Podela voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda deci u školama

Podela voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda deci u školama

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRIPREMA REALIZACIJU EU ŠKOLSKE ŠEME: PODELA VOĆA, POVRĆA, MLEKA I MLEČNIH PROIZVODA DECI U ŠKOLAMA

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspešno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem agrobudžetu, a planirano je da se za početak realizuje pilot projekat tokom naredne školske godine. U cilju pripreme i definisanja modela realizacije Programa voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi za škole, koji bi najbolje odgovarao Crnoj Gori, prethodnih dana održana je TAIEX radionica na kojoj su stručnjaci iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja Šema za škole u EU i iskustvo svojih zemalja.

Kako je saopšteno, na radionici Školske šeme u zemljama članicama EU su vrlo dobro prihvaćene, posebno od strane škola, dece i roditelja, što pokazuje podatak da se na nivou zemalja članica primenjuje u više od 90 odsto, pre svega, osnovnih škola. Kako su istakli stručnjaci iz Poljske i Slovačke, svaka država može da definiše model organizacije posla i distribucije proizvoda školama, ali ono što je zajedničko svima je puna uključenost nadležnih ministarstava za poljoprivredu, prosvetu i zdravlje.

Prema rečima načelnice Odeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristine Lapčević, Crna Gora je u prethodnom periodu uspostavila pravni osnov za uvođenje ovog programa. Ona je istakla ambiciju i spremnost Crne Gore da krene sa sprovođenjem ovog programa koji će se finansirati kroz agrobudžet, a kasnije, članstvom u EU, iz evropskog budžeta.

- Za nas je važno da krenemo sa primenom ovog programa koji ima mnogostruke benefite. Kroz pilot projekat planiramo da sagledamo interesovanje i potrebe škola, mogućnosti za realizaciju programa i sa strane škola i dobavljača, te da definišemo najbolji model organizacije celokupnog posla, od nabavke do distribucije obroka koji će biti deljeni deci u školama, kazala je Lapčević.

Program Školskih šema, kako je ocenila, predstavlja investiciju u budućnost naše dece i podrazumeva, osim podele obroka u vidu svežeg voća, povrća i mlečnih proizvoda, i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

Prva radionica koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja putem EU TAIEX Programa podrške, ima za cilj da pruži detaljne informacije o uspostavljanju i sprovođenju školskih šema u zemljama članicama EU, kako bi se relevantni subjekti koji će biti uključeni u sprovođenje ovog programa u Crnoj Gori što bolje upoznali sa mogućnostima.

Radionice i sastanci na ovu temu biće intenzivirani u narednom periodu, gde se očekuje veća uključenost proizvođača, predstavnika njihovih udruženja, kao i predstavnika obrazovnog i zdravstvenog sistema.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja CG 


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari