In memoriam: Boško Protić (1960-2021)

In memoriam: Boško Protić (1960-2021)

Juče nas je prerano napustio naš dragi kolega i prijatelj Boško, dugogodišnji šef Elektronskog odeljenja, pionir u digitalizaciji naše biblioteke i zavičajni pisac.

Obdaren mnogim talentima, voleo je da istražuje i pokreće; bio je spiritus movens naše kuće – prvi je savladao, a zatim i sve nas obučio da radimo u programu BIBLIO/ISIS, pokrenuo digitalizaciju bibliotečke građe, bio dugogodišnji grafički urednik izdavačke delatnosti Biblioteke, čiji potpis nose brojne publikacije, časopisi „Koraci” i „Kragujevačko čitalište”, katalozi, plakati...

Autor je više publikacija: „Nebom između bedema”, „Mala za u džep”, „Leptir na bajonetu Jerotija Pavlovića”, „Leptir na testiji Kosare Pavlović”, „Pssst. Deo 1, Dolazak vilenjaka” i brojnih radova objavljenih u stručnim bibliotečkim časopisima.

Svojim glasom i izuzetnom dikcijom davao je poseban pečat svakoj manifestaciji u kojoj je učestvovao.

Rođeni Kragujevčanin, voleo je svoj grad i ljude u njemu.

Pamtićemo ga kao posebnog i drugačijeg, večitog dečaka i zanesenjaka.

„Pssst! Deo poslednji. Odlazak vilenjaka...”

Boško Protić biće sahranjen sutra u 14 sati na Varoškom groblju.

Narodna biblioteka Vuk Karadžić, 27. 10. 2021.

* * *

Da je 2000. godine bilo mudrosti (i sreće) današnji dan bi bio istorijski. Ovako, pošto nas je to promaklo (a uvalilo i potopilo još dublje) ostaje vam samo da slavite – moj rođendan!

Pojma nemam odakle mi ovoliko godina? Do juče sam verovao da su oni od 50+ starci (metuzalemskih razmera), a evo me, napunih 61. (mestimično do eventualno jubilarnu).

Idem, koračam, mrštim se i osmehujem...! Ima ko zna dokle ću ovako da pešačim – a mene to mnogo i ne zanima. Važnije je da se putuje nego pristigne na odredište (ono je, bar, za sve isto)!

Kada saberem: igre i igrice, ljubavi i slasti, strepnje, pisma iz vojske, radosti stvorenog, ali i gorčinu svega promašenog, kada na to dodam ratove, inflacije, ekspresnu variola veru, pa i ovu davež koronu, sve strahove koji su me paralisali i ushićenja što su davala krila... – pa, ljudi moji, ovo je (suma sumarum) nešto baš lepo!

ŽIVOT JE LEP!

Da li je mogao da bude lepši? Naravno!

Sa druge strane: moglo je i odavno da ga više ne bude ili da donese još više patnje i bola (hvala mu što nije)?!

Ovakav, kakav se događao – moj je! I lep! Ne žalim se!

I svi vi u njemu koji postojite, svi ste mi lepi. Svako na svoj način. Neko kao doživotno prijateljstvo začeto u davnoj prošlosti, a neko i kao sličica sa FB profila.

Krećem u tu 62. da vidim čega sve lepog tamo ima!!!

Boško Protić, 6. oktobar 2021.
Foto: Prva godišnjica PPNS - Narodna biblioteka, 2. jun 2015; Aleksandra Vukomanović  


IZ ARHIVE PPNS

BOŠKО PROTIĆ - MALA ZA U DŽEP, 13. 7. 2015.

BOŠKO PROTIĆ - PSSST! DEO 1. DOLAZAK VILENJAKA, 7. 11. 2016.



BOŠKO PROTIĆ - ČUPAVICA I PRIČULJAK, 1. 6. 2017.



STARAMAJKA, 1. 7. 2019.


DAN SEĆANJA NA NAŠE STARAMAJKE, 10. 7. 2019.

BOŠKO PROTIĆ - LEPTIR NA TESTIJI KOSARE PAVLOVIĆ, 12. 7. 2019.



Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html