NATO pred tužbom zbog bombardovanja 1999. - oboleli oficir iz Beograda zahtevaće odštetu

NATO pred tužbom zbog bombardovanja 1999. - oboleli oficir iz Beograda zahtevaće odštetu

Niški advokat Srđan Aleksić i njegov italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja, koji je od pre Nove godine član Advokatske komore Niša, podneće do kraja nedelje Višem sudu u Beogradu prvu tužbu protiv NATO alijanse.

Tužba će biti podneta u ime jednog vojnog lica iz glavnog grada, koje je tokom 1999. boravilo na Kosovu i kasnije obolelo od kancera, kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužiće NATO zbog povrede prava na život, usled korišćenja municije sa opasnim punjenjem. Do kraja meseca slične tužbe biće podnete i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

Prema rečima Aleksića, tužbe će u početku biti podnete u ime ljudi koji su se našli u istovrsnom pravnom položaju kao italijanski vojnici, koji su dobili postupke pred tamošnjim pravosuđem: bili su na gađanom području bez adekvatne zaštitne opreme, jeli su kontaminiranu hranu i pili vodu, koristili prašnjave puteve i udisali štetne čestice. Tek kasnije tužbe će biti podnete i u ime civila koji su u vreme NATO bombardovanja živeli na KiM, u Vranju, Bujanovcu i Preševu.Anđelo Fjore Tartalja i Srđan Aleksić (foto: privatna arhiva)

- Kolega Tartalja dokazao je pred italijanskim sudovima prisustvo teških metala kod obolelih vojnika koji su bili na KiM, a kao posledicu bombardovanja osiromašenim uranijumom. On izaziva karcinom pluća, kostiju, mozga, kao i leukemiju. Sudu ćemo dostaviti više od 70 italijanskih presuda i više od 180 dokaza, veštačenja, rezultate istrage koju je sprovela italijanska komisija, potvrdu Svetske zdravstvene organizacije koja se bavi istraživanjem raka o uzročno-posledičnoj vezi između kancera i unošenja teških metala kroz radijaciju i kontaminaciju životne sredine - objašnjava Aleksić.

Tu su i dve presude Suda u Strazburu protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, gde je dokazana veza između izloženosti delovanju osiromašenog uranijuma i raka. Dokazni materijal su i rezultati istrage Komisije UN za zaštitu životne sredine, kao i presuda Okružnog suda u Beogradu iz 2000. godine, kojom su čelnici NATO osuđeni na po 20 godina. Ona jeste ukinuta, ali oni nisu pravosnažno oslobođeni, pa slučaj nije zastareo.Izvor mape: Novosti

- Moguće je podneti tužbu protiv NATO, jer ona ima svojstvo pravnog lica. Tražićemo odštetu za obolele i očekujemo da ona neće biti manja nego u Italiji, gde je iznosila od 700.000 do milion evra po osobi - kaže Aleksić.

NARUČITE PRIMERAK FOTOMONOGRAFIJE ’1999’ - TIRAŽ OGRANIČEN

Takse

Zastupnici oštećenih tražiće oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, pošto su zbog vrednosti spora one astronomske. U prvostepenom postupku bile bi oko 1.000 evra, a u žalbenom duplo više, što bi onemogućilo oštećenima pristup pravdi.

Foto: NATO
V. Crnjanski Spasojević

Izvor: Novosti, 11. 1. 2021.

ARHIVA PPNS

POSTOJI NESUMNJIV PRAVNI OSNOV PO KOME SRBIJA MOŽE DA TRAŽI RATNU ODŠTETU OD NEMAČKE

RATNA ŠTETA PRIČINJENA OD NEMAČKE NA TERITORIJI KRALJEVINE JUGOSLAVIJE I OBEŠTEĆENJE ŽRTAVA IZ SRBIJE - DRAGAN NOVOVIĆ PRILOG PPNS

MEÐUNARODNI BILATERALNI UGOVORI


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75
Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html