Javno čitanje izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2021: Rečeno i prećutano

Javno čitanje izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji 2021: Rečeno i prećutano

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i Centar za održivi razvoj Srbije (CORS) organizovali su “Javno čitanje Izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji: Rečeno i prećutano”.

Šta je u Izveštaju o kvalitetu vazduha rečeno, a šta prećutano govorili su:

  • Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija
  • Dejan Lekić, Nacionalna ekološka asocijacija
  • prof. Dragana Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija
  • Viša Tasić, Nacionalna ekološka asocijacija, Bor
  • Elizabet Paunović, Nacionalna ekološka asocijacija
  • Nikola Krstić, Pokret Tvrđava, Smederevo
  • Vladimir Radosavljević, iRevolucija, Valjevo

Moderatorka: Nataša Gligorijević, CORS/NKEU.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2021. godinu. Otvorena su brojna pitanja na koja građanima mora da se odgovori:

  • Na koji način se ocenjuje kvalitet vazduha u Srbiji, da li su i zašto nisu obuhvaćeni svi gradovi u Srbiji? 
  • Zašto je sporan deo Izveštaja koji se odnosi na ocene kvaliteta vazduha za zone Srbija i Vojvodina? 
  • Ima li Srbija strateški pristup poboljšanju kvaliteta vazduha? 
Imajući u vidu da Republika Srbija poslednjih godina privlači pažnju svetske javnosti zahvaljujući lošem kvalitetu vazduha, organizacije civilnog društva i stručnjaci koji se bave ovim pitanjima dali su osvrt na izveštaj i preporuke za unapređenje stanja kvaliteta vazduha u Srbiji.


Javno čitanje je organizovano u saradnji sa Nacionalnim konventom o EU (NKEU), međusektorskom grupom za održivi razvoj NKEU, uz podršku Ambasade Nemačke u Beogradu i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Beograd je najzagađeniji milionski grad u Evropi

Beograd je najzagađeniji milionski grad u Evropi a kvalitet vazduha je pogoršan tokom 2022. godine, rečeno je danas na konferenciji koju su organizovali Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i Centar za održivi razvoj Srbije (CORS) pod nazivom “Javno čitanje izveštaja o kvalitetu vazduha u Republici Srbiji: Rečeno i prećutano”. Kako su okupljeni istakli, aerozagađenje u Srbiji dovodi do hiljada prevremenih smrti godišnjea odgovorno je i za nastanak niza karcinoma i drugih bolesti.

Milenko Jovanović ispred Nacionalne ekološke asocijacije ukazao je da ovogodišnji izveštaj o kvalitetu vazduha koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine neopravdano kasni.

On je podsetio da u mnogim mestima nije ni bilo zvaničnog merenja vazduha ili zbog neispravnosti postojećih stanica ili zato što ne postoje uopšte instalirana merenja za određene materije kao što su PM čestice, zbog čega se postavlja pitanje kvaliteta podataka koji su predstavljeni u izveštaju.

Kako je istakao, ono što je nesumnjivo jeste da je Beograd najzagađeniji milionski grad u Evropi, kao i da sve zone u kojima živi preko 250,000 stanovnika imaju zagađen vazduh.

Jovanović je i dodao da je dobro što je Vlada konačno usvojila Program zaštite kvaliteta vazduha od 2022. do 2030, ali da se postavlja pitanje da li će biti novca za sprovođenje ovog dokumenta tokom naredne godine.

PRILOG PPNS: Program zaštite kvaliteta vazduha od 2022. do 2030.

- Problem zagađenja više ne može da se gura pod tepih, bespovratno je izašao ispod tepiha – kazao je Jovanović.

Na drugoj strani Dejan Lekić, iz NEA, takođe se osvrnuo na Program zaštite kvaliteta vazduha, rekavši da je usvajanjem ovog dokumenta po prvi put postignuta saglasnost između nevladinog sektora, stručne javnosti i predstavnika države o ozbiljnosti problema.

Lekić je objasnio i da dosadašnji podaci pokazuju da je vazduh 2022. godine bio lošijeg kvaliteta nego 2021. Kako je istakao, podaci sa mernih stanica pokazuju da je kvalitet vazduha dramatično pogoršan na šest-sedam mesta kada se pogleda broj dana sa prekomernim PM10 česticama. Takođe, srednja vrednost PM2.5 čestica povećana je svuda.

- Takođe, 25 lokacija ima višu koncentraciju PM2.5 čestica nego najgori grad u EU – istakao je Lekić.

On je podsetio da je analiza predstavljena u Programu zaštite kvaliteta vazduha pokazala da se u Srbiji desi oko 11,000 prevremenih smrti zbog zagađenja.

Ekspertkinja za uticaje životne i radne sredine na zdravlje Elizabet Paunović objasnila je da i drugi izvori potrvđuju ozbiljan uticaj aerozagađenja na zdravlje građana.

Kako je kazala, podaci Instituta za zdravstvenu metriku pokazuju da je 2019. u Srbiji bilo 12,700 prevremenih smrti zbog aerozagađenja, te da je zagađen vazduh sedmi faktor rizika za smrtnost u Srbiji.

-Srbija je visoko iznad svetskog i evropskog proseka po smrtnosti usled aerozagađenja – dodala je Paunović.

Kao posebno zabrinjavajući podataka navela je činjenicu da devet odsto neonatalnih smrti se vidi kao posledica aerozagađenja.

Elizabet Paunović je kazala i da podaci domaćih stručnjaka pokazuju da je u vreme pikova aerozagađenja povećano javljanje službama hitne pomoći i to čak i među mlađim ljudima.

Profesorka Dragana Jovanović je kazala da je nedavno po prvi put otkriven mehanizam na koji PM čestice deluju na ljudski organizam te da je pokazana direktna uzročna povezanost PM2.5 čestica sa sedam tipova karcinoma.

Ona je istakla i da čak i male koncentracije PM čestica, koje su na nivou od 2,5 mikrograma po kubnom metru se dovode u vezi sa povećanom smrtnošću, a da su stanovnici Srbije izloženi i do deset puta većim koncentracijama.

M. R.
Foto: Medija centar
Izvor: DanasARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html