Monsanto mora da plati - zatev žrtava američkog ’agensa oranž’ u Vijetnamu

Monsanto mora da plati - zatev žrtava američkog ’agensa oranž’ u Vijetnamu

Vijetnam ponovo traži pravdu za žrtve "agensa oranž", podstaknut višemilionskim presudama protiv "Monsanta" u Kaliforniji. Biotehnološka firma je snabdevala američku vojsku hemikalijom tokom rata u Vijetnamu.

Vijetnamska asocijacija žrtava agensa oranž (VAVA) poslala je zahtev američkom sudu, tražeći da se ponovo pokrene sudski postupak od strane žrtava agensa oranž protiv američkih hemijskih kompanija, uključujući "Monsanto", a koja je odbijena u Sudu Istočnog distrikta Njujorka 2004. godine, navodeći kao razlog "nedostatak dokaza", te tvrdeći da "herbicidno prskanje nije predstavljalo ratni zločin pre 1975. godine".

Navodeći dve nedavne sudske presude u San Francisku, kojima je utvrđeno da je Monsantov "Raundap" prouzrokovao štetu po zdravlje, kompaniji je naloženo da plati milione dolara kao kompenzaciju. "VAVA" je navela da je vreme da kompanija preuzme odgovornost za snabdevanje američke vojske agensom oranž tokom brutalne hemijske ratne kampanje (1961-1971) protiv gerilskih boraca Vietkonga u kojoj je upotrebljeno 12 miliona galona herbicida.

Dioksin, visoko toksični element agensa oranž, povezan je sa glavnim zdravstvenim problemima, kao što su defekti pri rođenju i smrtonosni oblici raka. Naglašavajući da u Vijetnamu trenutno ima više od 4,8 miliona žrtava agensa oranž, zahtevom se traži pravda za ljude sa teškim deformitetima.

"Gde je pravda za vijetnamske žrtve koje svakodnevno uništavaju toksične hemikalije?", navodi se u zahtevu.

"Da li svi naučni dokazi, sa ljudima kao živim dokazima i životnom sredinom Vijetnama koju je uništio agens oranž, a koji su SAD koristile u besmislenom ratu 1961-1971. godine, i dalje nisu uverljivi?"

"Monsanto", kojeg je kupio nemački gigant "Bajer AG" u junu prošle godine, u prošlosti je tvrdio da je američka vojska odredila specifikacije za izradu agensa oranž i odlučila gde i kako da se herbicid koristi. Kompanija je takođe navela da je bila samo jedan od mnogih ratnih američkih vladinih ugovarača koji su proizvodili toksin.

Prošlog meseca sud u San Francisku je dodelio 80 miliona dolara odštete Edvinu Hardemanu nakon što je sud utvrdio da je "Raundap", Monsantov zloglasni herbicid na bazi glifosata, bio "značajan faktor" u izazivanju limfoma. U sličnom slučaju u avgustu 2018, Divajn Džonson je tražio 289 miliona dolara nakon što je dobio rak od dugotrajnog izlaganja "Randapu". Nakon višemesečne pravne drame, oboleli je pristao na smanjeni iznos isplate štete u iznosu od 78 miliona dolara.

Izvor: Rojters
Obrada: Vostok


ARHIVA PPNS

2018.

 

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html