Posledice NATO bombardovanja Srbije 1999 - tribina u Mionici

Posledice NATO bombardovanja Srbije 1999 - tribina u Mionici

Povodom godišnjice potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, biblioteka "Milovan Glišić" iz Mionice organizuje tribinu na temu "Posledice NATO bombardovanja Srbije 1999" u velikoj sali Kulturnog centra Mionica u petak 10. juna od 16 časova.

Učesnici tribine su: prof. dr Danica Grujičić, prof. dr Ratko Kadović, dr Zorka Vukmirović, dr Mirjana AnÄ‘elković Lukić, prof. dr Aleksandar Ćorac, dr Jagoš Raičević, dr Živorad Radonjić i dr Boško Telenta.

Sadržaj tribine biće i prezentacija regionalnog zagaÄ‘enja vazduha u aprilu 1999. čiji su autori dr Života Radonjić i dr Boško Telenta.

Iz arhive PPNS

78. dan agresije - 9. jun 1999.

  • U 07:28 tri projektila dejstvovala po selu Rogovo u orahovačkoj opštini, nešto kasnije tri snažne eksplozije registrovane su i izmeÄ‘u sela Plajnik i Kosovce na krajnjem jugu Kosmeta u opštini Dragaš. U toj opštini oko 15:30 sa pet projektila gaÄ‘ano je i selo Bljac.
  • Oko 19:35 pogoÄ‘ena kasarna u Uroševcu.
  • U 23:45 potpisan vojno-tehnički sporazum u Kumanovu.

79. dan agresije - 10. jun 1999.

  • Raketirano selo Kololeč oko 13:15 u opštini Kosovska Kamenica.
  • Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244.
  • Zvaničnu obustavu bombardovanja saopštio je generalni Sekretar NATO Havijer Solana tek posle početka povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova i Metohije.

PRVI PRVI NA SKALI Hronologija NATO bombardovanja SRJ Pristina 20. 9.1999. Taci Kusner Dzekson Ceku Klark
Foto: Hašim Tači, Bernar Kušner, Majk Džekson, Agim ÄŒeku i Vesli Klark - Priština, 20. 9. 1999. (Izvor: Picture-alliance/dpa)

Iz arhive Medija centra "Odbrana"

Monografija "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine" predstavljena je prošle godine u Doma Vojske Srbije. Pored ostalih, govorila je koautorka monografije prof. dr Danica Grujičić koja je istakla da se posledice menjaju iz dana u dan.

- Poslednje dve decenije imamo povećan broj dece sa malignim tumorima, koji, što je dodatni problem, lošije reaguju na terapiju, uz patološke trudnoće i porast autoimunih bolest i sterilitet, posebno kod muškaraca, rekla je izmeÄ‘u ostalog doktorka, uz iznošenje podataka o mortalitetu i svim vrstama tumora koji su na našim prostorima u porastu poslednje dve decenije.

Apostrofirajući neke od zaključaka obavljene analize, istakla je tada da je kod nas daleko veći mortalitet od malignih bolesti nego što je u ostalim evropskim zemljama, iako smo u evropskoj sredini po broju obolelih, i založila se da završnu reč o tom i ostalim fenomenima, koji proističu iz činjenice da je na našu zemlju bačena velika količina osiromašenog uranijuma - da nauka.

Danica Grujičić
Na temu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom NATO agresija na SRJ, govorio je general u penziji Slobodan Petković, koji je istakao da su najmoćnije zemlje, umesto da skladište svoj radioaktivni otpad na svojim teritorijama, odlučili da ga, uz objašnjenje da je to zbog njegove navodne veće udarne moći, raseju po našoj zemlji.

- Znali su, izmeÄ‘u ostalog i tokom Rata u zalivu, kakve posledice izaziva osiromašeni uranijum, ali ih to nije sprečilo, rekao je Petković koji je govorio i o konkretnim dejstvima NATO avijacije, tokom kojih je izvršena kontaminacina zemljišta, počev od rejona Prizrena 28. marta 1999. godine, a predstavio je i mapu terena na kojima su izvršena, kako je istakao - 112 udara radioaktivnom municijom, na 91 lokaciji.

Penzionisani general govorio je i o planovima i aktivnostima dekontaminacije, spominjući da poslednje dve decenije, baš kao i danas, traje neprekidna kampanja čiji je cilj stvaranje slike koja umanjuje štetne efekte kontaminacije izazvane osiromašenim uranijumom.

ARHIVA PPNS MAPA NATO IZ 1999. - GDE JE PADAO OSIROMAŠENI URANIJUM

Mapa NATO iz 1999. - gde je padao osiromašeni uranijum
Koautorka izdanja dr Zorka Vukmirović je istakla da je monografija "hronika istrajavanja na ideji".

- Cilj izdanja nije usmeren ni protiv koga ili čega, već na zdravu budućnost i zdravlje naših potomaka. Priprema je trajala četiri godine, i u pisanju su učestvovali vrsni poznavaoci materije, timovi u kojima su bili i mladi naučnici, ukupno 31 autor, rekla je Vukmirovićeva, odajući počast autorima, od kojih su neki i preminuli, uz napomenu da je osnova postavka tokom pisanja bilo insistiranje na naučnoj čestitosti i stručnosti.

Monografija, koju je po celinama predstavila, prema njenim rečima, namenjena je budućim doktorima, ona donosi novu, univerzalnu metodologiju čijom primenom mnogi problemi mogu biti rešeni.

- Srbija ima snage za to, ali to mora biti projekat iza koga će stati država. Veliki posao je pred nama i važno je u njemu učestvuju mladi i čestiti istraživači, rekla je Vukmirović.

Zorka Vukmirović
Šta se u meÄ‘uvremenu dešavalo, javnost će saznati na tribini 10. juna koja je pod pokroviteljstvom opštine Mionica.

ARHIVA PPNS UKAZIVANJE STRUÄŒNJAKA NA POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE 1999. GODINE (FOTOMONOGRAFIJA ’1999’)

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM ðŸŽ™ï¸

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html