Sindikat nauke Srbije: Za dostojanstven rad u nauci

Sindikat nauke Srbije: Za dostojanstven rad u nauci

U okviru kampanje "Za dostojanstven rad u nauci", predstavnici Sindikata nauke Srbije su po drugi put predali zahteve premijerki Brnabić - objavljujemo ga u celini.

Podsetnik za premijerku, 31. januar 2022.

Слика може припадати 9 особа, људи стоје и напољу
Vlada Republike Srbije
Ana Brnabić, predsednica

Poštovana,

Kao što Vam je poznato, 30. decembra 2021. uputili smo Vam dopis, koji je bio rezultat sastanaka u Vladi Republike Srbije, održanih 28. i 29. decembra 2021. godine, a koji je sadržao zahteve Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, koje ovom prilikom ponavljamo:

 1. Da svi naučni saradnici, viši naučni saradnici i naučni savetnici (na institutima, fakultetima i inovacionim centrima) koji su imali zaradu u nivou kategorija A4/T4, A5/T5 i A6/T6 pređu na nivo zarada A3/T3 u svom zvanju, a svi zaposleni u stručnim i istraživačkim zvanjima koji su imali zaradu u nivou kategorija A6/T6 i A5/T5 pređu na nivo zarada A4/T4 u svom zvanju, počev od zarade za januar 2022. godine
 2. Ukidanje kategorija i uvođenje koeficijenata za sve istraživače po zvanjima, na institutima, fakultetima i inovacionim centrima. Koeficijenti za naučna zvanja treba da obezbede nivo plate kategorije A1/T1, počev od januara 2023. godine
 3. Da Vlada Republike Srbije, po HITNOM postupku, reguliše radnopravni status, istraživača u naučnim i istraživačkim zvanjima na fakultetima i inovacionim centrima, po svim elementima, u skladu sa zakonom.

Iako je po Vašem predlogu trebalo da naredni sastanak održimo odmah posle praznika, a po našem predlogu najkasnije do 14. januara. 2022. godine, odgovre na naše zahteve i dalje nismo dobili. Zato vas ovim putem podsećamo na Vaše obaveze da odgovorite na naš dopis i zahtevamo da to učinite do 7. februara, kako bismo na sednici Republičkog odbora Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije 8. februara razmotrili naredne korake u našem delovanju.

S poštovanjem,

Predsednica
dr Đurđica Jovović

KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA OTVORENOM (26:31)


IZVEŠTAJ SA SASTANKA SA ANOM BRNABIĆ, 26. januar 2022.

Na poziv predsednice Vlade Republike Srbije, gospođe Ane Brnabić, 28. decembra 2021. godine, održan je sastanak u zgradi Vlade kome su pored premijerke prisustvovali pomoćnici i savetnici iz njenog kabineta, državna sekretarka Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić Mijatović, pomoćnica ministra za nauku, dr Marina Soković i državni sekretar Ministarstva finansija. Ispred Sindikata nauke Srbije sastanku su prisustvovali dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata, dr Milan Ivanov i dr Aleksandar Knežević.

Izneti su i detaljno obrazloženi svi problemi u sektoru nauke i istraživanja, a naročita pažnja je posvećena diskriminaciji istraživača, kao posledica nečinjenja ministarstva i zarobljavanju ljudi u kategorijama iz 2010. godine i teškom položaju istraživača na fakultetima. Takođe, Premijerki je skrenuta pažnja o kršenju Člana 104. Zakona o radu od strane Ministarstva prosvete, nauke, tehnološkog razvoja.

Premijerka je iskazala razumevanje za sve probleme sa kojima se suočavamo i izrazila dobru volju i rešenost da pomogne kako bi se situacija popravila. Predložila je da se, odmah posle praznika, održi sastanak, na kojem bi se konkretnije dogovorili o načinu rešavanja nagomilanih problema.

Od strane Vlade Republike Srbije, Sindikatu nauke prestavljeno je više modela kako bi izgledala tranzicija ka izjednačavanju plata, odnosno za isti rad i isto obrazovanje – ista plata. Imajući u vidu vreme u kome se nalazimo, kao i visinu sredstava koja bi morala biti izdvojena, od strane predstavnika Minisatarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenjeno je da je najrealniji model da u 2022. godini istraživači koji su u kategorijama A/T6, A/T5 i A/T4 budu prevedeni u A3 kategoriju, a da od 2023. godine svi istraživači budu prevedeni u A/T1 kategoriju.

Premijerka Ana Brnabić se složila, nakon izlaganja problema dr Aleksandra Kneževića, da je hitno potrebno uvesti red u sistematizaciji radnih mesta istraživača na fakultetima, i da se po hitnom postupku usvoji Katolog radnih mesta u nauci i istraživanjima, koji je važan normativni dokument neophodan kako bi se implementiralo institucionalno finansiranje.

Predlogu Kataloga možete pristupiti putem linka.

I konačno, da bismo trasirali put ka trajnom rešenju problema naučne zajednice u Srbiji, predsednici Vlade Republike Srbije, 30. decembra 2021. godine, je upućen dopis sa tri glavna zahteva Sindikata nauke Srbije, prosteklih iz razgovara sa gospođom Brnabić, i to su:

 1. Da svi naučni saradnici, viši naučni saradnici i naučni savetnici (na institutima, fakultetima i inovacionim centrima) koji su imali zaradu u nivou kategorija A4/T4, A5/T5 i A6/T6 pređu na nivo zarada A3/T3 u svom zvanju, a svi zaposleni u stručnim i istraživačkim zvanjima koji su imali zaradu u nivou kategorija A6/T6 i A5/T5 pređu na nivo zarada A4/T4 u svom zvanju, počev od zarade za januar 2022.god.
 2. Ukidanje kategorija i uvođenje koeficijenata za sve istraživače po zvanjima, na institutima, fakultetima i inovacionim centrima. Koeficijenti za naučna zvanja treba da obezbede nivo plate kategorije A1/T1, počev od januara 2023.god.
 3. Da Vlada Republike Srbije, po HITNOM postupku, definiše pravni okvir koji bi omogućio da istraživači u naučnim i istraživačkim zvanjima na fakultetima i inovacionim centrima regulišu radno-pravni status, po svim elementima, u skladu sa zakonom.

Sindikat nauke je u dopisu tražio da se Vlada izjasni o ovim zahtevima najkasnije do 14. januara 2022. godine.

Опис фотографије није доступан.
UGOVORI ZA NEPOSTOJEĆA RADNA MESTA, 20. januar 2022.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Branko Ružić, ministar
Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka

Poštovani/a,

Prema našim saznanjima, na većini fakulteta u Srbiji, naučna i istraživačka radna mesta, koja nisu u nastavi, ne nalaze se ni u Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta fakulteta, to sa stanovišta zakona, ona i ne postoje.

Međutim, fakulteti su sa određenim licima, za ta radna mesta, zaključili ugovore o radu na određeno vreme, najčešće u trajanju od godinu dana. Uvidom u te ugovore, zaključili smo da isti imaju karakter Ugovora o radu iz radnog odnosa. Ovo ne samo da je nezakonito i nelogično, već je po našem mišljenju, ovakav nemar i nebriga u radu, sramota za fakultete kao naučno-obrazovne ustanove.

Iz tog razloga, posebno nas interesuje stav Ministarstva i šta ćete preduzeti po ovom pitanju, ili će se i to pravdati autonomijom fakulteta.

Molimo vas da nam odgovor pošaljete u pisanoj formi.

S poštovanjem,

Predsednica
dr Đurđica Jovović

Слика може припадати текст

KONFERENCIJA ZA MEDIJE, 23. 12. 2021. (1:12:55)

Teme:

 • nauka neće više da toleriše nerad nadležnih
 • siguran i dostojanstven rad svih naučnika
 • da li smo mlade naučnike zaposlili da bi ih ucenjivali i omalovažavali

Govorili:

 • dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke
 • dr Aleksandar Knežević, predsednik Pododbora Sindikata nauke
 • dr Srđan Atanasovski, član
 • dr Milan Ivanov, član

"Eksluzivno: Srbija će imati kandidata za Nobelovu nagradu - iz oblasti naučne fantastike. Grupa autora: B. Ružić, M. Šarčević, T Jovanović, S. Verbić, Ž. Obradović i B. Đelić - konstruisala je prvi vremeplov u svetu. Naravno, treba pomenuti njihove tehničare, popularno zvane državne sekretare, kao i supervizore i recenzente, od Mirka Cvetkovića i Mlađana Dinkića do gospođe Brnabić i gospodina Malog.

Кako taj vremeplov deluje i kako je taj projektni zadatak izvršen? Oni su srpsku nauku prvo razbili na toliko sitne čestice da je ona postala gotovo nevidljiva i najmoćnijim mikroskopom. Vratili su nauku u doba Antičke Grče i Rima..."O SINDIKATU

Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije formiran je na Osnivačkoj skupštini, održanoj 28. februara 2002. godine. U istoriji sindikata, Sindikat nauke je prvi put formiran kao poseban pravni subjekt u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije (do tada su zaposleni u naučnoistraživačkoj delatnosti sindikalno bili organizovani zajedno sa prosvetom i kulturom). Sindikalne organizacije u institutima Srbije se direktno povezuju i deluju kroz ovaj sindikat koji na teritoriji nema svoje organe.

Formiranjem posebnog Sindikata nauke Srbije izvršene su korenite reformske promene u organizaciji, metodu rada i delovanja i kadrovskom ustrojstvu Sindikata. Ove promene omogućile su:

 • veći stepen demokratičnosti i javnosti u radu,
 • uspešnije i efikasnije zastupanje materijalno-socijalnih i profesionalnih interesa zaposlenih,
 • ukidanje nepotrebnog nivoa u odlučivanju u odnosu na predlog akcije sindikalne baze,
 • ostvarivanje jačeg sindikalnog pritiska prema resornom ministarstvu, Vladi i drugim organima,
 • nezavisnu medijsku kampanju,
 • jednostavniju i neposredniju komunikaciju sindikalnog rukovodstva sa bazom,
 • neposredno i direktno odlučivanje članstva o izboru i opozivu članova organa i predsednika Sindikata
 • samostalno odlučivanje u skladu sa interesima članstva oko učešća u sindikalnim koalicijama i asocijacijama.

U 2006. godini, sa resornim ministarstvom Poseban potpisan je kolektivni ugovor za institute čiji je osnivač Republika. Tim ugovorom su izjednačeni koeficijenti zaposlenih u nauci sa zaposlenima u visokom obrazovanju, ostvareno je uvećanje plata za 32% i ostvareno pravo na nadoknadu za minuli rad.

Sindikat nauke Srbije je član Internacionale obrazovanja – međunarodne sindikalne organizacije sa sedištem u Briselu, koja okuplja članove sindikata obrazovanja i nauke iz preko 150 zemalja sveta, sa preko 290 sindikata i 24 miliona zaposlenih.

Strateški zadatak Sindikata je poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, jačanje kolektivnog pregovaranja i odlučivanja, kao i edukacija članstva.

PRILOG: ZAKON O NAUCI I ISTRAŽIVANJMA (Službeni glasnik RS, broj 49 od 8. jula 2019)


ZA DOSTOJANSTVEN RAD U NAUCI SAJT, FB STRANA, TVITER, INSTAGRAM


IZ ARHIVE PPNS

PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari