Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. godine (Agencija za zaštitu životne sredine)

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. godine (Agencija za zaštitu životne sredine)

Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. godine

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. godine sadrži analizu rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha, odnosno koncentracije alergenog polena u Republici Srbiji. U Izveštaju je data, saglasno postojećoj važećoj regulativi, jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji zasnovana na rezultatima referentnog automatskog monitoringa saglasno čl. 21. Zakona o zaštiti vazduha, Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Sl. gl. RS" br.11/10 i 75/10), Uredbi o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži ("Sl. gl. RS" broj 58/11) i Uredbi o utvrđivanju zona i aglomeracija ("Sl. gl. RS" br. 58/11 i 98/12 ), kao i na osnovu rezultata merenja alergenog polena u vazduhu saglasno čl. 12. Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. gl. RS" br. 36/09 i 10/13).

Bitni delovi i konstatacije iz ovog Izveštaja su sadržani u Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2018. godinu.

DEO SADRŽAJA

Ocena kvaliteta vazduha u 2018.

Ocena kvaliteta vazduha za 2018. godinu je: u zoni Srbija, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, tokom 2018. godine kvalitet vazduha je bio I kategorije tj. čist ili neznatno zagađen vazduh (Slika R – 2).

INDIKATIVNA MERENJASUSPENDOVANIH ČESTICA RM2.5

S obzirom da je tolerantna vrednost STADIJUMA 1 , 25,7µg/m3, može se zaključiti da je u Čačku, Nišu, Subotici i u Kragujevcu prekoračena tolerantna vrednost za 2018. godinu.

OCENA KVALITETA VAZDUHA U 2018.

Na teritoriji gradova Valjeva, Kraljeva i Kragujevca tokom 2018. vazduh je bio III kategorije, prekomerno zagađen vazduh, usled prekoračenih graničnih vrednosti koncentracije suspendovanih čestica RM10, a u Kraljevu je bila prekoračena i granična vrednost za RM2.5.

TREND KVALITETA VAZDUHA

Vazduh u Valjevu od 2012. godine, od kada se merenja vrše, je prekomerno zagađen dok je u Kragujevcu takvo stanje u poslednje četiri godine iz istog razloga, a to su povećane koncentracije RM10.

Merenja benzo(a)pirena nisu pokazala značajnije prisustvo ove zagađujće materije u Kragujevcu i u samom gradu Smederevu.

DEO ZAKLJUČKA

KVALITET VAZDUHA

Obrađeni rezultati merenja iz državne i lokalnih mreža stanica za kvalitet vazduha ukazuju da su postojala prekoračenja granične i tolerantnih vrednosti što je uticalo na zvaničnu ocenu stanja kvaliteta vazduha u 2018. godini, koja glasi: zoni Srbija vazduh je bio čist ili neznatno zagađen, osim područja grada Kragujevca, Kraljeva i Valjeva, gde je bio prekomerno zagađen.

Gradovi Valjevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica bili su prekomerno zagađeni zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Indikativna merenja koja su se sprovodila u državnoj i lokalnim mrežama stanica za kvalitet vazduha pokazuju: у Čačku, Nišu, Subotici i Kragujevcu prisustvo suspendovanih čestica PM2.5 ukazuje na prisutno zagađenje, dok u Šapcu suspendovane čestice PM2.5 ne utiču na kvalitet vazduha...Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine 

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html