PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

Uprava grada Kragujevca
Konferencija za medije
Ponedeljak 8. avgust 2022.

Predstavljanje projekata "Izrada i ažuriranje sajta Ekologija Kragujevac" i "Kragujevac bez GMO 2022"

Obraćanje Dejana Miloševića, zastupnika udruženja PRVI PRVI NA SKALI

Ekologija Kragujevac

Najpre jedan utisak iz radnog procesa: kako se uvećavao broj materijala za obradu, tako je raslo zadovoljstvo što kao udruženje pripadamo ovom kragujevačkom kružoku zaštitnika životne sredine. Zato je cilj sajta još veći izazov - da svi zajedno postanemo još vidljiviji. Početna predstavljanja kolega su izvor našeg elana da ovih pet meseci koliko traje projekat, do kraja godine, delimo znanje sa sugrađanima, popularišemo teme kojima se bave udruženja, probleme koje otvaraju i rešenja koja nude.

Sem za širu javnost, sajt je riznica tema i za kolege iz medija. Verujemo da većinu udruženja poznaju, neke će tek da isprate, a svakako imaju sijaset priča na jednom mestu.

O značaju za našu lokalnu zajednicu – citat:

"Nizak nivo ekološke svesti građana, nedovoljna motivisanost i organizovanost lokalne zajednice na poslovima zaštite životne sredine (ZŽS), nedovoljna saradnja između institucija lokalne samouprave i Univerziteta u Kragujevcu na projektima u oblasti ZŽS, nedovoljna informisanost građana i nedostatak učešća javnosti u donošenju odluka u pitanjima ZŽS" – ovo su ključne slabosti evidentirane u Planu razvoja grada Kragujevca za period 2021-2031 (Infrastruktura i ZŽS SVOT). Kragujevčani nemaju na jednom mestu potpune informacije o aktivnostima svih činilaca u oblasti ZŽS - zato smo pokrenuli sajt Ekologija Kragujevac.

"U stanovništvu nije dovoljno razvijena svest o zaštiti životne sredine, tj. o posledicama po zdravlje pojedinca i javno zdravlje usled neadekvatnog ponašanja prema životnoj sredini. Potrebno je redovno sprovođenje programa edukacije" - navedeno je takođe u Planu razvoja. Sajt Ekologija Kragujevac omogućiće udruženjima koja su posvećena ZŽS da predstavljaju aktivnosti iz svojih projekata. Na taj način, građanstvo Kragujevca, kao primarna zainteresovana javnost, na jednoj e-adresi moći će redovno da prati sadržaje plasirane sa više izvora, a naročito sa onih koje plaća, kao udruženja svojim odvajanjima za gradski budžet odakle se raspodeljuje novac za sufinansiranje projekata i programa u ovoj oblasti.

Ujedno će i sam Grad da ima bolji uvid u korišćenje opredeljenih sredstava, ostvarene ciljeve i rezultate, a potom i javnost – mediji i građani. Udruženje PRVI PRVI NA SKALI je sve pobrojano već dostavilo Gradu tokom javne rasprave o Nacrtu Plana razvoja, uključujući i predlog ove projektne ideje, a sada to realizujemo.

ARHIVA PPNS UDRUŽENJA GRAĐANA NA PREDSTAVLJANJU NACRTA PLANA RAZVOJA KRAGUJEVCA

Udruženja građana na predstavljanju Nacrta Plana razvoja Kragujevca
Evo kako smo osmislili i uredili sadržaj na početnih skoro sto stranica sajta.

U prvom odeljku Udruženja, po datumu osnivanja predstavili smo sva udruženja čiji su projekti sufinansirani sredstvima iz gradskog budžeta u periodu 2019-2022, ti podaci su bili javno dostupni. Posetiocima predočavamo nosioce projekata, njihove zastupnike, odobrena sredstva, kontakte. U nastavku smo objavili i dva poveća spiska udruženja sa sedištem u Kragujevcu. Prvi je iz baze podataka Ekološkog pokreta, predstavlja 132 udruženja evidentirana do 2020. godine. Drugi, sveobuhvatniji, sa sajta Neprofitne, ima 584 udruženja iz svih oblasti civilnog sektora čije je sedište u našem gradu. Ovde smo predstavili i Kragujevčane koji su dobitnici priznanja "Zeleni list" u okviru akcije Radio Beograda 2, najveće i najstarije ekološke akcije koja traje četiri decenije. To su naši putokazi za dalji rad, praćenja aktivnosti i predstavljanja aktera.

Drugi odeljak Aktivnosti odvojili smo za delovanje udruženja. Kako smo u prijavi projekta naznačili, ovaj sajt je otvoren i za udruženja koja ne koriste sredstva sa konkursa, ali su u gradu prepoznata kao zaštitnici životne sredine. Naše udruženje blisko sarađuje sa većim brojem, pa možemo da potvrdimo taj njihov status.

Treća celina je Eko kalendar, po broju redova je najduža, a pokazuje šta se obeležava u čak 182 dana, dakle tokom polovine godine. Izvori su: Ujedinjene nacije, Ministarstvo životne sredine Perua, Zavod za zaštitu prirode, Elementarium, National Day calendar, Ekoblog i portal PRVI PRVI NA SKALI. Još nismo iscpreli sve izvore. Pretpostavljamo da će biti zanimljivo građanima, a korisno udruženjima za osmišljavanje aktivnosti.

U četvrtom odeljku su Aktuelnosti, podelili smo ih na četiri pododeljka: Kragujevac; Srbija; Evropa; Svet. Tu će se nalaziti teme koje su iz okvira ovakvog koncepta sajta.

Naredna Ekolumna je prostor za iznošenje autorskih, ličnih stavova predstavnika udruženja, stručne javnosti, ovovremeno rečeno – blog. Za početak, podsećanje na temu povodom koje su nas kontaktirali sugrađani: Otpadna voda-potok-jezero u Šumaricama!?, a druga je globalna: Inteligentni okean – astrobiologija i ekologija Solarisa.

Sledeća celina je Društveno odgovorni, tu za početak ukazujemo na jedan stručni rad čiji je zaključak da su "zahtevi za odgovornim ponašanjem preduzeća i prihvatanje ekoloških principa sve izraženiji". Očekujemo da ćemo naići na odaziv subjekata van civilnog sektora za predstavljanje primera dobre prakse u poslovanju.

Dokumenti su pred kraj sadržaja, podeljeni su na gradske, republičke i međunarodne, a poređani po datumima objavljivanja. Tu ukazujemo na zvanične izvore koji obavezuju donosioce odluka, organe vlasti, ali i građane, tu su izvori prava, ali i obaveza, sadržaj od koristi udruženja, kao i građanstva u celini.

Završni odeljak je vinjeta sajta – Galerija, arhiviraćemo foto-ilustracije dobre prakse, vrednog rada, a biće i primera gradskog aktivizma za buđenje savesti.

Odeljkom O nama se detaljnije predstavljamo kao pokretači i kao celina sajta.

Imamo standardnu Kontakt-formu, iskorišćena je već u prvom danu postojanja. Javili su nam se sugrađani iz ulice Milunke Đurić i ukazali na problem nedostatka SEK kontejnera. Dobili smo fotografije stanja, kopije njihovih zahteva, a najavljeno je još materijala. Prosledićemo nadležnima da sagledamo sa svih strana. Ako se po jutru dan poznaje, sajt će da imati upravo tu funkciju – da je u službi građana, posebno onih proaktivnih.

Sajt Ekologija Kragujevac nudi i ekskluzivne informacije iz aplikacija Iks-eko vazduh, naših partnera Nacionalne ekološke asocijacije, koja prati kvalitet vazduha na teritoriji grada kroz satne i dnevne vrednosti. Prikupljaju se sa više lokacija, počev od državne merne stanice postavljene u Kosovskoj ulici 2009. godine, do mesta na kojima su senzori iz građanskog monitoringa, a rade po istom principu. Autor aplikacije, mr Dejan Lekić, je naš konsultant.

Na kraju prvog dela predstavljanja izražavamo zahvalnost svim udruženjima koja su aktivno učestvovala u pripremi materijala, nauci i struci koja je uz nas, i kao PRVI PRVI NA SKALI, i sada kao Ekologija Kragujevac, i kreativnom timu Real Media factory koji je našao tehnička rešenja za sve naše zahteve, a biće i daljih unapređivanja.

Kragujevac bez GMO 2022

U drugom delu znatno kraće o projektu kojim nastavljamo sprovođenje ideja iz prethodne dve godine, takođe uz podršku Grada. U dve rečenice o ciljevima.

Zbog ugrožavanja životne sredine i javnog zdravlja nezakonitim uzgojem i prometom genetički modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, koje je u prošloj godini zvanično beleženo i na teritoriji Šumadijskog okruga, neophodno je dalje podizanje nivoa informisanosti građanstva o GMO. Projekat to omogućava upoznavanjem javnosti sa rezultatima istraživanja, stručnim radovima, posledicama koje nose GM sistem ishrane i gubitak prehrambenog suvereniteta, prikazivanjem dokumentarnih filmova, organizovanjem predavanja (šest smo realizovali u 2020 i 2021).

Pobrojaćemo ovogodišnje centralne mesečne aktivnosti, a prati ih i redovno ažuriranje sadržaja našeg portala:

  • u julu je bila projekcija dokumentarnog filma "Argentinsko loše seme";
  • za avgust smo planirali onlajn projekciju in memoriam intervjua prof. dr Arpada Pustaija;
  • u septembru predstavljamo najnoviju knjigu prof. dr Tatjane Brankov "Inovacije u prehrambenom sistemu", našeg vodećeg stručnog saradnika u ovoj oblasti;
  • u oktobru je prvo onlajn predavanje - "Organska proizvodnja i biodiverzitet" dr Vladana Ugrenovića;
  • sledi u novembru drugo - "GMO i životna sredina - kompletan uticaj" profesorke Jelene Bošković;
  • već ustaljeno, poslednjeg meseca radimo rezime projekta.

Svi događaji biće blagovremene najavljeni na portalu PRVI PRVI NA SKALI.

PRILOG RTK


Foto: Grad Kragujevac


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html