Udruženje PRVI PRVI NA SKALI pokreće sajt na domenu ekologijakragujevac.rs

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI pokreće sajt na domenu ekologijakragujevac.rs

Grad Kragujevac i udruženje PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) ugovorili su sufinansiranje projekta "Izrada i ažuriranje sajta ekologijakragujevac.rs" čije sprovođenje je planirano od jula do decembra ove godine.

Ovim projektom odeljak portala PPNS Ekologija, razvijan nekoliko godina, prerasta u zasebnu e-adresu. Cilj je da građani Kragujevca imaju na jednom mestu uvek dostupne informacije o aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine (ZŽS) na teritoriji grada. Svojim kapacitetima doprinećemo da se u ovoj oblasti poveća vidljivost projekata, čime se stvaraju uslovi da uticaj udruženja bude jači i da njihove aktivnosti daju veće rezultate.

Potreba u lokalnoj zajednici

Nizak nivo ekološke svesti građana, nedovoljna motivisanost i organizovanost lokalne zajednice na poslovima ZŽS, zatim nedovoljna saradnja između institucija lokalne samouprave i Univerziteta u Kragujevcu na projektima u oblasti ZŽS, kao i nedovoljna informisanost građana i nedostatak učešća javnosti u donošenju odluka u pitanjima ZŽS – ključne su slabosti evidentirane u Planu razvoja Grada Kragujevca za period 2021-2031 (Infrastruktura i ZŽS SVOT).

PRILOG: PLAN RAZVOJA GRADA KRAGUJEVCA ZA PERIOD 2021-2031

Smatrajući da građani Kragujevca nemaju na jednom mestu potpune informacije o aktivnostima svih aktivnih činilaca u oblasti ZŽS, tokom javne rasprave smo uz više predloga dostavili i inicijativu za pokretanje sajta ekologijakragujevac.rs.

Značaj projekta za lokalnu zajednicu

U stanovništvu nije dovoljno razvijena svest o zaštiti životne sredine, tj. o posledicama po zdravlje pojedinca i javno zdravlje usled neadekvatnog ponašanja prema životnoj sredini. Potrebno je redovno sprovođenje programa edukacije – navedeno je takođe u Planu razvoja.

Sajt ekologijakragujevac.rs omogućiće pre svega udruženjima koja su posvećena ZŽS da predstavljaju aktivnosti u okviru svojih programa i projekata. Na taj način će građanstvo Kragujevca, kao primarna zainteresovana javnost, ali i šira javnosti (sajt će biti dostupan svim korisnicima interneta bez ograničenja), na jednoj e-adresi moći redovno da prati sadržaje o ZŽS plasirane sa više izvora.

Sajt ekologijakragujevac.rs će biti otvoren za sve prepoznate zaštnike ŽS, od pobrojana udruženja, registrovanih u APR i sufinansiranih od strane Grada i drugih donatora, preko onih koja su aktivna ali "nisu na budžetu", do neformalnih grupa koje aktivno doprinose ZŽS i već su prepoznatljive u užem krugu sugrađana, uglavnom aktivistički raspoloženih, ali im svima skupa nedostaje veća vidljivost. To prouzrokuje manji uticaj na javnost i umanjene rezultate aktivnosti u odnosu na realan potencijal.

Sajt u skladu sa aktivnostima PPNS

Projekat je usklađen sa Statutom udruženja u kojem je jedna od prioritetnih oblasti zaštita, očuvanje i unapređenje životne sredine. Uz to, projekat je u skladu i sa Planom razvoja Grada Kragujevca za period 2021-2031, gde snagu Grada za ZŽS predstavljaju, pored ostalog, „stalni monitoring kvaliteta životne sredine na teritoriji grada“ i „ojačan nevladin sektor u oblasti ZŽS“.

Upravo u tim okvirima vidimo neophodnost i ovog projekta i aktivnosti našeg udruženja u celini, ali i svih ostalih kolega i sugrađana koji se bave ZŽS. Za uspešnost u aktivnostima nužno je da građanstvo bude pravovremeno informisano (za šta smo registrovani) i edukovano za problematiku kao što je ZŽS (za šta naše udruženje i ostala iz grada imaju referentne stručne saradnike).

PRVI PRVI NA SKALI www.ekologijakragujevac.rs uskoro
Paralelno sa ovim projektom, u istom periodu PPNS će realizovati i "Kragujevac bez GMO 2022" - detaljno u članku (OVDE).

O PPNS

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI registrovano je 2019. godine. Nastalo je na temeljima istoimenog multimedijalnog portala pokrenutog 2014. godine (domen je aktiviran dve godine ranije) - detaljno: STATUT PPNS.

PREPORUKA PPNS

SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari