Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja

Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Sastanak rukovodstva Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Potpredsednika Vlade Srbije i Ministra kulture i informisanja gospođe Maje Gojković na kome je razmatrana nastala konfuzija oko statusa i kontinuiteta Prirodnjačkog muzeja održan je danas, 24. februara 2021. godine.

Prirodnjački muzej saopštava sledeće zaključke:

  1. Ministarstvo kulture i informisanja nema, niti je imalo nameru menjanja statusa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, republičke ustanove kulture.
  2. Prirodnjački muzej u Beogradu je akter svih relevantnih zakonskih propisa iz oblasti kulture, uključujući i budući Zakon o muzejskoj delatnosti, čiji je nacrt nedavno razmatran.
  3. Nedavno nastala situacija je posledica nedostatka komunikacije i nesporazuma na osnovu nezvaničnih informacija i glasina.
  4. Direktor Prirodnjačkog muzeja dr Milan Paunović zahvaljuje se na podršci i istovremeno izvinjava zbog nastalih turbulentnih zbivanja, građanima Srbije, akademskoj javnosti, institucijama i pojedincima, naročito Ministarstvu kulture i informisanja i potpredsedniku Vlade i ministru kulture gospođi Maji Gojković.
  5. Nakon razrešenja nesporazuma vođen je konstruktivan razgovor o aktuelnim i hroničnim problemima smeštaja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i daljim planovima za rad i razvoj ove stare srpske institucije kulture.
  6. Rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja pozvalo je Ministra kulture da ostvari ranije najavljenu posetu i detaljno se upozna sa procesom rada, vrednom i bogatom kulturnom baštinom iz prirode koja se tu čuva i proučava, kao i budućim planovima i novoj zgradi.

Barjak Prirodnjačkog muzeja

Слика може припадати активности у природи и текст који гласи „OT природначки“

Povodom jubileja 125 godina od osnivanja, Prirodnjački muzej je ponovo istakao svoju zastavu. Zelena i smeđa boja simbolizuju živu i neživu prirodu, osnovu i najveće blago svakog naroda.

* * *

Prirodnjački muzej je osnovan 19. decembra 1895. godine. Prva je specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Ove tri osnovne delatnosti su isprepletane i neodvojive.

U biološkim i geološkim zbirkama nalazi se više od dva miliona vrednih primeraka i puno unikatnh holotipova – etalona po kojima su po prvi put opisane novootkrivene vrste. Zbirke sadrže predmete u rasponu od 4,5 milijardi godina starosti, od meteorita iz vremena nastanka Sunčevog sistema, stotine miliona godina stare fosile, pa do primeraka Pančićeve omorike i srpske ramonde. Jedini je muzej ove vrste u Srbiji sa najvećom i najvažnijom prirodnjačkom kolekcijom u zemlji.

Naša planeta se ubrzano i nezaustavljivo menja. Prirodnjački muzej čuva dragoceni deo našeg naučnog znanja koje nam daje nadu da shvatimo te promene, odgovorimo na ključna pitanja i doprinesemo skladu prirode i civilizacije u budućnosti.

Izvor: Prirodnjački muzej, 24. 2. 2021.

Arhiva Ekapije

Prostor pored Prirodnjačkog muzeja na Vračaru priprema se za novogradnju - U planu još 8.350 m2 stambenog i poslovnog prostoraFoto: Bureau Cube partners/PDR, screenshot

Građevinska parcela na beogradskoj opštini Vračar, oivičena ulicama Krunska, Kneginje zorke, Njegoševom i Smiljanićevom, na kojoj se nalazi i objekat Prirodnjačkog muzeja, prema poslednjim urbanističkim planovima trebalo bi da dobije dodatne sadržaje za stanovanje i poslovanje.

Shodno Elaboratu za rani javni uvid plana detaljne regulacije za ovo područje površine oko 1,806 ha na Vračaru, koji je oglasio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda, tu bi mogli da niknu novi poslovni i stambeni kvadrati na površini od 8.350 m2, pa bi za stanovanje biti namenjeno ukupno 17,000 m2, a za poslovanje 2.500 m2. Postojeći broj stanovnika bi sa 180, bio povećan za još 240.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je izradio Bureau Cube partners iz Beograda, povod za izradu PDR-a je inicijativa firme Projekat 713 doo iz Beograda za izgradnju novih sadržaja na rečenom prostoru.

U planu se ističe da blok između pomenutih ulica zauzima izrazito povoljan položaj i izuzetno je povezan sa ostalim delovima grada. U bloku se osim Prirodnjačkog muzeja, koji je takođe obuhvaćen Planom, od javnih ustanova nalazi još i predškolska ustanova "Nada Purić".

Kada je reč o Prirodnjačkom muzeju, kao prvoj celini planskog rešenja, navedeno je da se njegovi objekti mogu nadograditi, ili pak zameniti novim objektom.

Slede tri celine namenjene stanovanju i poslovanju, od kojih je prva, uz Njegoševu ulicu, predviđena za izgradnju mešovitog gradskog centra (kombinacija stanovanja sa komercijalnim sadržajima), na planiranoj površini od 1.130,26 m2. U toj celini predviđene su i najviše zgrade, sa maksimalnom visinom venca objekata od 28 metara.

Slede celina porodičnog stanovanja, u središnjem delu bloka, ka ulicama Kneginje zorke i Smiljanićevoj, koja bi zauzela najviše prostora prema planskom rešenju - 6.580,44 m2 i koja bi se odlikovala najnižim zgradama – do 9 metara, i najzad celina višeporodičnog stanovanja uz Krunsku ulicu, sa objektima visine do 24 metra, na površini od 2.019,64 m2.

U planu se dodaje i da je na nivou PDR-a potrebno 450 telefonskih priključaka, izgradnja GPON tehnologije koja podrazumeva polaganje privodnog optičkog kabla i izgradnju optičke instalacije do svakog stana i lokala, zatim, gasni priključak, priključenje objekta na toplifikacionu mrežu itd.

Planski dokument se nalazi na ranom javnom uvidu do 8. oktobra 2020.

B. Petrović
Izvor: eKapija, 24. 9. 2020.

ARHIVA PPNS

ZBIRKU PLIOCENSKIH BILJAKA SA LOKALITETA ILINA VODA 1930. SAKUPIO I POKLONIO PRIRODNJAČKOM MUZEJU DR IGOR RUDSKI, PROFESOR KRAGUJEVAČKE GIMNAZIJE
 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS


ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari