Kad protesti utihnu

Kad protesti utihnu

Životna sredina dospela je u žižu javnosti zahvaljujući masovnim protestima građana protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemlji. Eko protesti počeli su skromno u planinskim selima na jugoistoku Srbije, ali su vremenom eskalirali i doveli do masovnih skupova širom zemlje. U svom novom dokumentarnom filmu, CINS daje uvid u život jednog od glavnih lica protesta - Desimira Stojanova zvanog Desko, danas – kada su protesti utihli ali ne i sve posledice koje aktivizam sa sobom nosi.

Dokumentarni film: Kad protesti utihnu vraća nas u selo Rakita, Desku i njegovoj porodici, prijateljima, ali i maloj hidroelelektrani Zvonce (MHE Zvonce) koja je u međuvremenu izgrađena.

Njenu gradnju obeležili su je brojni incidenti, inspekcije i nepravilnosti, sudski postupci. Ceo slučaj eskalirao je 2020. velikom akcijom vađenja cevi iz reke. Ljudi iz raznih delova zemlje došli su u Rakitu s namerom da alatima fizički oštete cev buduće elektrane.

U prvoj borbenoj liniji od početka, motivisan da istera pravdu i spreči izgradnju MHE na Rakitskoj reci, Desimir Stojanov ubrzo je shvatio da će njegov aktivizam imati visoku cenu.

O pravdi i pravičnosti, ceni aktivizma, ali i penziji, koja mu umesto mira donosi tužbe i odlazak na sud – dokumentarni film gledaocu nudi i uvid u unutrašnja razmišljanja i zaključke glavnog junaka, smeštajući ga u Desimirov dom i rodno selo.

„Kad se svetla kamere ugase, heroji bivaju zaboravljeni. Novinari CINS-a, u dokumentarnom filmu „Kad protesti utihnu” pale kamere tamo gde priča više nije bitka za zdravu životnu sredinu, već bitka za opstanak jednog čoveka. A tu sistem, naročito onaj sudski, nikad ne zakaže. Ovo je priča o tome koliko košta ako se usudite da podignete glas.”

Maja Nikolić, N1

„Kad kuva u stomaku. Tako sam se osećao dok sam gledao ovaj dokumentarac.”

Dušan Čavić, Marka Žvaka

„Dokumentarna minijatura u produkciji CINS ""Kad protesti utihnu"" važno je svedočanstvo o jednom zaboravljenom heroju otpora državnoj represiji. Donedavno slavljen kao najhrabriji branilac reka Stare planine protiv terora investitora MHE on sada plaća drakonske prekršajne kazne koje mu uništavaju egzistenciju. Hidroelektrana zbog koje je podignut ustanak nesmetano radi a Desimir Stojanović je samo jedan od opozicionih junaka koga su slavili dok su svetla pozornice bila upaljena. Heroji su u Srbiji potrošna roba, uvek se nađe novi.

A heroji sa dugovima i problemima nikome više nisu potrebni. Dokumentarne minijature poput ove mogu biti lekovite u borbi protiv kratkog pamćenja u Srbiji. Ako uopšte ima leka za ovo društvo.”

Janko Baljak, redovni profesor FDU

„Borba na reci, borba na sudu. Desko, divim ti se! Idealan film za čas građanskog.”

Dušan Šaponja, Marka Žvaka

Autor: Dina Đorđević

VIDEO (9:41)
 

IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html