Jadarska deklaracija povezala Srbiju, Čile, Portugal, Nemačku i Španiju - protiv litijuma

Jadarska deklaracija povezala Srbiju, Čile, Portugal, Nemačku i Španiju - protiv litijuma

"Jadarska deklaracija", međunarodni dokument protiv iskopavanja litijuma, predstavljen je i potpisan u Srbiji, na inicijativu pokreta "Marš sa Drine" i udruženja građana "Društvena akcija".

Ova deklaracija je dokument koji podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu, navedeno je na tribini organizovanoj u Beogradu 8. jula.

Potpisnici se protive ekološkom imperijalizmu i potčinjavanju država ili naroda, nepravednoj energetskoj tranziciji, međunarodnoj degradaciji životne sredine, ekstraktivnoj industriji.

"Kako nijedna država ili narod ne bi bili naterani da snose posledice nepravede energetske tranzicije nekog drugog, i kako nijedan pojedinac ne bi bio izuzet od ostvarivanja svog univerzalnog ljudskog prava na život bez degradacije životne okoline ili pak ostao nezaštićen kada se suoči sa ekocidom, smatramo da je solidarna međunarodna mreža organizacija u krajnjem nužna zbog nedostatka trenutnih ustanova, kao i odnosa među državama", pored ostalog piše u potpisanom dokumentu.

DEKLARACIJA U CELINI:

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Jadarska deklaracija povezala Cile, Portugal, Nemacku, Spaniju i Srbiju - protiv litijuma TEKST
U ime domaćina obratili su se Bojana Novaković (Marš sa Drine) i Aleksandar Matković (Društvena akcija), dok su ispred gostujućih organizacija govorili: Ramón Morales Blacázar iz Čilea, Cheila Collaço Rodrigues iz Portugala, Robin Sommer iz Nemačke, Rafaela Aleixo iz Portugala i Mariana Walter iz Argentine.

Razlog za potpisivanja ove deklaracije je osnaživanje i podrška stanovništvu Srbije "koje zna šta treba da radi, samo nema resurse", istakla je Novaković.

- Litijum nije izvor energije, to nije ono od čega se pravi električni automobil. Litijum je samo jedna mala komponenta koja se koristi, kazala je Novaković.

Ona je istakla da se globalna marketinška strategija koristi kako bi se iskopavanje litijuma predstavilo pozitivno u javnosti od strane kompanija koje eksploatišu ovaj mineral i od čega imaju ogroman ekonomski profit, navodeći da je upravo to ono što je ujedinilo aktiviste širom sveta.

- Jedni druge treba da podržimo i internacionalizujemo ovo pitanje, rekla je ona.

Aktivisti su istakli da žele zelenu tranziciju "ali onu koja nije zasnovana na profitu", kao i da zelenu tranziciju vide kao mesto gde su ljudi jednaki i gde su svi akteri sa istim ulogama i ciljevima.

- Trenutno sprečavamo štetu u budućnosti i to je razlog zašto je ova internacionalna mreža važna, rekao je Matković.

Robin Zoma iz Nemačke istakla je da se organizacija čiji je ona član bori za socijalnu pravdu i zelenu mobilnost.

Ona je podsetila da je kompanija "Tesla" otvorila fabriku u Nemačkoj koja pravi električne automobile i da se ta fabrika nalazi na mestu gde je izvor pijaće vode.

- Ne samo da ne poštuju ekološke standarde, već su napravili fabriku gde rade Poljaci za iznos ispod minimalca. Rudnici litijuma utiču na naš ekosistem. Pristup automobilima nije jednak jer ko može da priušti sebi električni automobil. Mi želimo da proširimo javni prevoz u ruralne sredine, da obezbedimo svima jednak pristup prevozu, rekla je Zoma.

Navedeno je da trenutno postoji 30 organizacija iz različitih zemalja sveta koje će potpisati ovu deklaraciju, a organizatori događaja su istakli da će u narednom periodu "Jadarsku deklaraciju" potpisati članovi i drugih organizacija.

VIDEO: SNIMAK KOFERENCIJE U CELINI (1:10:27)

Usledio je boravak u Gornjim Nedeljicama gde je u prisustvu meštana potpisana deklaracija ispred sedišta kompanije Rio Tinto.

Deklaraciju su potpisali:

Naredna poseta organizovana je u selu Gornja Dobrinja. Pored udruženja članova Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), deklaraciju su potpisali akademici i univerzitetski profesori.

Ovu deklaraciju podržava i međunarodna organizacija Environmental Justice Atlas (Atlas klimatske pravde) koja se bavi mapiranjem ekoloških borbi širom sveta.

Foto: Tijana Lukić/DA; SEOS
Izvori: SEOS; Beta; Društvena akcija
Obrada: Prviprvinaskali.com 


IZ ARHIVE

VIDEO: Mihajlovićeva - Projekat Jadar jedan od najvažnijih za Srbiju, TV KCN, 19. 11. 2020.

Izjave: Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, generalna direktorka Rio Tinta Marni Finlejson, načelnik Mačvanskog okruga Vladan КrasavacDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS

UDRUŽENJE PRVI PRVI NA SKALI POKREĆE SAJT NA DOMENU EKOLOGIJAKRAGUJEVAC.RS

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI pokreće sajt na domenu ekologijakragujevac.rs
PREPORUKA PPNS

SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari