Dan belog štapa - Kragujevac 2022

Dan belog štapa - Kragujevac 2022

Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba, poznat kao "Dan belog štapa" - 15. oktobar, biće obeležen i ove godine u Kragujevcu.

Cilj obeležavanja je da se ukaže na potrebe slepih lica, na njihove mogućnosti, sa namerom da se javnosti skrene pažnja na to da su slepa lica ravnopravni članovi društvene zajednice i da je potrebno omogućiti im uključenost u sve tokove života na istom nivou sa drugima, stoji u saopštenju Saveza slepih i slabovidih Kragujevca.

Centralna manifestacija održava se u Beogradu, a veliki broj dešavanja najavljen je u gradovima i opštinama Srbije.

Ovaj međunarodni dan se obeležava od 1964. godine, kada je u SAD potpisana zvanična objava o prvom Svetskom danu belog štapa.

Povodom Dana belog štapa, Savez objavljuje Proglas koji prenosimo u celini:

Državnim organima, medijima, građanima Republike Srbije

P R O G L A S
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SLEPIH - SVETSKOG DANA
BELOG ŠTAPA, 15. OKTOBRA 2022.

Savez slepih Srbije zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe i ove godine obeležava 15. oktobar - Međunarodni dan slepih poznat i kao Svetski dan belog štapa, čime se pridružuje celokupnom pokretu slepih Evrope i sveta. Ovu priliku koristimo da ukažemo na brojne probleme sa kojima se svakodnevno susreću slepe i slabovide osobe u našoj zemlji.

Korisnici belog štapa suočavaju se sa problemom nepristupačnog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare.

Beli štap predstavlja simbol slobode, nezavisnosti, samostalnosti i poverenja, jer omogućava slepoj osobi da se kreće slobodno i sigurno.

Usko vezan za samostalnost slepih je i problem potpisa, odnosno korišćenja faksimila u pravnom prometu. Potrebno je što pre rešiti ovaj problem, kako bi se slepima omogućilo da njihov potpis u svim situacijama važi jednako kao i potpis ostalih građana, budući da država i svojim Ustavom garantuje ravnopravnost svih građana, pa tako i slepih.

Obrazovanje je još jedan od problema, posebno kada je reč o učenicima u inkluzivnom obrazovanju. Osnovni cilj inkluzivnog obrazovanja je da dete stekne samostalnost koja će mu omogućiti da funkcioniše nezavisno od porodice i da se ostvari kao ravnopravan član društva u kome živi.

Stvaranjem uslova za zapošljavanje slepih ostvaruje se temeljno pravo koje ima svaki čovek - pravo na egzistenciju.

Specijalna pomagala omogućavaju slepima da svoje potrebe realizuju kao i svi drugi građani, stoga je neophodan je pristup savremenim pomagalima.

Apelujemo na sve državne institucije da građanima oštećenog vida u potpunosti omoguće ostvarivanje svih prava koje im po osnovu invaliditeta pripadaju, najpre kompenzacionih prava, a posebno se zalažemo za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica i za njegovo usklađivanje sa realnim troškovima života.

Celokupnu javnost pozivamo da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora i da je svaka podrška za slepe neizmerno značajna i potrebna. Posmatrajte nas kroz naše sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imamo, jer mi želimo da budemo korisni članovi zajednice u kojoj živimo.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

MIHAJLO PUPIN

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html