Letnji dnevni kamp: Botanička bašta 2022

Letnji dnevni kamp: Botanička bašta 2022

Kragujevačka predškolska ustanova "Vrabac" drugu godinu zaredom organizuje letnji dnevni kamp za decu uzrasta od 5 do 12 godina u Botaničkoj bašti od 4. do 22. jula, radnim danima od 8 časova do 16:30.

Ova ustanova je počela sa radom 2010, a nekoliko godina za redom realizovala je više letnjih kampova za decu radnika Fijata. Učitelji i nastavnici angažovani u kampu imaju bogato profesionalno iskustvo i omiljeni su u svojim školama. Na prošlogodišnjem kampu dobili su veliki broj pozitivnih ocena i komentara dece i roditelja.

VIDEO: LETNJI DEČJI KAMP 2021


"Pitajte bilo koga iznad 30 godina da ispriča svoje uspomene o igri iz detinjstva. Malo će ih biti o igri koja nije napolju. Nezavisna igra na otvorenom, raznolikost igre je ono čega se sećamo. Kako stvari stoje, malo je verovatno da će današnja deca tako pričati o svojim uspomenama. Prema jednoj studiji iz 2017. godine, 21% današnje dece redovno se igra napolju, u poređenju sa 71% njihovih roditelja. Deca provode samo pet sati nedeljno napolju.

Kao da te brojke nisu dovoljno loše, kada duboko zaronimo u to područje vidimo koliko je zaista malo igre na otvorenom. Slično istraživanje Sudokrema otkrilo je da deca u proseku provode 45,5 sati ispred ekrana, a samo pet sati svake nedelje igrajući se napolju", upozoravaju u Vrapcu.

U ovoj ustanovi iznose jedno otrežnjujuće poređenje.

"Jedno od dvoje dece dnevno provodi sat vremena ili manje napolju, za razliku od zatvorenika kojima je zagarantovano dva sata na otvorenom svaki dan, otkrila je globalna studija. Istraživanje na 12.000 roditelja sa decom uzrasta od 5 do 12 godina u 10 zemalja pokazalo je da se gotovo trećina dece koja se igraju vani provode u takvoj igri samo 30 minuta dnevno ili manje.

Ovo istraživanje je postalo osnova kompanijama Omo i Persil za najnoviju kampanju brendova veša ’Oslobodite decu - prljavština je dobra’. Kada su zatvoreniku iz maksimalno obezbeđenih objekata u Americi rekli koliko malo vremena deca prosečno provode napolju širom sveta, on je odgovorio: ’To je depresivno. To zaista jeste.

Da bi obeležili pokretanje kampanje, objavili su film u kojem zatvorenici iz Kazneno-popravnog doma Vobeš Veli u Indijani u Americi govore o značaju koji pridaju svakodnevnom boravku na otvorenom:

  • Imate vremena da osetite sunce na licu, meni je to sve, rekao je jedan zatvorenik koji se dobrovoljno javio da učestvuje u projektu.
  • To je najvažniji deo mog dana. Uzimam svoje frustracije i probleme i ostavljam ih tamo.
  • Da je to jedan sat dnevno? Mislim da bi to stvorilo više besa, bilo bi mučenje".
Ove studije i istraživanja realizovani su četiri godine pre korone. Sada je situacija uveliko lošija na globalnom nivou.

"Deci je potrebna prilika da koriste celo telo i razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Tek kada ih savladaju, moći će da kontrolišu svoje fine motoričke veštine, na primer držanje noža i viljuške ili olovke. Za stariju decu razna istraživanja dokazuju koliko igra na otvorenom dovodi do boljih socijalnih veština, fleksibilnosti i smanjene anksioznosti.

U Srbiji nema dostupnih istraživanja koja se bave pitanjem koliko vremena deca provode napolju, a koliko uz televizor ili telefon. Nakon virtuelne i hibridne nastave, možemo sa sigurnošću da pretpostavimo da brojke nisu sjajne.

Odgovornost nas odraslih je da vratimo prirodi decu iz ovog savremenog sveta koji se munjevitom brzinom menja", smatraju u PU.

Letnji kamp = magično iskustvo za decu

Kampovi obuhvataju brojne aktivnosti za decu tokom letnjeg raspusta, a često se organizuje na lokacijama daleko od kuće, gde učestvuju učenici iz različitih sredina.

"Naš kamp je pristupačniji jer je dnevni, time je olakšano odvajanje od porodice i kuće. Deca dolaze u kamp ujutru i popodne su već sa svojim porodicama.

Iskustvo boravka u letnjem kampu izuzetno je korisno za sve učesnike. Deca se neprestano bave raznim zabavnim aktivnostima koje se nadovezuju. Nemaju vremena da osećaju nostalgiju jer su blizu kuće. Šta bi moglo biti bolje za decu, nego da se samo igraju i budu srećna? Pored toga, uče nove veštine i razvijaju opšte znanje o brojnim pitanjima. Letnji kamp je magično iskustvo za decu, jednostavno vole da budu slobodna i da uče nove stvari dok se istovremeno neizmerno zabavljaju", smatraju u Vrapcu.

Odvajanje - teška odluka za roditelje?

"Često se letnji kampovi organizuju van kuće, zbog čega deca nisu sa roditeljima po nekoliko dana. Odluka bi mogla biti izazovna za roditelje koji brinu o bezbednosti svoje dece. Naš kamp u prelepom okruženju kragujevačke Botaničke bašte. Slanje dece u letnji kamp će na kraju biti za njihovu korist i razvoj ličnosti. Odluka je naizgled teška, ali se donosi za dobrobit dece", poručuju iz PU Vrabac.

Cena kampa za prijave do 20. juna je 8.000 dinara za nedelju dana, nakon tog datuma biće 10.000 dinara.

Deca prijavljena za više nedelja ostvaruju popust, kao i drugo dete iz porodice.

Prijave se popunjavaju elektronski - ovde, a za sve dodatne informacije kontakt je: office@vrabac.rs.


ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA


PREPORUKA PPNS

SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html