Obnovimo konak Manastira Vraćevšnica

Obnovimo konak Manastira Vraćevšnica

Sestrinstvo Manastira Vraćevšnica pozvalo je sve ljude dobre volje da pomognu obnovu konaka koji je izgoreo jutros u požaru.

Dinarska sredstva moguće je uplatiti na račun Manastira Vraćevšnica, broj 155-0000000054452-02, sa naznakom “za obnovu Manastira Vraćevšnica”.

U nedelju 6. avgusta, nakon liturgije (oko 10h), uz blagoslov vladike, organizuje se pomoć u saniranju štete od požara. Svi ljudi dobre volje dobrodošli su, poručuje sestrinstvo tog manastira.

Podsećamo, juče u 7:28 vatrogasnoj jedinici u Gornjem Milanovcu prijavljen je požar koji je buknuo u konacima manastira Vraćevšnica. Tom prilikom izgorele su sve monaške kelije u konaku, kao i krovna konstrukcija, a zimska kapela je delimično oštećena ali na sreću je sve prošlo bez žrtava.

Na licu mesta našle su se vatrogasne i spasilačke jedinice iz Gornjeg Milanovca, Kragujevca i Čačka, kao i policija i meštani, koji su pritekli u pomoć.

– Opština Gornji Milanovac će pomoći u raščišćavanju ruševina i obnovi konaka. Pronašli smo orginalan projekat u Zavodu za zaštitu kulture u Kraljevu koji ćemo koristiti pri obnovi. Važno je da nije bilo povređenih i da je sva riznica sačuvana – rekao je u izjavi za GMinfo predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Foto: Nikola Delić; Spomenici kulture/SANU
Izvor: GM info


SPOMENICI KULTURE U SRBIJI: MANASTIR VRAĆEVŠNICA

Manastir Vraćevšnica nalazi se na području gornjomilanovačke opštine, na južnim padinama planine Rudnik. Sagrađen je potkraj treće decenije XV veka, kao zadužbina velikog čelnika (vlastelina) Radiča Postupovića, o čemu svedoči i ktitorski natpis u priprati manastirske crkve posvećene Svetom Georgiju.

Prema popularnoj tradiciji, ime je dobio po ratnicima koji su se neozleđeni vratili iz Kosovske bitke. Manastir pripada moravskoj stilskoj grupi arhitektonskih spomenika. U pitanju je jednobrodna građevina, sa oltarskom apsidom koja je spolja izvedena petostrano a iznutra polukružno. Fasada je načinjena od blokova ružičastog peščara i ukrašena dvostrukim nizom arkada. Prvobitni živopis nije sačuvan, a postojeći datira iz 1737. i rad je grupe zografa na čelu sa Andrejom Andreovičem. Ikonostas sadrži ikone koje su oslikali različiti autori XVIII i XIX veka, od kojih je jedino zograf Stavro ostavio svoj potpis 1754, na ikonama u gornjoj zoni ikonostasa.

Manastir je više puta razaran i obnavljan, a u svojoj burnoj istoriji istaknuto mesto dobija za vreme ustaničke Srbije. Godine 1812. Karađorđe je upravo u Vraćevšnici sazvao Narodnu skupštinu koja se ticala odredbi Bukureškog mira, a ovde je doneta i odluka o podizanju Takovskog ustanka 1815, te proglašenju Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije 1818. godine.

Vraćevšnica posebno neguje vezu sa dinastijom Obrenović. U manastirskoj porti sahranjena je Baba Višnja, majka kneza Miloša, dok se u riznici čuvaju delovi dvorskog nameštaja Obrenovića, kao i priložnički darovi članova ove dinastije.

Dejan Vukelić
Izvor: Spomenici kulture, SANU 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html