministar Vulin proglašen nesposobnim za vojnu službu (polja u koja treba upisati razloge za takvu ocenu su ostavljena prazna).

Ovaj slučaj ukazuje da, kada se radi o nosiocima javnih funkcija, ponekad pravo javnosti da zna preteže čak i u odnosu na podatke koji se smatraju intimnim i koji nisu relevantni za stupanje na funkciju. Takođe, speficičnosti slučaja mogu poslužiti rukovaocima da bliže sagledaju uslove za primenu člana 14. Zakona, naročito u delu koji se odnosi na davanje povoda za objavljivanje ličnih podataka. Rešenje Poverenika u ovom slučaju ukazuje da bi se i u nekim budućim slučajevima, kada nosioci javnih funkciona daju kontradiktorne izjave, ovakav izuzetak mogao primeniti kako bi se omogućilo javnosti da oceni istinitost iznetih tvrdnji. Dakle, iako se radi o ličnim podacima, njihovo objavljivanje u takvim slučajevima u funkciji je konrole rada funkcionera.

JAVNA FUNKCIJA - PRIVATNA STVAR?30 Ministarstvo odbrane, 10.7.2017. Čast je služiti otadžbini
31 N1, 11.7.2017, Kako je Vulin hteo da ratuje 1999, ako nije služio vojsku? 

GENERAL-POTPUKOVNIK PETAR RADOJČIĆ: VULINOVA IZJAVA DA IMA ODREĐENU VOJNO-EVIDENCIONU SPECIJALNOST, UPRKOS TOME ŠTO NIJE SLUŽIO VOJNI ROK - NEBULOZNA I NEMORALNA2019.

Osnivajući Savez komunista – Pokret za Jugoslaviju, u nekoj od generalskih vila koje se, gle čuda, nazivaju „cvećare”, general Stevan Mirković stajao je rame uz rame s dugokosim mladićem u crnom šinjelu koji se vukao do poda.

MINISTAR I GUŠTER (POLITIKA)Foto: MOD

Izvori: Vreme; Partneri za demokratske promene Srbija 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html