OŠ ’Jovan Popović’ prvi dobitnik ’Kragujevačkog sleza’

OŠ ’Jovan Popović’ prvi dobitnik ’Kragujevačkog sleza’

Na sednici žirija za dodelu priznanja "Kragujevački slez" za najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2022. godini, na osnovu uvida u prispelu dokumentaciju, većinom glasova članova Žirija doneta je odluka da prvo priznanje "Kragujevački slez" pripadne kragujevačkoj OŠ "Jovan Popović" za aktivnosti na polju podizanja ekološke svesti sprovođenjem više od deset ekoloških projekata.

Članovi Žirija su odlučili da se zahvalnice za doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji grada Kragujevca u 2022. godini dodele:

 • Neformalnom udruženju građana "Viša sila"
 • Predškolskoj ustanovi "Vrabac"
 • Novinaru Miroslavu Jovanoviću

Članovi žirija bili su:

 • Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte, predsednik žirija
 • Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine
 • Dragan Marinković, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije
 • Marija Simić Savić, predstavnik Ekomara, kragujevačkog udruženja po pozivu
 • Dejan Milošević, predstavnik udruženja PRVI PRVI NA SKALI, inicijatora priznanja
Sednica je održana 18. maja u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta.

Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu godišnjeg priznanja u oblasti zaštite životne sredine ’Kragujevački slez’

Obrazloženje

Podnosilac predloga da OŠ "Jovan Popović" dobije priznanje "Kragujevački slez" je Snežana Vasić.

U predlogu je navedeno da OŠ "Jovan Popović" kroz svoje aktivnosti pruža svojim učenicima jedno od osnovnih prava deteta, a to je pravo na zdravu životnu sredinu, koje je osnov za ostvarivanje brojnih drugih prava deteta.

Aktivnosti koje je tim škole u Kragujevacu sprovodio su:

 • Apliciranje za projekt "Šta nam teško" Mladih istraživača Srbije, koji je odobren u julu 2022. godine. Projekat je podrazumevao animiranje mladih ljudi iz lokalne zajednice da učestvuju kao volonteri. Projekat "Botanička baštica u naselju" je realizovan sa nekadašnjim učenicima škole. Od dobijenih sredstava kupljene su sadnice i napravljene improvizovane poljske učionice u porti crkve Svetog Đorđa u Šumaricama.
 • Prostor školskog dvorišta izdvojenog odeljenje OŠ "Jovan Popović" u Šumaricama tokom novembra 2022. je zajedničkim trudom, radom i zalaganjem tima škole, oplemenjen sa oko 130 sadnica lišćara – parkovskog drveća, četinara, žbunastih biljaka.
 • Zahvaljujući inicijativi Saveta roditelja OŠ "Jovan Popović", tim škole je jedan deo dvorišta ulepšao sadnicama platana koje su dobijene u okviru projekta "Studentski dar – Zelengrad". Roditelji učenika škole su aktivno učestvovali, tako da je taj zajednički, timski rad dece i roditelja doprineo učvršćivanju međusobnih veza i ukazivanju na zajedničko rešavanje ekoloških problema.
 • Učenici OŠ "Jovan Popović" su tokom u oktobra 2022. godine prikupili oko pet kubika stare hartije za reciklažu, kao i 400 kilograma elektronskog otpada iz njihovih domaćinstava. Škola je registrovana u Agenciji za bezbedno prikupljanje i odvoženje elektronskog otpada, što je doprinelo i prikupljanju dodatnih 600 kilograma elektronskog otpada. Sa ciljem podsticanja dece na učestvovanje u ekološkim akcijama, od dobijenih sredstava škola je simbolično nagradila one koji su se najviše angažovali odlaskom na Kids fest - filmski festival, koji je ove godine za temu imao značaj životne sredine i častan odnos čoveka prema prirodi. Filmove "Vučje bobice" i dokumentarni film "Hrast" gledalo je oko 70 učenika iz Šumarica.
 • OŠ "Jovan Popović" od oktobra 2022. godine uspostavlja zvaničnu saradnju sa organizacijom "Čepom do osmeha" iz Novog Sada. Tokom prvog polugodišta školske 2022/2023 godine poslato je četrdestak džakova plastičnih čepova, koje su sakupili učenici škole.
 • Tokom školske godine 2022/2023, učenici prvog razreda OŠ "Jovan Popović" su na slobodnim aktivnostima upoznavali sadržaje predmeta Čuvari prirode. Učenici su napravili predstavu "Zasadi drvo". Jedan od zadataka "Pismo gradonačelniku", koji je u sadržaju udžbenika Čuvari prirode, realizovali su pisanjem dopisa Gradonačelniku i Gradskom veću grada Kragujevca. Gradski zvaničnici su na podsticaj dece učetvovali u rešavanju problema grejanja izdvojenog odeljenje OŠ "Jovan Popović" zamenom ekološki prihvatljivim rešenjima.
 • Učenici izdvojenog odeljenja OŠ "Jovan Popović" su učestvovali u akciji "Zimskog prebrojavanja ptica" Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Učestvovanje u akciji je doprinelo uključivanju učitelja i svih učenika mlađih razreda u radionice "Učimo od prirode", koje su do sada bile sprovođene uglavnom u Beogradu. Dalje zajedničke aktivnosti su dovele do apliciranja za projekat "Da šume bude više - da se lakše diše" čijom realizacijom je izdvojeno odeljenje OŠ "Jovan Popović" dobilo deset sadnica belog jasena, mlečnog javora i hrasta, koje su posadili oko dečjeg igrališta u naselju Šumarice, koje je jedino igralište te vrste u naselju, ali nije imalo nijedno drvo, niti zelenila.
 • OŠ "Jovan Popović" je uspostavila saradnju sa Botaničkom baštom Kragujevac i kao plod uspešne saradnje na prostoru Bašte posadili su sadnice jarebike.

Članovi žirija upućuju zahvalnost svim predlagačima kandidata za dodelu priznanja "Kragujevački slez".

Dodela priznanja biće u Botaničkoj bašti u subotu 27. maja od 11 časova.

OŠ JOVAN POPOVIĆ SAJT, FB STRANA

 ARHIVA PPNS

 • ŠTA JE ISTRAŽIVANO NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
 • KO JE BIO UKLJUČEN U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
 • ZVUČNA IMENA POVEZANA (I) SA RIO TINTOM
 • MOŽE LI KRAGUJEVAC STRATEŠKI DA SE (OD)BRANI OD ISTRAŽIVANJA LITIJUMA?
 • PRIMEDBE UDRUŽENJA PRVI PRVI NA SKALI KAO PREDPOZIV SUGRAĐANIMA

LITIJUM ISTRAŽIVAN NA TERITORIJI KRAGUJEVCA OD 2011. DO 2015.

Litijum istraživan na teritoriji Kragujevca od 2011. do 2015.

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html