Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

08.11.2019

Opet ekološka katastrofa u Velikom bačkom kanalu?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

KATASTROFA - JOŠ JEDAN POMOR RIBE NA KANALU, 3. 11. 2019.

Tokom predhodne noći započeo je još jedan pomor ribe na Velikom bačkom kanalu. Od ranog jutra na obali kanala ribolovci, ali i ostali građani sa nevericom prilaze obalama kanala i gledaju stravičan prizor kako se ogromna količina ribe podigla na površinu i bori se za vazduh.

Na licu mesta zatekli smo i ribolovačku službu koja je o ovome obavestila pokrajinsku nadležnu inspekciju. Ono što smo uspeli da saznamo je da je sve počelo tokom noći, a da se riba guši u vodotoku od Vrbasa, a da je udarni deo, odnosno da je najviše ribe na površini od starog šlajza pa nizvodno do izlaska iz Srbobrana ka Turiji.Takođe čulo se da je tokom noći mrežama izvađeno na tone ribe koja se bori za život. Prva je stradala bela riba, među kojima je najviše smuđeva i štuke, a kako smo čuli u delu iza objekta Roda primećeni su kapitalni primerci somova. Ipak, najviše ribe koja se bori za život je upravo kod mosta u Srbobranu. Površina vode je bukvalno prekrivena ribom. O čemu se radi "niko ne zna". Ono što je postalo pravilo kada govorimo o zagađenju Velikog bačkog kanala je činjenica da se ovakve situacije dešavaju gotovo isključivo vikendom i sve počinje noću.

Da li ćemo ikad saznati ko je odgovoran za ovaj pomor ribe, uništavanje flore i faune na Velikom bačkom kanalu je samo jedno od pitanja koja ostaju otvorena. Ono što je izvesno je da nas i dalje sistematski truju i da zbog toga još uvek niko nikad nije podneo ostavku, niko nije smenjen, barem da je to javnosti poznato, a niko nije ni ozbiljnije sankcionisan.

NEMA EKOLOŠKE KATASTROFE, 4. 11. 2019.

Danas se saopštenjem za javnost oglasilo JVP Vode Vojvodine, a povodom pomora ribe u Velikom bačkom kanalu. Oni tvrde da nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi. Evo kompletnog saopštenja:

Prilikom redovnog obilaska terena ribočuvara JVP „Vode Vojvodine“, na delu kanala kod Srbobrana u subotu ujutru uočena je veća količina raznovrsnih vrsta ribe koja pliva po površini vode, dok se u priobalnom delu kanala nalazila neodređena količina uginule ribe.

Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ reagovala je odmah i obavestila o ovoj pojavi sve nadležne inspekcije i službe. Uzeti su uzorci uginule ribe poslati u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad na ispitivanje. Više informacija o uginuću biće poznato nakon sprovedenih analiza.

Ribočuvarske ekipe će danas, nakon dodatnih analiza, ukloniti uginulu ribu po zakonski predviđenim procedurama.

Ističemo da nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi na kanalu kod Srbobrana. JVP „Vode Vojvodine“ će o ovom slučaju pravovremeno obaveštavati javnost.

Foto/Video: Branislav Čobanov
Izvor: Srbobran.net  


ARHIVA

2016.

Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.

Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže iz vode, a riba koja je još živa teško diše.

Uzrok ove ekološke katastrofe još nije poznat, a prema mišljenju Kurjačkog, verovatno se radi o tome da je neko industrijsko postrojenje pustilo u Veliki bački kanal otpadne vode, sa čime je ovaj deo kanala već imao probleme.

"Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi", kazao je Kurjački.

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Kurjački je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na građane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

"Jedna je stranka na vlasti od lokala, preko pokrajine do republike. Sada više ne mogu prebacivati odgovornost na nekog drugog i govoriti da je neko drugi nadležan. Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni", dodao je on.

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da su stručne službe tog preduzeća na terenu i da "pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana", gde je još juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da "ima i sporadičnih primeraka uginule ribe".

O svemu su obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode iz pravca Kucure stanje će se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaju da to nije trajno rešenje.

"Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno", piše u saopštenju.

UGINULA RIBA I RAKOVI PLUTAJU VELIKIM KANALOM KOD SRBOBRANA

Ekoloski pokret Srbobrana

Izvor: N1

2014.

U opštini Srbobran još jedan ekološki akcident. Ovoga puta stradalo je na stotine primeraka ribe u rečici Krivaji za šta srbobranski Ekološki pokret sumnjiči ovdašnju farmu svinja.

Na rečici Krivaji u Srbobranu, kraj Stare ciglane, kažu meštani, još pre dva dana napajala se stoka. Danas sasvim drugačija slika od kada je lovočuvar Dragan Kaćanski u vodi primetio na stotine komada uginule ribe.

"Velike količine su u ritu jer riba se guši i dalje. Ne znam tačno o kojim količinama se radi ali, vidite sami, ovo je zlo", priča za RTV Kaćanski.

Kaćanski je pozvao Ekološki pokret a ovi opštinsku inspektorku zaštite životne sredine Nadu Nađ.

"Ponovo smo imali prijavu građana i odmah smo reagovali. Videli smo ogromne količine uginule i polužive ribe koja pluta po površini reke Krivaje na obodu Srbobrana. Kontaktirali smo nadležnu vodnu inspekciju Vode Vojvodine i stručnjake sa Prirodno matematičkog fakulteta zbog uzorkovanja vode i upravo krećemo na teren kako bi oni utvrdili sve činjenice", kaže inspektorka Nađ.

Prva sumnja pala je na preduzeća uzvodno od Srbobrana koja su i ranijih godina zagađivala ovu rečicu. Međutim, uzvodno je Feketić a sudeći po bistroj vodi koju smo snimili na opštinskoj granici zagađivač je najverovatnije iz samog Srbobrana na šta ukazuje i predsednik Ekološkog pokreta Srbobrana Dragan Kurjački sumnjajući na Farmu svinja.

"Farma neuslovno ispušta svoje otpadne materije koje idu mimo prečistača i separatora u lagune koje nisu predviđene za farmu nego za staru kudeljaru koja je radila pre četrdeset-pedeset godina. Ta osoka i sav izmet od stoke pomešan sa hemijskim sredstvima od dezinfekcije objekata izliva se direktno u Krivaju ", uveren je Kurjački.

Sudeći po vonju koji se širi sa mesta uginule ribe, farma bi mogla biti zagađivač ali će, ipak, konačni odgovor dati analize vode koje će, saznajemo, biti gotove za nekoliko dana. Opasno je, međutim, na šta ukazuje i Kurjački, što ribu, koju neće ni galebovi, meredovima vade neki meštani koje niko u tome ne sprečava niti ih pita gde će ona završiti.

MRTVE RIBE PLUTAJU KRIVAJOM

Izvor: RTV


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar