Kako dioksin oštećuje ljudsko telo? (VIDEO)

Kako dioksin oštećuje ljudsko telo? (VIDEO)

Pokret Eko straža objavio je obrađenu animacija o dioksinu, sa prevodom na srpski.

- Dioksini i furani nastaju, između ostalog, sagorevanjem guma i kablova. Kada dioksini uđu u telo, oni traju dugo zbog njihove hemijske stabilnosti i sposobnosti da se apsorbuju u masnom tkivu, gde se skladište u telu. Sem izazivanja raka posebno su opasni zbog oštećenja DNK koda, gde su posledice katastrofalne i prenose se i na potomstvo, sažeta je najava Eko straže.

Preko tri miliona ljudi pati od ove bolesti, ali uticaj dioksina postaje još dublji kada migrira u ljudske ćelije...

Od rata više od 150.000 vijtnamske dece rođeno je sa urošenim malformacijama koje se mogu povezati sa dioksinom... Većina obolele dece koja prežive porođaj pate od doživotnih bolova. Iako je od poslednje vojne operacije u Vijetnamu sa agensom "oranž" (dioksinom) prošlo više od 40 godina, dioksin neprekidno stvara nove žrtve putem genetskog nasleđa i kontaminiranog okruženja, saznajemo iz ovog video materijala.

VIDEO (2:56)


Reč je o obradi animiranog filma "Kako dioksin oštećuje ljudsko telo?", studentskog rada iz 2006. godine, pri Univerzitetu Evrope za primenjene umetnosti u Nemačkoj. Autori su Šana Vajzer i Karolin Kunstvadl, a animacija prati projekat "Lighter Than Orange".

Isti tim je uradio i animirani film o eko sistemu Vijetnama kao posledici upotrebe agensa "oranž".

VIDEO (2:55)

Takođe je izrađen i kratak animirani film "Vijetnam - sudski slučaji posle rata".

VIDEO (3:49)

Projekat "Lighter Than Orange" je doneo dokumentarac koji kroz pojedinačne biografije otkriva politički neuspeh. Oslikava sudbine bezbrojnih vijetnamskih veterana koji su bili žrtve agensa "oranž". Zbog izlaganja ovom herbicidu na bazi dioksina korišćenom tokom rata u Vijetnamu, veterani su kući doneli promenu u svojoj DNK. Ova promena se prenosi kroz generacije, a njihova deca i danas pate od neizlečivih bolesti i iscrpljujućih deformiteta.

Autor je berlinski reditelj Matijas Leupold, a film je snimljen u Vijetnamu 2012. godine.

25.11.2015 ДВ Доку лакши од наранџасте 3
Foto: Veterani na balkonu u "Selu prijateljstva" u Hanoju, koje je osnovao bivši američki vojnik za žrtve rata u Vijetnamu

Iz sadržaja filma

Mnogi filmovi kritički izveštavaju o vremenu američkog rata u Vijetnamu. Biografije vijetnamskih veterana koji su preživeli rat, ali i dalje pate od posledica upotrebe agensa "oranž", do sada su uglavnom izostavljene. Film predstavlja sudbine bivših vijetnamskih vojnika i omogućava da se izjasne oni koji su do sada imali malo pažnje javnosti. Oni predstavljaju primer više od tri miliona žrtava "oranža" o njihovim iskustvima i okrutnim posledicama po njihove porodice – posledicama političkog neuspeha.

Nguien Thi Ngoc Hanh, volonterka u Vijetnamskom udruženju žrtava agensa "oranž" u provinciji Nng Nai, izveštava u ovom dokumentarcu o aktuelnim novim bolestima u blizini Ho Ši Mina/Sajgona u Bien Hoa, "vrućoj tački" gde je koncentracija dioksina u zemljištu i vodama i danas posebno visoka.

Veliki deo filma snimljen je u Vijetnamskom selu prijateljstva, na zapadnoj periferiji Hanoja, u nekadašnjem ruralnom okrugu Hoai Đuc. Projekat je finansiran privatnim sredstvima Leupold Film Production Berlin i Stiftung Umverteilen (Stiftung fur eine solidarische Velt), hamburške fondacije Asienbrucke, kao i Tehničkog univerziteta primenjenih nauka u Berlinu.

Vijetnamski naslov je "Điểm lặng" - "Tiha tačka".

Film je dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu Socially Relevant u Njujorku 2015. godine.

25.11.2015 ДВ Доку Лигхтер-Тхан-Оранге4_
Foto: Do Du’c Diu tuguje na grobu svoje 12 preminule dece

Iz arhive PPNS

...Današnje najvažnije kompanije proizvođači GM hrane imaju kriminalnu prošlost u kojoj su, između ostalog, bile uključene u delovanje protiv ljudskog života i ozbiljne ekološke katastrofe.

Tako su Monsanto, Ciba-Geigy i Dow proizvodili dihlor-difenil-trihloretan (DDT) i druge ekstremno štetne pesticide, defolijante i hemikalije kao što su želatinozni gazolin, polihlorovani bifenil, Agent Orange. IG Forben-HoechstBASFBayerAgfa su proizvodili gasne otrove i terali logoraše Aušvica (83.000 logoraša) na prisilan rad. Preživeli logoraši se još uvek parniče sa kompanijom IG Forben (Shar Kriminalitet „belog okovratnika“ u industriji hrane ma, Y, 1998; Staunton, D, 1999; BBC, 1999)...

Detaljnije: KRIMINALITET "BELOG OKOVRATNIKA" U INDUSTRIJI HRANE

Kriminalitet ’belog okovratnika’ u industriji hrane
...Tvrdnja Uprave za hranu i lekove da se u proizvodnji GM biljaka koriste manje štetni herbicidi, zaista ostaje nejasna. Kako je moguće da je glifosat koji se koristi kao totalni neselektivni sistemični herbicid u konvencionalnoj poljoprivredi, manje toksičan od selektivnih herbicida?

Po definiciji totalni herbicidi uništavaju sve biljke, a selektivni samo određene vrste korova. Ima indicija da glifosat blokira asimilaciju mangana i drugih važnih hraniva, te se njegovom primenom narušava zdravlje i razvoj biljaka. Drugi herbicid po učestalosti upotrebe, nakon glifosata, u proizvodnji soje je 2,4-D koji pripada grupi fenoksi-kiselina, a upotrebljavan je kao "agent oranž" tokom rata u Vijetnamu...

Detaljnije: HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM 

Hrana budućnosti ili bioterorizam
Vijetnamska asocijacija žrtava agensa oranž (VAVA) poslala je zahtev američkom sudu, tražeći da se ponovo pokrene sudski postupak od strane žrtava agensa oranž protiv američkih hemijskih kompanija, uključujući "Monsanto", a koja je odbijena u Sudu Istočnog distrikta Njujorka 2004. godine, navodeći kao razlog "nedostatak dokaza", te tvrdeći da "herbicidno prskanje nije predstavljalo ratni zločin pre 1975. godine".

"Monsanto", kojeg je kupio nemački gigant "Bajer AG", u prošlosti je tvrdio da je američka vojska odredila specifikacije za izradu agensa oranž i odlučila gde i kako da se herbicid koristi. Kompanija je takođe navela da je bila samo jedan od mnogih ratnih američkih vladinih ugovarača koji su proizvodili toksin.

Detaljnije: MONSANTO MORA DA PLATI - ZATEV ŽRTAVA AMERIČKOG "AGENSA ORANŽ" U VIJETNAMU

Monsanto mora da plati - zatev žrtava američkog ’agensa oranž’ u Vijetnamu
Produkcijska kuća reditelja Leupolda omogućila je gledanje dokumentarca preko platforme Jutjub (aktivan je automatski prevod na srpski).

VIDEO (1:12:03)


ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html