Odigrana predstava ’Kuća’ - za Mihajla (2011) i Dimitrija (2015) Kragovića

Odigrana predstava ’Kuća’ - za Mihajla (2011) i Dimitrija (2015) Kragovića

Dramski studio "Kraguj" premijerno je odigrao predstavu "Kući", u režiji Ane Milojević, u Knjaževsko-srpskom teatru, a sav prihod bio je namenjen za lečenje dečaka Mihajla i Dimitrija Kragovića.

Uloge su tumačili: Luka Gudžulić, Ana Milojević, Bogdan Bogdanović, Nađa Stevanović, Tara Vrućinić, Kosta Drobnjak, Nemanja Vranić, Pavle Stevanović i Mia Minaković.

"Kraguje" je osnovan septembra 2021. godine, a "Kući" je druga predstava u dosadašnjoj karijeri.

U ovoj humanitarnoj akciji prikupljeno je 132.000 dinara. Nakon premijere, glumci su posetili Kragoviće, "gde su naišli na pravu toplinu doma za kakvom upravo čeznu njihovi likovi u predstavi".

Predstava "Kući" govori o osmoro dece koja su pobegla iz doma za nezbrinutu decu i skućila se u napuštenom podrumu.

- Smatramo da je ova predstava univerzalni komentar na život, unutrašnje i spoljašnje borbe ali i veliki osvrt na to kako je zaista bilo tada, ne samo u Rusiji. Podelili smo sa publikom ljubav prema pozorištu, ali i podsetili sve sugrađane da ne smemo da zaboravimo one kojima je pomoć najpotrebnija, poručuju mladi glumci.

Za Mihajla (2011) i Dimitrija (2015)!

Mihajlo je rođen 3. avgusta 2011. godine, deset dana posle termina. Ocenjen je ocenom osam, imao je tri puta obavijen pupčanik oko vrata. Njegovo zdravstveno i motoričko stanje je praćeno i u sedmom mesecu kreću motorički problemi. Pretragama pedijatra, fizijatra uočavaju generalizovanu hipotoniju. Odlaze na IMD gde su rađene sve analize. Sve četiri i po godine ne uspeva da se sazna uzrok hipotonije. Mihajlo je upisan u vrtić u razvojnu grupu, svakodnevni rad sa stručnjacima dovode ga u prilično dobro stanje. Umeo je da sedi i da se gura po sobi, igra autićem, sve razume, izgovara par reči. Odlazio je na ekskurzije, divan topao dečak, nasmejan i pun života.

19. decembra 2015. godine dobija prvi napad. Odvode ga na pedijatriju KC Kragujevac. Ostaje na intenzivnoj nezi. Jedna strana tela mu je non stop podrhtavala, napade nisu uspeli da mu prekinu. Roditelji saznaju da ima Encefalit-Herpes virus na mozgu i moždanoj kori. Prošao je mesec, a njegovo stanje sve više i više pogoršava. Svi mogući lekovi mu nisu pomogli. Pluća su bila u sve gorem stanju. Sekret je obuhvatio veći deo pluća, temperatura, ishrana preko sonde, bakterije... Hitnom intervencijom bronhoskopije na IMD uspevaju da mu spase život. Mihajlo je bio na institutu četrdeset i tri dana. Lekari su učinili sve moguće da preživi, a napade su zaustavili. Dobio je neurološku terapiju, koju je kasnije dugo koristio. Kako je njegovo stanje bilo na kontrolama doktorka je bila zadovoljna. Sa četiri i po godine je imao samo deset kilograma. Hranili su ga na sondu osam meseci, a kasnije je ugrađen PEG. Napredovao je u kilaži. Ali na žalost, sve što je Mihajlo bio, znao i umeo je nestalo. Sada ne sedi, ne prati pogledom, kičma mu je mnogo kriva, noge, kuk. Ali, roditelje raduje njegov osmeh, pogled koji je čist, srećan, pun ljubavi i topline. Nehranjenjem na usta, vilica se znatno izderfomisala. Povremeno ga odvode u školu gde je upisan, jer je prvi kontakt sa njegovom učiteljicom bio emotivan.

Dimitrije je rođen 6.  novembra 2015. godine, sa ocenom devet i uzetim matičnim ćelijama iz pupčanika. Svi su bili srećni što će Dimitrije biti podrška svom bratu. Mesecima su ga pratili i bilo je sve u redu, kada je primećeno da Dimitrije ne može nogicama da se odupire. Urađen je genski test i uzorci su poslati u Barselonu. Rezultat stiže 12. maja 2017. godine, gde se saznaje dijagnoza - Leberova hereditarna optička neuropatija. Oba dečaka i majka imaju mutaciju gena C.171>A U NDZ gen. Dimitrije u osamnaestom mesecu dobija meningitis i prolazi kroz apsolutno sve kao i Mihajlo. On je mentalno i motorički mnogo lošiji bio od brata. Takođe mu je pre dve godine ugrađen PEG. Ne hoda, ne prati pogledom, hrani se na PEG, motorički je vrlo loš. Ova dijagnoza je teška i progresivna, mišići slabe, atrofiraju, a oba dečaka koriste metaboličku terapiju.

Mihajlu i Dimitriju su neophodna sredstva za operativne zahvate, transplantacije matičnim ćelijama, rehabilitacije, fizikalne terapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, logopedske tretmane, za banjsko lečenje, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, ortopedska pomagala, kao i za smeštaj i putne troškove.

Za Mihajla i Dimitrija - budimo humani, pomozimo uplatom:

  • na dinarski račun: 160-6000000766420-77
  • na devizni račun: 160-6000000766285-94; IBAN: RS35160600000076628594; SWIFT/BIC:: DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje - OVDE.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html