Vojna intervencija NATO i poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - Branko Tešanović, Saša Jović

Vojna intervencija NATO i poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - Branko Tešanović, Saša Jović

Do zagađenja zemljišta je došlo usled štetnih materija iz vazduha i putem zagađenih voda u blizini energetskih i industrijskih postrojenja. Lokalne koncentracije veoma toksičnih supstanci kao što su fozgen, vinil hlorid monomer, etilen dihlorid i amonijak, uzrokovale su ogromne štete zemljišta. Specifičnost zagađenja zemljišta predstavlja to što posledice zagađenja duže traju, sporo se i teže otklanjaju u odnosu na zagađenje vode i vazduha. Razorna moć upotrebljenih raketa i bombi stvara ogromnu temperaturu (preko 2.000 stapeni Celzijusa), pritisak od 20 do 40 atmosfera i potisak od nekoliko stotina tona čime su napravljeni krateri u zemljištu. Ako se ima u vidu da je između 30-40% raketnog oružja i bombi palo direktno na zemljište1, može se zaključiti da je od 400 do 600 hektara zemlje potpuno uništeno ili oštećeno za duži period vremena.

Prilikom bombardovanja korišćena je municija sa osiromašenim uranijumom, koji ima kancerogeno i mutageno dejstvo zbog svoje izrazite radioaktivnosti. Procenjuje se da je ispušteno čak 500.000 projektila, odnosno 3.600 kg uranijum oksida. Lokacije na kojima su u najve’oj meri korišćene ove bombe su teritorija Kosova i Metohije, kao i lokaliteti na jugu Srbije (okolina Vranja i Bujanovca).

* * *

Sveobuhvatno sagledavanje posledica NATO intervencije na poljoprivrednu proizvodnju je od vrlo velikog značaja za našu zemlju, ujedno je i ključan preduslov za procenu, a time i umanjenje, mogućih posledica eventualnih vanrednih okolnosti na poljoprivredu Srbije koja će i u narednom periodu biti strateška delatnost. 

(str. 292.-296.)

1Ako bomba od 240kg pravi krater prečnika 8m, površine 50m², prosečne dubine 4m i volumenom izbačene zemlje od 67m³, onda se može zaključiti da je oko 2-2,5 miliona kubnih metara zemljišta izbačeno iz svog prirodnog položaja. Istovremeno je ta količina od 3 do 3,8 milijardi kilograma prepokrila ogromnu površinu zemljišta, koja je zbog toga neupotrebljiva za svoju osnovnu funkciju. 
Foto: Zoran Petrović 

PPNS/DREN/EKOLOGIJA

Korisni članci na PPNS o glifosatu

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html