Profesor Savić: Električni automobili iz Kragujevca mogli bi da vrate litijum u fokus

Profesor Savić: Električni automobili iz Kragujevca mogli bi da vrate litijum u fokus

Ljubodrag Savić o dogovoru sa Stelantisom: Električni automobili iz Kragujevca mogli bi da vrate litijum u fokus

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Euronews Srbija da još treba sačekati sa detaljima dogovora o finansiranju proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu koji je Srbija postigla sa kompanijom Stelantis, ali navodi da bi proizvodnja takvog vozila u Kragujevcu mogla da vrati u fokus iskopavanje litijuma i proivodnju baterija.

Vrednost investicije je 190 miliona evra, od kojih će država dati 48 miliona. Predviđeno je da do kraja 2023. godine proizvodnja u fabrici u Kragujevcu mora da se prilagodi novom načinu proizvodnje.

"U poslednje tri godine smo dobili veliki broj različitih kontroverznih informacija iz Kragujevca, i u ovom trenutku sam poprilično iznenađen onim što sam čuo na konferenciji za štampu. Nisam pravnik, ali razumem šta je dogovor, a šta ugovor. Ugovor je na papiru, overen i potpisan, i podrazumeva neke radnje i aktivnosti koje ako ne uradiš, postoji zapisano šta ti moraš da nakonadiš. Tako da, u celoj ovoj priči, razumem da je to dogovor i nije verovatno ni prvi ni poslednji put da se dogovaramo sa Fijatom", rekao je Savić za Euronews Srbija.

ARHIVA PPNS 🎙 DOLAZAK RIO TINTA JE PARADIGMA APOKALIPSE - IZ ODGOVORA PROF. RISTIĆA MINISTARKI MIHAJLOVIĆ

On je podsetio da je Fijat u jednom trenutku imao izvoz od 1,5 milijardi evra i bio najveći izvoznik, a da, kako kaže, sada nisu ni u prvih 15. Prema Savićevim rečima, Fijat je u Srbiji "u fazi loženja vatre da se ne izgasi’".

"Sada je sklopljen dogovor koji ne mora nikoga da obavezuje, a ako sam dobro razumeo, ministarka je potpisala ugovor o subvencijama za Fijat. Šta subvencionišemo? Neku buduću proizvodnju, ili ovo danas što Fijat malo radi, pa onda ne radi, a radnici idu na neki prinudni odmor u kom primaju 60 odsto plate. Da li je to jedno sa drugim povezano, ne mogu da kažem, ali moram da kažem da mi to pomalo liči", ističe Savić

Srbija je, kako navodi, na subvencije Fijatu dala oko 300 miliona evra, a Savić smatra da nije problem u subvencijama, već da problem može da nastane ukoliko se daju subvencije, a ne dobije se neka korist od toga.

"Srbija je veliki deo i novca i nekih drugih materijalnih sredstava uložila u Fijat. Mislim da se to od krilatice ’posao veka’ pretvorilo u ’fijasko veka’. Srbija je imala jednu trećinu udela u vlasništvu, i garantovala Fijatu kredit od 550 miliona evra. Stavljeno je na raspolaganje 350 hiljada kvadrata prostora, i Srbija je uzela na sebe da plaća poreze i doprinose za radnike - Fijat plaća samo neto platu radnicima. Takođe, Srbija se obavezala da izgradi železničku prugu i autoput do Batočine za izvoz automobila. Sve one opštinske takse koje se plaćaju, Fijat ne plaća, država je uložila više desetina miliona evra u doškolovanje radnika... Previše novca je uloženo u Fijat - ako gledamo iz ugla onih 1,5 milijardi evra izvoza to je u redu, ali ako gledamo ovih sada deset do 15.000 automobila i sadašnji izvoz, onda je to ’fijasko veka’", kaže Savić.

Dodaje i da, ukoliko je plan da Srbija isti takav ugovor sada ponovo pravi sa Fijatom, to ne bi trebalo da se uradi.

Koliko je vremena potrebno za prelazak na električna vozila?

U prelasku sa proizvodnje motornih na električna vozila Fijat nema šta novo da "osvaja", kaže Savić, dodajući da ta kompanija prelazi na proizvodnju električnih automobila ne jer to želi, već zato što mora kako bi opstala na tržištu.

"Fijat se nedavno udružio sa više drugih proizvođača i napravljena je firma Stelantis. Fijat tamo nije lider, a nekad je bio velika kompanija. Kada se silom prilika udate za nekoga, onda ne možete da postavljate uslove. Fijat ovde nije vodeća kompanija, on se jednostavno priključio da bi rešio neke svoje probleme. Rekao bih da su oni već sedam ili osam godina u velikom problemu", ističe Savić.

ARHIVA PPNS 🎙 ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA FIJATU SUBVENCIJA OD 48 MILIONA EVRA

Za proizvodnju električnih automobila Fijatu subvencija od 48 miliona evra
"Možemo dobiti sklapanje sutomobila što se dešavalo u psolednjih 10-12 godina, a da se delovi prave negde gde je to jeftinije i efikasnije. Kada bismo na primer u novom ugovoru imali sreće da bude više komponenti, to bi bio projekat kao Zastava, koju su svi u Srbiji označili kao propali projekat, a ona je za vreme svog postojanja proizvela negde oko 4 miliona automobila", kaže Savić.

Dodaje da je poslednje godine, 1989, Zastava proizvela 220.000 komada automobila, kao i da su se tada delovi proizvodili u 350-400 fabrika širom Jugoslavije i od toga su živele mnoge porodice, dok sada od Fijata živi nekoliko hiljada ljudi u Kragujevcu, a kako kaže, "pitanje je kako žive".

"Rio Tinto ne, litijum da"

Za funkcionisanje električnih automobila neophodne su litijumske baterije, a iskopavanje litijuma je prošle godine stavilo u Srbiji u fokus kompaniju Rio Tinto, protiv koje su vođeni protesti širom Srbije, a premijerka Ana Brnabić je rekla da su "ukinuti svi akti u vezi sa Rio Tintom".

Savić kaže da sada postoji mogućnost da Rio Tinto dođe u fokus ponovo, i da se dovede u vezu sa litijumskim baterijama koje su potrebne za električna vozila, ali da bi prvo trebalo sačeki i videti šta će tačno biti od dogovora sa Fijatom.

"Još jedna stvar u vezi sa litijumom - on je strateški materijal potreban za najveće svetske kompanije i ne bih ga vezivao samo sa Fijatom. Mi smo iskompromitovali tu priču... jednostavan je odgovor - Rio Tinto ne, litijum da. Postoje tehnologije koje mogu da budu apsolutno čiste, samo je stvar države sa kim će pregovarati i koliko će imati autoritet da može da očekuje od buduće kompanije da će ispoštovati ono što se dogovori", kaže Savić.

ARHIVA PPNS 🎙 PROTEST USPEO - EURO LITIJUM OBUSTAVIO ISTRAŽIVANJA KOD VALJEVA

Protest uspeo - Euro litijum obustavio istraživanja kod Valjeva
Prema njegovim rečima, poštovanje dogovora nije moguće sa Rio Tintom, jer jer to "multinacionalna kompanija koja postoji na svim kontinentima, koja, u suštini, nije prepoznata kao kompanija koja vodi računa o ekologiji".

"Što se mene tiče, Rio Tinto ne, ali litijum da. U Srbiji treba vrlo dobro razmisliti - postoje tehnologije čije poštovanje može obezbediti proizvodnju litijuma, ali to je zadatak za neke koji upravljaju ovom zemljom", kaže Savić.

Izvor: Euronews, 29. 4. 2022. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS 🎙 

UDRUŽENJA GRAĐANA NA PREDSTAVLJANJU NACRTA PLANA RAZVOJA KRAGUJEVCA

Udruženja građana na predstavljanju Nacrta Plana razvoja Kragujevca

PREPORUKA PPNS 🎙

PROMOCIJA ZBORNIKA SANU ’PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?’ (AUDIO)

Promocija zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (AUDIO)

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu

ARHIVA PPNS
DREN: EKOLOGIJA

APRIL 2022

 • Univerzitet u Beograd konstituisao odbor za zaštitu životne sredine
 • Protest uspeo - Euro litijum obustavio istraživanja kod Valjeva
 • Za proizvodnju električnih automobila Fijatu subvencija od 48 miliona evra
 • Novi talas pobune protiv litijuma u Srbiji
 • Opstanak - 36 epizoda
 • Zemlja daje dovoljno da zadovolji svačije potrebe, ali ne i svačiju pohlepu - Gandi
 • Uoči Dana planete Zemlje, akcija ispred Sokolane
 • Kragujevcu sredstva za pošumljavanje, ozelenjavanje i 600 sadnica platana
 • Energetika za PPNS: 13. aprila popodne upotrebljena tona mazuta i 50 tona uglja - za potpalu; o odgovornosti - bez odgovora
 • Galerija PPNS: Imam pravo da dišem zdravo - Ljubitelji Pivarskog parka
 • Pobeda Zlatka Kokanovića nad Rio Tintom - na privatnoj parceli od 32 ara
 • Kragujevcu odobrena sredstva za uklanjanje 14 divljih deponija
 • FOTO: Divlja deponija na Metinom Brdu, 14. 4. 2022.
 • FOTO: Energetika Kragujevac, 13. 4. 2022.
 • U Čumiću novo smeće na zgarištu starog
 • Staza smeća i zaraze između kulturnih dobara - Abraševića (1905) i Vodotornja (s kraja XIX veka)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Jalovište rudnika litijuma u Rađevini; Nećemo dozvoliti rudnik
 • Čumićanci prijavili divlju deponiju, JKP Šumadija zakasila sa uklanjanjem, neko rešio problem - paljenjem smeća
 • Zašto ne možemo "izrudariti" naš put iz klimatske krize
 • SANU (Projekat Jadar - šta je poznato?): Petar Bulat - Mogući uticaji na zdravlje stanovništva
 • Nedostatak kontejnera veliki problem Čumića - saglasni meštani i mesna zajednica
 • Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović
 • Prikupljeno dovoljno potpisa za narodnu inicijativu protiv rudnika litijuma
 • Crna knjiga: Slučaj privatizacije Jaroslav Černi
 • U rudniku uglja Soko poginulo osam rudara, 18 je povređeno

MART 2022

 • Pištaljka: Vrhovni kasacioni sud na strani uzbunjivača iz Rače
 • Projekat Jadar: Prikaz zone rudarskih aktivnosti sa potencijalnim mestima uticaja
 • Marš sa Drine: Projekat Jadar nastavljen; Rio Tinto: Ne počinjemo sa iskopavanjem (VIDEO)
 • Promocija zbornika SANU "Projekat Jadar - šta je poznato (AUDIO)
 • Tokom peticije u Kragujevcu protiv litijuma: Rešavanje ekoloških problema više ne može i ne sme da čeka
 • Narodna inicijativa za zakonsku zabranu bora i litijuma sprovodi se i u Kragujevcu
 • Elaborat za izradu PDG Bešnjaja na ranom javnom uvidu do 7. aprila
 • Danas javlja: Kragujevčani čekaju u redovima da potpišu protiv rudarenja litijuma
 • U Kragujevcu održana tribina ’Od ideologije do ekologije’ (VIDEO)
 • Nacionalna ekološka asocijacija: Ekološka rezolucija 22
 • Od zagađenja do uništenja - čovek, priroda i odgovornost (36. tribina "Nije filozofski ćutati")
 • Narodna inicijativa za zakonsku zabranu bora i litijuma sprovodi se i u Kragujevcu
 • Algoritam zasnovan na ponašanju pčela pomaže istraživačima da smanje zagađenje iz saobraćaja u Kragujevcu
 • Pesak iz Sahare, najvećeg izvora prašine, u kišnim kapima i u Srbiji (VIDEO: Španija, Francuska)
 • Narodna inicijativa za zakonsku zabranu bora i litijuma na teritoriji Srbije
 • RTS najavio redovno izveštavanje o kvalitetu vazduha svakodnevno u 19:20, ali...
 • Čista Srbija, a prljava tehnologija. Nešto smrdi - prof. dr Čedo Maksimović (VIDEO)
 • Mentalno razgibavanje: Jadar ćete da trujete!?
 • Aerozagađenje na teritoriji Kragujevca, novembar-decembar 2021
 • Bušotine Rio Tinta otrovale Jadar borom i arsenom, predstavljeno u SANU
 • Gama zračenje u Braginu (Belorusija) 490nsv, u Vinči (Beograd) 111nsv
 • Akvarijum: Metode naučnog vrednovanja netaknutih vodenih staništa
 • SEOS u akciji - u Srednjoj Dobrinji skup 6. marta, u Pomoravlju prikupljanje potpisa za zakon o zabrani litijuma
 • Savet za borbu protiv korupcije: Izveštaj o privatizaciji Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi
 • Zaključak iz zbornika SANU "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Dok Rio Tinto u Srbiji ispituje osnov ukidanja Projekta Jadar, u Mozambiku kažnjen zbog obmana o rezervama, a na Novom Zelandu otkriveno da nema ugovor o uklanjanju opasnog otpada

FEBRUAR 2022

 • Šumska pedagogija u Šumadiji
 • Apel RTS-u da dnevno-informise-o-zagadjenosti-vazduha-ili-sledi-masovni-protest-video.html
 • SEOS i Kreni-promeni: Potpisima građana i protestima do zakona o zabrani rudnika litijuma (VIDEO)
 • SANU: Promocija zbornika "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • U Kragujevcu javno raspravljano o proceni uticaja na životnu sredinu rekonstrukcije kotlarnice Energetike
 • Rio Tinto za Glas Amerike: Poštujemo odluku Vlade; meštani za Dojče vele: Rio Tinto ne odustaje (VIDEO)
 • Prorektor Ristić povodom prozivke premijerke Brnabić: Dobijao sam sugestije da povedem računa gde, šta i kako govorim
 • Pentagonu potrebne veće zalihe litijuma za vojnu industriju; bivša direktorka Rio Tinta u vrhu korporacije Lokhid Martin koja se sastajala sa srpskim firmama u Dubaiju
 • Milion stanovnika živi u gradovima gde ne postoji državni monitoring kvaliteta vazduha
 • RTS: Vazduh u Srbiji prekomerno zagađen, precizne podatke imaće uskoro Kragujevac, Valjevo, Osečina, Novi Sad, Subotica, Vrbas, Nova Varoš, Prijepolje, Kladovo, Bor, Vranje, Leskovac, Pirot, Niš i Čačak (VIDEO)
 • Protesti u Portugaliji protiv rudnika litijuma
 • Princeza Danica Karađorđević u kampu SEOS-a: Filip i ja podržavamo naš narod (FOTO, VIDEO)
 • SEOS ispred Predsedništva: Treći dan (FOTO, VIDEO)
 • SEOS ispred Predsedništva, 12. 2. 2022. (VIDEO)
 • Prijavi ekološki problem - rok za rešavanje: sedam dana od dobijanja zahteva
 • Radni doručak SEOS-a i Kreni-promeni (VIDEO)
 • SEOS: Protest za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije bora i litijuma u Srbiji (FOTO, VIDEO)
 • Godfri o Rio Tintu u Srbiji: Jadarit "neverovatna" šansa..., nadam se da ova priča nije završena
 • SEOS: Svi kao jedan - najava protesta ispred Predsedništva (AUDIO)
 • Zorana Mihajlović uporno odbija zahteve za pristup zapisnicima Radne grupe za implementaciju Projekta Jadar
 • SEOS i- Kreni-promeni: Ne odustajemo do zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma i bora (FOTO, VIDEO)
 • Galerija PPNS: Srbija nije na prodaju!
 • Protest: Srbija nije na prodaju - Kragujevac, 8. febuar
 • 1990: Efektna opomena - Crni list Kristalu
 • SEOS i Kreni-promeni nastavljaju proteste do donošenja zakona o zabrani istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma u Srbiji (VIDEO)
 • Naučnici i stručnjaci narodnim poslanicima: Zabranite zakonom istraživanje i rudarenje bora i litijuma u celoj Srbiji
 • "Srpski Amazon" sačuvan od MHE (Nera - jedina planinska reka Vojvodine)
 • SEOS i Kreni-promeni saglasni: Jedini zahtev - zabrana istrživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije
 • Rio Tinto objavio izveštaj o ’kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma’ u ovom rudarskom gigantu
 • Sindikat nauke Srbije: Za dostojanstven rad u nauci

JANUAR 2022

 • Dejan Lekić, Bojan Simišić: Ne politizujemo, borimo se za živu glavu
 • Rudnici kulture: Bor i Majdanpek (VIDEO)
 • Zašto je važno da se uvede zabrana iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije
 • Advokat Sreten Đorđević: Rio Tinto govorio neistine
 • SEOS: Predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije, sa obrazloženjem
 • SEOS: Predlog zakona i pitanja za Vladu Srbije
 • Tadić: Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći 2001..., 2012. ni sada - niste dobrodošli! (VIDEO)
 • Protest: Nije kraj - Loznica, 22. 1. 2022. (VIDEO)
 • I Službeni glasnik objavio Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju "Projekta Jadar"
 • Objavljena Uredba o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju projekta Jadar
 • Rio Tinto brine - za "naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji"
 • Naled, Kanada Fond i Breakthrough doo - inicijatori ubrzanog donošenja novog zakona o rudarstvu 2014.
 • Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
 • Dejan Lekić za CINS: Skoro milion i po građana u većim mestima ne zna kakav vazduh diše
 • SEOS: Nastavlja sa blokadama - nećemo rudnik litijuma, moratorijum nas ne zanima
 • Rio Tinto odlaže plan proizvodnje u Srbiji za 2027, uslov: odobrenja i dozvole Vlade
 • Brnabić: Lično ću se uključiti u realizaciju projekta (2018); Rio Tinto ne mora da bude u Srbiji (2022)
 • Dok je projekat Rio Tinta zaustavljen u blizini Feniksa, ambasador Godfri: Litijum je ogromna korist za Srbiju
 • Manojlović: Ne plaća se odšteta ako se ukine Prostorni plan; Đorđevi: Tehnologija Rio Tinta opasna po životnu sredinu
 • Vučić o Rio Tintu: Šta mislite da je neko na lepe oči dobio istražna prava bez-dinara? Dinara nam nisu platili!
 • Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastank sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić
 • Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? NE!
 • Prof. Zoran Stevanović, geolog: Država ima pravo da ne odobri kopanje litijuma
 • Rio Tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije
 • Prorektor Ristić: Izaći ću na referendum i zaokružiti NE
 • Agelast: Rio Tinto - dr Dragana Đorđević, dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević
 • Budimo pametni, sačuvajmo to što imamo - Jovan Memedović (Sasvim prirodno: Gladni turista)
 • Projekat Rio Tinta u Srbiji štite potpisi Svilanovića (2004) i Vučića (2021) na međunarodnim ugovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom?
ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA
JANUAR-DECEMBAR 2021

PRVI PRVI NA SKALI: Ekologija, januar-decembar 2021.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari