Nijedna javna česma sa izvorskom vodom nije bezbedna za upotrebu

Nijedna javna česma sa izvorskom vodom nije bezbedna za upotrebu

Grad Kragujevac je na svom sajtu objavio da su rezultati ispitivanja mikrobiološke i higijenske ispravnosti vode za piće na javnim česmama sa izvorskom vodom pokazali da od 11 analiziranih uzoraka nijedan nije ispravan i bezbedan za upotrebu.

Nebezbedne za upotrebu su izvorske vode sa česama u Šumaricama, Divostinu, Bubnju, Košutnjaku, Teferiču, Beloševcu, Ždraljici, česmi Kapovac, Petrovcu i Grujinoj česmi i Bukorovcu, stoji u objavi na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje.

Žitelji mesnih zajednica uglavnom znaju, ali dosta je putnika namernika, turista i drugih gostiju, studenata i učenika koji su došli u Kragujevac..., pa je udruženje PRVI PRVI NA SKALI zatražilo i dobilo od Instituta preciznije lokacije svih 11 javnih česama na teritoriji Kragujevca za koje radi analize - kako bi celokupna javnost znala da izbegava korišćenje vode:

 1. Šumarice - u blizini spomenika V3
 2. Divostin - u krugu manastira u Divostinu
 3. Bubanj - između gradskog groblja i jezera Bubanj
 4. Košutnjak - kod balon sale "Kole", ispod oraha
 5. Kapovac - na starom putu za Botunje
 6. Petrovac - u krugu spomen-česme u Petrovcu
 7. Grujina česma - u ulici Darinke Radović, naselje Sunčani breg
 8. Teferič - u krugu spomen-česme u Teferiču, na kraju naselja
 9. Beloševac - u ulici Vardarskoj, pored stare mesne zajednice
 10. Ždraljica - iznad kafane "Medna"
 11. Bukurovac - prekoputa škole u Bukurovcu
Linkovi preko naziva vode do orijentira na mapi Gugla.

Podsećamo na raniju objavu: kvalitet vode sa javnih česmi je dugogodišnji problem Kragujevca. To su uglavnom izvorske vode i relativno su dobrog hemijskog sastava, mada ima voda koje nisu za piće. Najveći problem sa vodama sa javnih česmi je vrlo promenjiva mikrobiološka neispravnost zbog čega se one ne preporučuju za piće, navedeno je još pre 15 godina na Drugoj nacionalnoj konferenciji kvaliteta života u stručnom radu čiji su autori: dr Ljiljana Čomić, dr Jelka Ranković, dr Aleksandar Ostojić i dr Svetlana Ćurčić.

Autori su tada istakli da javne česme Petrovac, Grujina česma i Beloševac nisu hemijski ispravne zbog povišene vrednosti nitrata i zato se one ne preporučuju za piće bez obzira na mikrobiloški ispravnost. Analizom je utvrđeno da je mikrobiološki bilo neispravno 96,59% uzoraka. Uzroci neispravnosti su bili prisustvo koliformnih bakterija i Streptococcus faecalis. Iz ovih podatka jasno može da se vidi da je hemijski sastav voda zadovoljavjući, ali konstantno prisustvo bakterija fekalnog porekla govori o visokom riziku korišćenja vode sa javnih česmi za piće, konstatovali su autori te 2007. godine.

Nakon 15 godina Kragujevac je u situaciji da nijedna javna česma sa izvorskom vodom nije bezbedna za upotrebu.

Mapa: Centar kvaliteta Kragujevac
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

D. M. M. - PPNS


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html