Pronađi me - počeo sa radom sistem za hitno obaveštavanje javnosti

Pronađi me - počeo sa radom sistem za hitno obaveštavanje javnosti

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti "Pronađi me" od danas je aktivan i u Srbiji. U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

VIDEO PRILOG: Insajder (2:59)


"U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica bićete obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama", navodi se u obaveštenju o načinu rada sistema koji je ranije danas pokrenuo predsednik Srbije Aleksadar Vučić.

Ovaj sistem će doprineti da se brže reše slučajevi nestanka dece, u kojima je svaki minut dragocen, a procedura prijave nestanka deteta i procedura potrage u okviru sistema "Pronađi me" prezentovana je u Palati Srbija.

Kako je objašnjeno u prezentaciji MUP-a, procedura počinje tako što nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj.

Odmah po prijavi, policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka.

Potom se hitno preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjom u razvoju i invaliditetom.

Potom kriminalistički inspektor na platformi postavalja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica, koje uz fotografiju sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192.

Aktiviranjem platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje momentalno objavljuju.

Građani se nakon toga aktivno uključuju u traganje za nestalim maloletnim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati, postavljena obaveštenja se brišu.

Kako kažu iz Ministarsta informisanja i telekomunikacija, koje je i vlasnik sistema "Pronađi me", namena tog sistema je uspostavljanje brze reakcije u slučaju nestanka maloletnih lica slanjem jedinstvenog alarma različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestalom licu, sam alarm kao i informacije i podatke u okviru predmeta generiše MUP Srbije.

Nakon što MUP u sistemu kreira predmet/alarm za nestalo lice, svi učesnici procesa "Pronađi me" sa definisanim e-mail adresama dobiće e-mail obaveštenje s adrese pronađime@mit.gov.rs da je aktiviran novi alarm /predmet.

Unutar otvorenog predmeta, korisnik ima mogućnost pregleda sledećih relevantnih podataka: policijska uprava gde je prijavljen predmet, ime i prezime nestale osobe, godine starosti, lični opis, opis odeće i obuće, mesto i vreme nestanka i druge važne informacije.

Uz ove podatke, takođe postoji i opcija za pregled dodatnog opisa/beleški vezanih uz predmet, koji mogu dodatno opisati situaciju koja je prethodila samom nestanku.

Predmet može biti aktivan najviše 48 časova i nakon toga se automatski briše. Nakon tog vremena (ili ranije ako se lice pronađe), svi učesnici procesa dobiće e-mail obaveštenje kako je predmet zatvoren, te kako je potrebno obrisati sve sačuvane podatke i fajlove vezane uz taj predmet.

Nakon toga se proces završava i više se ne odvijaju nikakve radnje vezane uz taj predmet.

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), po modelu Amber Alert sistema, koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv "NENO Alarm".

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi.

Prema podacima američkog Ministarstva pravde, 75 odsto dece koja su oteta i ubijena, ubijeno je u prva tri sata nakon otmice.

U SAD je od 254 Amber Alert upozorenja izdatih tokom 2021. godine, 252 slučaja rezultiralo uspešno, od kojih je 51 dete uspešno oporavljeno kao direktan retultat izdavanja Amber Alert upozorenja.

10.35 - Vučić pustio u rad sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Izvor: RTV

PRILOG: Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog licaSTRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html