Dan sećanja na naše staramajke

Dan sećanja na naše staramajke

"Muškarci su hrabri pred smrću, a žene pred životom: muškarci pred drugim muškarcem, a žene pred celom sudbinom.“

J. Dučić

Kolo srpskih sestara i udruženje Biram Kragujevac priređuju razgovor o knjizi Boška Protića "Leptir na testiji Kosare Pavlović" u Staroj skupštini u četvrtak 11. jula od 19 časova.

U razgovoru učestvuju:

  • Lela Vujošević, sociolog
  • Tatjana Marinković, Kolo srpskih sestara
  • Aleksandar Milojević, Udruženje „Biram Kragujevac“
  • Natalija Blagojević, narator
  • Živojin Miljković, instrumentalista
  • Boško Protić, autor
  • Željko Mrkalj, domaćin programa

PRVI PRVI NA SKALI Dan secanja na nase staramajke 2019

Suzom razgaljena testija Kosare Pavlović

Tamo, odakle počinju čekanja, nastaje priča o njoj – potčinjenoj, nevidljivoj, skoro bezimenoj srpskoj ženi bez čije bi mudrosti i hrabrosti, dobrote i ljubavi, vernosti i požrtvovanosti, moralnosti i osećajnosti, bilo mnogo manje muškog junaštva, snage i ponosa – u životu i književnosti.

Složena u prividnoj jednostavnosti, Kosara je metafora ženske veličine u svakom pogledu: čvrsta u svojim uverenjima i stavovima (Mora da se zna i za sram i za stid. Mora da se zna i šta se ne može, ne sme!), trpeljiva (Neka, istrpeću. Moraće da svane. Jednom...), postojana u nevolji (rado bih se ja izmakla i smuljila ustranu, al nema ko da prihvati rudu…), koja jasno razlikuje obavezu stvarnosti od pustih snova (Džabe. Znam šta moram, a to nikad ne bѝ složno sa onim što želim. Nikad.) I samo ponekad sebi dopusti luksuz žala za nedoživljenim (naričem nad Kosarom koja se životu istija nadala a u borbu pala ljutu i nigde da se zakloni…)

Kosarina priča nije samo istorijski (auto)portret žene jednog doba. To je lekcija o o lepoti nesebičnog davanja koje je savremeni vrednosni sistem potisnuo. Lekcija koju smo, zagledani u sopstvena ogledala, preskočili. I možda, upravo zbog toga, ostali uskraćeni za osećaj zadovoljstva i sreće koji je ona baš tu nalazila.

U knjizi Leptir na testiji Kosare Pavlović koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju CFP Apostrof uživaće ljubitelji jednostavnih tradicionalnih obrazaca življenja koji ispisuju istoriju.

Stana Šehalić, Sinhro - portal za književnost i kulturu čitanja 


GOVORI RUŽICA RUTIĆ (1:31)Tamo, iza herojstva i viteštva, ratničkih muka i slavnog stradanja, iza pobeda i lovora, u senci divova, ostala je – Ona.

Lišena juriša na neprijateljski rov, uskraćena za junačka dela u borbenom poretku, grudi bez ordenja i medalja, zagledana tek u stopu sledećeg dana – i Ona je rat ratovala.

Istrajala, sve pretrpela, silom savijana, bremenom povijana – dočekala je slavni dan pobede.

A već sutradan, opet pogaču umesila, ručak zgotovila, decu namirila i u baštu s motikom otišla.

Ratnici su se vratili kao heroji, a Ona je nastavila da razvija kore, plete čarape i uspavljuje u kolevci, da bi
ujutru budila – ne pominjući ni svoju ljutu borbu ni veličanstvenu pobedu.

Ovo je knjiga o Njoj.

GOVORI BILJANA VASIĆ (6:30)ISEČAK

Prele pa plele, i mlele i mele, nikad mirovale, grlile, mazile, decu pazile, za ruku vodile, retko iskale vazda davale, dlanom utehu grejale, palcem suzu brisale, u zagrljaj topao stiskale, na grudi privijale... i mahale, dugo, mahale i kad smo za ono treće brdo zašli odlazeći... mahale... Ostale su tiha uspomena kojoj se retko okrenemo zaokupljeni nekakvim drugim svetom i ljudima, u kome više nema ko da nam se obraduje, u’vati pile, sedi i zainteresovano sluša šta nam se sve događalo...

Ovo više nije svet naših staramajki. Ali bez žive uspomene na njih – nije ovo ni naš svet.

Trenutak sećanja, pomen na dobrotu i tiha zahvalnost za potku koju su u nama osnovale.

Τren blagodarnosti, a onda – možemo dalje, pa kako nam bude!PRVI ROMAN AUTORA - "MALA ZA U DŽEP"LEPTIR NA TESTIJI KOSARE PAVLOVIĆ SAJT 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari