PKB - 35 godina postojanja (1980)

PKB - 35 godina postojanja (1980)

Osnivanje i istorijski razvoj

PKB Korporacija je pravni sledbenik Poljoprivdnog kombinata Beograd koji je odlukom Vlade Republike Srbije, kao državno preduzeće osnovan 27. decembra 1945. godine, sa zadatkom da snabdeva Beograd osnovnim proizvodima ishrane. Od skromnih početaka u močvari Pančevačkog rita, PKB je izrastao u najveći sistem agrobiznisa u bivšoj SFRJ.Osnovu sistema činila je primarna poljoprivredna proizvodnja, ratarstvo i stočarstvo, koja je izgradila preradne kapacitete na osnovnim proizvodnim linijama: prerada mleka, prerada mesa, proizvodnja koncentrovane stočne hrane, prerada voća i povrća, prerada žitarica i drugih proizvoda.
Uporedo sa razvojem preradnih kapaciteta, razvijena je sopstvena mreža trgovinskih i turističko ugostiteljskih objekata čime je zaokružen sistem proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda ishrane iz programa PKB-a.

Finansijska funkcija sistema bila je integrisana kroz PKB Internu banku tako da su profitni centri u znatnoj meri kreditirali sezonske potrebe primarne proizvodnje sa obrtnim sredstvima. Intenzivan razvoj PKB-a stvorio je potrebu da se u sistemu formiraju organizacije nosioci razvoja i to: Institut PKB Agroekonomik i PKB Agroinženjering koje su, pored realizacije razvojnih programa u PKB-u, bile nosioci konsalting i inženjering usluga koje je PKB pružao u zemlji i u nizu zemalja u razvoju u Africi, Bliskom Istoku, Južnoj Americi, zemljama bivšeg SSSR-a. Ovakav PKB bio je interesantan za niz preduzeća u Srbiji koja su došla u krizu poslovanja i koja su videla i našla rešenje opstanka u integraciji sa PKB-om. Zakonskim projektima u predtranzicionom periodu, nametnuto je segmentiranje tehnoloških celina na pojedinim linijama proizvodnje i njihovo organizovanje u posebne pravne subjekte. Ovo je dovelo do dezintegracije PKB-a i jednostaranog izlaska iz sistema profitabilnih centara prehrambene industrije, trgovine i finansijske funkcije. Sve je to dovelo da današnja PKB Korporacija predstavlja Društvo primarne poljoprivredne proizvodnje sa razvijenom i stručnom logistikom.

PKB KORPORACIJA AD



ŠEVARLIĆ 

- Rasturanje PKB, za koje ovaj režim od 2012. godine ne snosi krivicu, jeste zaista najveće zlo koje je zadesilo sektor agroprivrede Srbije. I ogoljen PKB danas je najveća agrobiznis kompanija sa uređenim zemljišnim kompleksima u Evropi. PKB je "njiva ispred kućnog praga", ako je Beograd kućni prag Srbije. A naši seljaci, srpski domaćinu kažu: Njiva ispred kućnog praga nikada se ne prodaje, osim u slučaju bolesti člana domaćinstva. Verujem da Srbija nije toliko bolesna da mora da prodaje PKB.

18. SEDNICA ODBORA ZA PRIVREDU, REGIONALNI RAZVOJ, TRGOVINU, TURIZAM I ENERGETIKU (VIDEO)



ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html