Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glagoljanja

28.05.2019

Prof. dr Aleksandar Petrović - Doživljaji i saznanja Milutina Milankovića, prvi deo

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA, KRAGUJEVAC:
DOŽIVLJAJI I SAZNANJA MILUTINA MILANKOVIĆA

Predavači:

  • prof. dr Aleksandar Petrović, član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za dinamiku klime i delo Milutina Milankovića i redaktor Izabranih dela Milutina Milankovića
  • Aleksandra Ninković-Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" i autor knjige "Zvezdobrojci", u kojoj su predstavljeni velikani naše i svetske nauke - Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Milutin Milanković.

PRVI DEO

...Današnji svet se prestrojava u skladu sa tim kako shvata i kakve odgovore daje na činjenice o promeni klime.

Mi se prestrojavamo u hodu prema tome, sve se orijentiše ka očekivanjima kako će to ići, šta treba da uradimo da se ne bismo našli potpuno iznenađeni.

Jedini odgovor na to koji postoji jeste teorija Milutina Milankovića koji se zove Kanon osunčavanja zemlje. Druga teorija ne postoji.

"Uvideo sam da će moje delo ostati nepotpuno ako sve te radove ne prikupim i arhitektonski ne sazidam u jedinstvenu celinu i dopunim je svim mnogobrojnim primenama što ih je moja teorija našla u rukama geologa."

Ovo što čitate po novinama su modeli. Modeluju na osnovu nekih ulaznih parametara očekivanja, ali to je samo model. U modelu imate samo ono što ste stavili u njega i ništa više... Jedina teorija koja postoji o klimi je teorija Milutina Milankovića. To je kao prvi stav vašeg razumevanja te stvari. Kada neko drugi bude imao teoriju on će se pojaviti sa njom. Do danas se niko nije pojavio.

Kakvo je značenje te krajnje ozbiljne činjenice, gde onda ona "gura" Milankovića?

Ona Milankovića "gura" uz najvećeg čoveka XX veka koji nije bio naučnik, ali koji je sa njim podelio bitna načela. Oni su uspeli da podignu svoje delo i donesu ovom svetu toliko željene i važne promene...

 „Znao sam da taj posao kiklopa nije lak i da će trajati godinama. No, to me nije zaplašilo, bio sam mlad, bolje reći u najboljim godinama za takav poduhvat. Da sam bio mlađi, ne bih imao dovoljno znanja i iskustva za takav posao, a da sam bio stariji, ne bih imao onog samopouzdanja i odvažnosti što ih samo mladost daje.”

ASTRONOMSKA TEORIJA KLIMATSKIH PROMENA I NJENA PRIMENA U GEOFIZICI - MILUTIN MILANKOVIĆ (NAUČNA KNJIGA, BEOGRAD, 1948)Izvor: Udruženje "Milutin Milanković", Univerzitet u Beogradu - Matematički fakultet

...To što pričaju o globalnom zagrevanju - nemojte se mnogo uzbuđivati zato što je očigledno, i Milanković piše, planeta će se, zbog sinergijskog dejstva tri Milankovićeva ciklusa u narednom nekom periodu, zagrevati sve više i više.

Al Gor - "doktor za rokenrol i klimatske promene" - je za neki filmić od pola sata dobio Nobelovu nagradu gde je izneo "proročanstva" da će se nivo mora podići za deset metara. Možete da ga nađete na internetu - "Neugodna istina" ("An Inconvenient Truth").Sva su proročanstva promašaj. Kao svaki političar on promašuje. Jedini pouzdani svedok tome je Milanković.

Oni parazitiraju na astronomskim silama promene klime i navlače tu "košuljicu" industrijskog zagrevanja. Za taj jadni svet možete sve da ispričate i šta nego da klimnu glavom - mora da je to tako. A onda "puknu", kada se vidi da "fituju" rezultate kao taj Centar. To je univerzitet Ist Anglia koji drži centra praćenja klimatskih promena. Kada su im provalili u mejlove ispostavilo se da "fituju" rezultate. Stvarno nema smisla, ali šta možemo drugo da očekujemo od Engleza. Oni rade sve radnje, uključujući te o klimatskim promenama...

Prof. dr Aleksandar Petrović

TONSKI SNIMAK PREDAVANJA, PRVI DEO (58:23)


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar