Pojačan gubitak šuma usled intenziviranja rudarstva - pokazala studija bečkih naučnika

Pojačan gubitak šuma usled intenziviranja rudarstva - pokazala studija bečkih naučnika

Rastuća potražnja za mineralima i njihova eksploatacija ubrzavaju krčenje šuma širom sveta, a posebno su ugrožene tropske šume. Danas se dvostruko više sirovina izvlači iz svetskih rudnika u odnosu na 2000. godinu.

Pun obim uticaja na tropske ekosisteme je do sada bio nepoznat. Naučnici sa Privrednog univerziteta u Beču su zajedno sa drugim univerzitetima predstavili prvu sveobuhvatnu studiju o pojačanom gubitku šuma usled intenziviranja rudarstva.

ARHIVA PPNS: POŠUMLJAVANJE U SRBIJI - IZVEŠTAJ DRI 2020

U periodu od 2000. do 2019. godine rudarstvo je direktno odgovorno za gubitak 3.264 kvadratna kilometra tropskih šuma. Čak 80 odsto te površine se nalazi u četiri zemlje: Indoneziji, Brazilu, Gani i Surinamu. Studija pokazuje značajne, ali neravnomerno raspoređene i često nekontrolisane uticaje na ove posebno biološki raznovrsne ekosisteme.

Istraživači su uporedili geografske koordinate rudnika sa podacima o gubitku šuma "Global Forest Change". Podaci pokrivaju 26 zemalje od kojih se 76,7 odsto odnosi na krčenje tropskih šuma. Pored direktnog krčenja šuma u 18 od 26 zemalja u prečniku od 50 kilometara oko rudnika ustanovljeno je povećano krčenje terena koje se ne može objasniti drugim faktorima. Ovo indirektno krčenje je posledica pojave novih naselja ili saobraćajne infrastrukture u blizini rudnika.

ARHIVA PPNS O UBIJANJU SRPSKIH ŠUMA - PROF. RATKO RISTIĆ I PROF. ZDRAVKO POPOVIĆ

O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
"Da bismo zaštitili lokalne ekosisteme u tropskim krajevima, potrebne su tačne procene uticaja rudarstva i strategije za ublažavanje tog uticaja", objašnjava Štefan Giljum, jedan od autora studije.

Foto: News Ghana; Reuters; CNN
Izvor: Predstavništvo Grada Beča u Beogradu - Eurocommpr.at, 14. 9. 2022.

PRILOGA PANTROPICAL ASSESSMENT OF DEFORESTATION CAUSED BY INDUSTRIAL MININGDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari