Osiromašeni uranijum NATO u Srbiji 1999

Osiromašeni uranijum NATO u Srbiji 1999

Na osnovu zvaničnih podataka koje poseduje Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, tokom NATO bombardovanja 1999. godine municija od osiromašenog uranijuma koristila se na teritoriji naše zemlje.

Prisustvo osiromašenog uranijuma u životnoj sredini, zaostalog nakon vazdušnih dejstva NATO snaga na teritorji Srbije, bilo je potvrđeno u regionu Vranja, saopštila je danas ta agencija.

U tom regionu osiromašeni uranijum je registrovan na lokacijama:

  • Pljačkovica - repetiror RTS-a, severno od Vranja 4 km, 
  • Borovac - južno od Bujanovca 10 km, 
  • Bratoselce - severoistočno od Preševa 10 km, 
  • Bukurevac i Reljan - istočno od Preševa 10 km.

Zbog toga je te lokacije Vojska Ju­goslavije označila kao kontaminirano područje, a u periodu 2002. do 2007. godine sprovedena je akcija čišćenja terena.

Na svim lokacijama urađena je detaljna dozimetrijska kontrola i dekontaminacija, a pronađeni projektili, kontaminirano zemljište i sav radioaktivni materijal je sakupljen i čuva se u skladištu radioaktivnog otpada u JP "Nuklearni objekti Srbije".

U skladištu se, takođe, čuvaju ostaci metaka od osiromašenog uranijuma u odgovarajućim kontejnerima i metalni burići sa kontaminiranom zemljom.

Uslovi skladištenja tog materijala u ovom trenutku zadovoljavaju sigurnosne i bezbednosne uslove, ali je u cilju sveobuhvatnog popravljanja stanja na lokaciji skladišta potrebno izvršiti određene aktivnosti čija se realizacija planira u narednih nekoliko godina.

Posle čišćenja, teren je poravnat i urađena je još jedna dozimetrijska prospekcija.

Svake godine, u okviru programa monitoringa radioaktivnosti, a u cilju procene ugroženosti životne sredine i procene zdravstvenog rizika za stanovništvo, kontoliše se radioaktivnost svih parametara životne sredine na dekontaminiranim lokacijama na kojima je bilo dejstva municijom sa osiromašenim uranijumom.

Svi dosadašnji podaci ukazuju da na tim lokacijama nije utvrđeno prisustvo osiromašenog uranijuma.

Poslednji podaci o monitoringu mogu se naći na sajtu agencije, a do kraja marta agencija će od ovlašćenih laboratorija dobiti podatke o radioaktivnosti uzoraka voda, zemljišta i biljnih kultura uzorkovanih u 2013. godini.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije nema zvaničnih podataka o lokacijama i merenjima radioaktivnosti na teritorji AP Kosovo.

U okviru programa monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini sprovodi se i ispitivanje sadržaja radionuklida na lokacijama na kojima je dejstvovano municijom sa osiromašenim uranijumom, piše u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 24. 3. 2014

* * * 

First published in Switzerland in 2002 by the United Nations Environment Programme.
Copyright © 2002, United Nations Environment Programme.
ISBN 92-807-2146-1

This publication may be reproduced in whole or in part and in any form for educational or non-profit purposes without special permission from the copyright holder, provided ackowledgement of the source is made.

DISCLAIMER

The contents of this volume do not necessarily reflect the views of UNEP, or contributory organizations.
The designations employed and the presentations do not imply the expression of any opinion whatsoever on the part of UNEP or contributory organizations concerning the legal status of any country, territory, city or area or its authority, or concerning the delimitation of its frontiers or boundaries.

Table Of Contents

. . .

Site-by-site findings 38

  • 7.1 Pljackovica 38
  • 7.2 Vranje garrison-investigation of a 46
  • DU-targeted military vehicle
  • 7.3 Borovac 48
  • 7.4 Bratoselce 55
  • 7.5 Bukurevac 61
  • 7.6 Reljan 65

Izvor: UNEP

PPNS/DREN/EKOLOGIJA

Korisni članci na PPNS o glifosatu

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html