Ovde počinje more - ne bacajte ništa unutra

Ovde počinje more - ne bacajte ništa unutra

Na nekoliko kanalizacionih jama u belgijskom gradu Harelbeke postavljen je slogan: "Ovde počinje more - ne bacajte ništa unutra". Namera aktivista je da se isti slogan nađe na što više lokacija.

- Želimo jasno da stavimo do znanja da otpad ne pripada kanalizacionom sistemu. Sva voda, a samim tim i otpad u vodi iz kanalizacije, završava u moru. Zato je važno da otpad uvek bacamo u kante za smeće. Voda iz kanalizacionih jama ide direktno u potoke, kanale i jezera. U kanalizaciji sve više završava građevinski otpad, jestivo ulje, ostaci boje, vrećica za pse, plastika... Svo to đubre na kraju završi u moru, poremeti ekosistem i predstavlja pretnju ribama i drugim životinjama. Uz to, tokom obilnih kiša, začepljene jame za kanalizaciju mogu da dovedu do poplave, kaže aktivista Tijs Naert.

Harelbeke se nalazi u belgijskoj provinciji Zapadna Flandrija, ima oko 27.000 stanovnika.

Akciju podržava i Ruselare u istoj pokrajini, nešto veća opština sa preko 56.000 žitelja.

Istim problemom i vodotokovima bave se i udruženja u Briselu, a naročito je aktuelan problem u slivu reke Sene, u čijoj je dolini smešten ovaj grad. Reka protiče kroz grad sa jugozapada ka severoistoku, međutim preko nje je u 19. i 20. veku izgrađeno toliko građevina da se ona danas i ne vidi.

Aktivizam ove vrste širi se i Holandijom...

Foto: Ellen Vandeputte; Harelbeke; Coordinatiezenne
Izvori: HLN; Coordinatiezenne

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari